Sport

Az olimpiát is elhalaszthatják a koronavírus-járvány miatt

Hasimoto Szeiko olimpiarendezésért felelős miniszter szerint elvben lehetséges, hogy a koronavírus-járvány miatt nem az eredeti időpontban, hanem az év későbbi szakaszában rendezzék meg a nyári tokiói játékokat.

Az olimpiát is elhalaszthatják a koronavírus-járvány miatt
A nyári tokiói olimpiára is hatással lehet a koronavírus-járvány
Fotó: AFP/Yomiuri/Kunihiko Miura

A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) kötött szerződésben az áll, hogy a NOB csak akkor mondhatja le az eseményt, ha az adott év végéig nincs lehetőség a megrendezésre - mondta a miniszter kedden a japán parlament ülésén.

„Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy az esemény halasztható a 2020-as éven belül” - magyarázta Hasimoto japán NHK televíziónak nyilatkozva.

A NOB és a szervezőbizottság ugyanakkor számos alkalommal hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány okozta problémák ellenére az eredeti terveknek megfelelően rendezik majd meg az olimpiai és paralimpiai játékokat Tokióban.

A NOB végrehajtó bizottsága kedden - miután tanácskozást tartott a jelenlegi vírushelyzetről - ismételten leszögezte, elkötelezettek amellett, hogy az eredeti időpontban sikeresen meg lehet tartani a seregszemlét. Már február közepén létrehoztak egy munkacsoportot, amelybe a NOB, a tokiói játékok szervezőbizottsága, a japán kormány és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselői is helyet kaptak.

A NOB végrehajtó bizottsága kijelentette, nagyra értékeli és támogatja azokat az eddig meghozott intézkedéseket, amelyek fontos részét képezik a játékok biztonságos megrendezését célzó tervnek.

A NOB továbbra is minden sportolót arra buzdít, hogy folytassa a felkészülést a tokiói olimpiára.

Az ötkarikás esemény július 24-én kezdődik, a paralimpia rajtját augusztus 25-re tervezik.

Japánban eddig egy tucat halálos áldozata van a koronavírusnak, ugyanakkor számos sporteseményt, köztük olimpiai tesztversenyeket is lemondtak az utóbbi hetekben, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.

A kedd délelőtti adatok szerint a világ 76 országában 90 914 fertőzést tartottak számon. Közülük 3116-an haltak meg. Az új fertőzések száma 763, a haláleseteké 38.

Biztonsági intézkedések az olimpiai lángot meggyújtó ceremónián

Az olimpiai láng meggyújtásának jövő csütörtöki, görögországi ceremóniáján a koronavírus okozta járvány miatt biztonsági intézkedéseket vezettek be.

A szervezők kedden közölték: a jövő szerdai főpróbán, melyet hagyományosan tömegek előtt rendeznek, ezúttal nem lehetnek nézők. Hozzátették: a ceremóniára minimális akkreditációt biztosítanak, illetve törölték az eseményhez kapcsolódó fogadásokat és az ünnepi ebédet. Az olimpiai lángot hétnapos görögországi utat követően Athénban veszik át az idei házigazda japánok. A tokiói megnyitó ünnepséget július 24-én rendezik.
   

Kapcsolódó írásaink