Sport

Arséne Wenger módosítaná a lesszabályt

Forradalmasítaná a futballban használt lesszabályt Arséne Wenger, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) globális fejlesztéséért felelős igazgatója, az Arsenal legendás menedzsere. Javaslatát hamarosan meg is tárgyalhatja a FIFA Szabályalkotó Testülete (IFAB) - írja a The Guardian.

Arséne Wenger módosítaná a lesszabályt
Arséne Wenger a berlini Laureus-gálán
Fotó: AFP/MARKUS GILLIAR

A 70 esztendős francia szakember hétfő este Berlinben a 20. Laureus-gálán mutatta be ötletét a lesszabály módosítását illetően. A jelenleg érvényben lévő szabály alapján lesen van egy játékos, ha az ellenfél térfelén bármelyik testrésze, amellyel érvényes gólt szerezhet, közelebb van a védekező csapat gólvonalához, mint az utolsó előtti védő.

Wenger ezt úgy módosítaná, hogy csak akkor lenne lesen egy játékos, hogyha nincs egyetlen érvényes gólra alkalmas testrésze a védővel legalább egy vonalban, vagy hátrébb.

A korábbi sikeredző leginkább a videóbíró (VAR) miatt sürget változást, az elmúlt hónapokban ugyanis számtalan vita kerekedett az ilyen szituációkból.

„A VAR egyik legerősebb kritikája a lesszabály. Néhány milliméteren múltak leshelyzetek. Nem jó, hogy lesen van a játékos, mert például az orra közelebb van a kapuhoz - magyarázta Wenger. - Lehetőség van megváltoztatni a szabályt, hogy egy orral ne kerülj leshelyzetre, mert azzal is tudnál gólt szerezni. Ehelyett nem lennél még akkor lesen, ha bármelyik testrészed, amivel még gólt tudnál szerezni egy vonalban van a védővel, és még akkor sem, ha a támadó teste van közelebb a kapuhoz.”

Az IFAB február 29-én tárgyalja meg Wenger javaslatát. Ha elfogadják az ötletet, június 1-jén léphet érvénybe az új szabály, és akár már a nyári Európa-bajnokságon is e szerint lehetne játszani.