Sport

Duplantis egy hét alatt két világcsúcsot ugrott

Atlétika. Itt az új Bubka, a rúdugrás ifjú csillaga

Nem érdemes nagyon megtanulni az új rúdugró-világcsúcsot, mert amilyen formában van a húszéves svéd Armand „Mondo” Duplantis, borítékolható, hogy mostantól jó ideig bármikor tovább faraghatja saját világrekordját.

Duplantis egy hét alatt két világcsúcsot ugrott
Az okkal az új Bubkának kikiáltott Mondo Duplantis úton az újabb világrekord felé
Fotó: AFP/Andy Buchanan

Idei első versenyén, Düsseldorfban még csak ígéretes kísérletei voltak a 617 cm-es világcsúcsmagasságon, aztán a következőn, Toruńban már meg is ugrotta, most pedig, egy héttel később, a glasgow-i fedettpályás GP-viadalon eleve egy centivel magasabbra tetette a lécet, és a 618 cm-es rekordmagasságon elsőre átjutott. „Elég bonyolult ez, de azt hiszem, ha az ember jól csinálja, egyszerű” – magyarázta a legkülönbözőbb sportágakat összevetve is az egyik legnehezebb mozdulatsort a kettős állampolgárságú fiatalember, aki hároméves korában ismerkedett meg a sportággal, s akinek az édesapja, Greg az 1996-os amerikai válogatón ötödik volt, és akinek a fivére, Andreas hétéves korában korosztályos rúdugrócsúcsot ugrott. Már mindenki az új Szergej Bubkáról beszél, aki 1988 és 1994 között kilenc alkalommal javította meg saját világcsúcsát egyetlen centiméterrel – nem mellesleg valahányszor felvéve a rekordért járó extra prémiumot. Duplantis ezzel a plusz centivel harmincezer dollárt keresett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom