Sport

Elhunyt Székely Éva

Kilencvenkét éves korában elhunyt Székely Éva olimpiai bajnok úszó, a Nemzet Sportolója. Több mint húszéves pályafutása alatt 44 magyar bajnokságot nyert, ebből 32-t egyéni számokban. Összesen 36 országos, 12 Európa- és hat világrekordot állított fel.

Elhunyt Székely Éva
Pillangókisasszonynak nevezték, ő volt a női úszás egyik nagy újítója
Fotó: Facebook

Jó néhány évvel ezelőtt csengett a szerkesztőségben a telefon, felvettem, s egy hölgy mutatkozott be: „Székely Éva vagyok”. Gondoltam egy reklamáló olvasó lehet, mert arra nem számítottam, hogy a magyar úszósport egyik legnagyobb legendája van a vonal túlsó végén. „Ne haragudjon, hogy zavarom, de az újságjukban megjelent egy nagyon jó fotó, az unokámról, Hesz Mátéról. Ezt szeretném elkérni, természetesen fizetek érte.” Ez a kis történet jól jellemzi Székely Éva személyiségét, aki származása miatt fiatal korában sok lelki ütéstől nem meggyengült, hanem megkeményedett, azonban családját annyira szerette, hogy unokájáért hajlandó volt – amit nem szokott - ­ szívességet kérni.

Csík Ferenc olimpiai győzelmének köszönhette, hogy úszó, Sárosi Imre edzőnek, hogy országos bajnok lett, s az úszásnak – ahogy egy televíziós interjúban mesélte –, hogy a nyilasok nem lőtték a Dunába.  A sok megaláztatás, nehézség ellenére, többéves kényszerszünet alatt is hihetetlen akarattal dolgozott azért, hogy álma, az olimpiai győzelem valóra váljon. S huszonöt évesen feljutott a csúcsra: a helsinki olimpián úgy nyert aranyérmet 200 méteres mellúszásban, hogy a világon első nőként végig pillangózta a távot, ezt az akkori szabályok megengedték. „Az olimpiai bajnokág belső biztonságot jelentett csalódások, pletykák, rosszindulat, irigység ellen. Sok mindent elvettek az emberektől, rangot, címet, vagyont. Milliókat aláztak meg méltóságukban. Ebben a változó világban az olimpiai arany olyan, mint egy állócsillag a világmindenségben” – írta később önéletrajzi könyvében. A Pillangókisasszonynak elnevezett úszónő négy esztendővel később 200 méteres mellúszásban a német Ursula Happe mögött ezüstérmes lett Melbourne-ben, ekkor már csak a hagyományos tempózást engedték meg.

Székely Éva másik nagy álma, hogy lánya is olimpiai bajnok legyen nem valósult meg, a világcsúcstartó Gyarmati Andrea a müncheni olimpián 100 méter hátúszásban második, 100 méter pillangóban bronzérmes lett. Ez a sikeres edzőt nem, de az édesanyát nagyon megviselte:  „Nem történt semmi tragikus, ez sport, ez játék. Így fogd fel, örülj az életnek, az egészségnek. Ám az életemet adtam volna, hogy megváltsam Andreát ettől a csalódástól.”

A Nemzet Sportolója egyik utolsó interjújában elárulta a titkot: „Imádtam úszni. Lehet, hogy cápa voltam, s úgy kerültem a szárazföldre. Ha bemehetnék a vízbe, ott nagyon boldog lennék.” Álmodjuk vigasztalásul, hogy távoli vizeken pillangózik boldogan egy cápa…