Sport

Összeütött néhány milliót P. V. Sindhu

Tollaslabda. India első női olimpiai érmese feljebb akar lépni a dobogón a tokiói nyári játékokon – A világbajnok nemzeti hős hazájában

Az egyik legrangosabb indiai polgári kitüntetést, a Padma Bhushan-díjat vehette át Pusarla Venkata Sindhu 24 éves tollaslabdázó, aki hazája egyik legnépszerűbb sportolója.  A világbajnok játékosnál sorban állnak a szponzorok.

Összeütött néhány milliót P. V. Sindhu
Ötödik világbajnokságán jutott a csúcsra, aranyérmes lett Bázelben
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Hogy mennyire meghatározó a hagyomány és az eredményesség a sportágak népszerűségében egy-egy országban, azt jól példázza Sindhu esete. Míg hazánkban a tollaslabda alig ismert, amatőr sportág, addig Ázsiában már több mint ezer éve játsszák. Ugyan a 16. századtól az európai nemesség körében is divat volt a „repülő játék”, de a tollaslabdát mai formájában a brit katonatisztek ismerték meg Indiában 1860 táján „poona” néven, majd honosították meg Angliában.

A világ második legnépesebb országában, az 1,3 milliárd lakosú Indiában a sportolók számát tekintve a krikett után a tollaslabda a második a rangsorban, a legnépszerűbb pedig nem a futball, hanem a gyeplabda. Nem véletlenül, hiszen a hatalmas ázsiai ország eddig szerzett kilenc olimpiai aranyából nyolcat a gyeplabdázók nyertek. És Sindhu lett az első indiai nő, aki érmet nyert nyári játékokon, húszévesen ezüstérmes lett Rióban.

A rendkívül tehetséges Sindhu 17 évesen robbant be a nemzetközi élmezőnybe, és két-két világbajnoki ezüst- és bronzérme után tavaly győzött Bázelben. Ezzel hazájában tovább nőtt a népszerűsége, szinte sorban állnak nála a szponzorok, ma már az egyik legjobban kereső sportoló Indiában. Támogatói közé tartozik a Bridgestone gumigyártótól kezdve a Himalája méztermelő cégig sok nagyvállalat, tavaly pedig hétmillió dolláros (2,1 mil­liárd forintos) szerződést kötött a Li Ning kínai sportmárkával. A 24 éves tollaslabdázónak tehát nincsenek anyagi gondjai, így minden feltétel adott számára a sikeres olimpiai felkészüléshez. A tokiói nyári játékok női versenyének ő a legnagyobb esélyese.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom