Sport

Utánozhatatlan a nők, de a férfiak számára is

Torna. Újabb eredeti tornaelemekhez szeretné a nevét adni a 22 éves amerikai Simone Biles

A nők élsportjának legfénylőbb csillaga egyértelműen az amerikai Simone Biles tornásznő, aki hétfőn este – immár harmadszor – érdemelte ki a sportolók Oscar-díjának tartott Laureus-díjat. Az év legjobb női sportolója a tavalyi stuttgarti világbajnokságon öt aranyérmet nyert.

Utánozhatatlan a nők, de a férfiak számára is
Öt vb-arany boldog tulajdonosa: Simone Biles
Fotó: AFP/Thomas Kienzle

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb tokiói favoritja a még csak 22 éves, de már négyszeres olimpiai bajnok, tizenkilencszeres világbajnok szertornász Simone Biles. A texasi sportolónő egy pillanatra nem kényelmesedett el a 2019-es stuttgarti vb-n begyűjtött öt aranyéremtől, és űzi-hajtja magát, hogy a nyári olimpián olyan gyakorlatokat mutasson be, amelyek a legkisebb kísértést sem engedik a pontozásos sportágban a bíróknak arra, hogy lecsippentsenek az adható pontokból. Olyan elemeket próbál, amelyekre férfiak se képesek, s amelyek nehézsége és eredetisége mindenkit le fog nyűgözni. Az edzésekből pedig nem enged. Még az olyan show-műsorok miatt sem, amelyen őt ünneplik. Ahogy ezt tették hétfőn este Berlinben a Laureus-díj átadó gáláján. Köszönő szavai („Ez a világot jelenti nekem. Szeretnék köszönetet mondani a családomnak és a barátaimnak.”) ugyan élőben hangoztak el, de ehhez Houstonba kellett kapcsolni, ahol a felkészülése zajlik.

Az újabb elismerés épp akkor érte, amikor a BBC fiatalok számára kitalált új sorozata, a My World (Világom) negyedik epizódjának épp ő a főszereplője, és a 23 perces audióműsorban olyan általános kérdésekről beszél, amelyek a világ legkülönbözőbb részein is érdekesek a tinédzsereknek. Az ilyesmire, miként a közösségi médiára is, mindig szakít időt a fiatal tornásznő, akinek a története meglehetősen közismert (testvéreivel háromévesen nevelőszülökhöz került, mert az anyja drogozott, az apja pedig lelépett, hatévesen az anyai nagypapa és második felesége örökbefogadta, egy osztálykirándulásról hazavitt szórólap hatására kezdett tornázni, nyolcévesen már külön edzője volt). Tizennégy évesen komoly döntést kellett meghoznia: megcélozza a válogatottságot és a világelitet, és feláldozza a gyerekkorát, az iskolai barátait, vagy  feladja az álmait. Az előbbire voksolt, magántanuló lett, és elkezdett heti 32 órában tréningezni. Rémesen magányos lett és befelé forduló. Sőt, egy időre a magabiztosságát is elveszítette. Tizenhat évesen tagja lett ugyan az Egyesült Államok felnőtt női válogatottjának, de a sikerek nem jöttek rögtön. Az akkor a válogatott élén álló Károlyi házaspár azonban látta, mennyire tehetséges, privát edzőtáborba hívta, és sportpszichológust kerítettek mellé. Pár hónappal később pedig összetettben megnyerte a nemzeti bajnokságot, ősszel pedig a felnőtt vb-n begyűjtötte a vb-aranyat is ebben a számban, sőt további arany-, ezüst- és bronzérem is került a gyűjteményébe.

Az elmúlt hat év során sikert sikerre halmoz, s nem törődik a bőrszíne és a apró testalkata miatt őt ért kritikákkal. Hogy a tornászok manapság általában nem túl hosszú karrierjét meghosszabbítsa, és hogy elkerülje a kiégést, sérülést, a sikeres 2016-os riói olimpia után (négy aranyérem: urgás, talaj, egyéni összetett és csapat) kihagyott egy évet, könyvet írt, és beszállt egy amerikai táncos show-műsorba. A torna folytatásának 2017 nyarán új edzőkkel vágott neki. A francia–amerikai Laurent Landi és felesége jó partnernek bizonyultak, a 2018-as dohai vb-n úgy nyert négy aranyérmet, hogy a selejtező előtt vesekőfájdalmakkal kórházi kezelésre szorult. A tavalyi esztendőről már esett szó, s hogy mire készül Tokióban, arról is elég sokat tudni. A videómegosztókon követhető, hogy áll a világon senki által versenyen be nem mutatott új gerenda-, ugrás- és talajelemek begyakorlásával. Ragyogóan. Jelenleg négy eredeti elem viseli a nevét, de az olimpia után ez másként lesz, sőt, meglehet, már az áprilisi tokiói világkupán bemutat a repertoárból valamennyit. Csak győzzék a pontozók számolni a csavarokat és a szaltókat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom