Sport

Kis pénzből is lehet nagy csapatot csinálni

Labdarúgás. A La Liga meglepetése a Getafe

A spanyol labdarúgó-bajnokság, a La Liga második helyén álló FC Barcelona a harmadik helyezettel, az XY csapatával mérkőzik a 24. fordulóban. Az idény előtt vajon hányan írták volna be az előző mondatba jóslatként a Getafe nevét?

Akadnak meglepetések a La Liga 2019–2020-as idényében, ilyen a Barcelona visszaesése, az Atlético Madrid gyenge csatárjátéka, s talán még az is, hogy a Real Madrid kapta eddig a legkevesebb gólt (14). Feltétlenül ebbe a sorba illeszthető a Getafe remeklése. A főváros déli agglomerációjába való kiscsapat (?) 1983-as alapítása után két évtized alatt feljutott a spanyol futballpiramis tetejére, a La Ligába.

Az elmúlt másfél évtizedben, egy év kivételével, ott szerepelt, a legjobb helyezését a 2018–2019-es idényben érte el, ötödikként zárva, kijutva az Európa-liga csoportkörébe. A siker és a meglepetés nagyságára jellemző, hogy José Bordelást, a csapat edzőjét a Marca kitüntette az év legjobb trénerének járó Miguel Munoz-díjjal.

A spanyol sajtó akkor kifutott eredménynek értékelte az előkelő helyezést. Most pedig versenyben van a Bajnokok Ligája-indulásért, sőt, a bajnoki dobogóért. Hazai pályán mindössze két vereséget szenvedett, de még ennél is többet mond, hogy idegenben csupán háromszor kapott ki.

Pedig a keret piaci értéke (a mértékadó Transfermarkt internetes oldal alapján) csak a tizenegyedik a La Liga mezőnyében, a Real Madridé és a Barcelonáé nagyjából a hatszorosa, az Atléticóé az ötszöröse, a Valenciáé és a Real Sociedadé több mint a háromszorosa. Ma délután, a Camp Nouban (kezdés: 15.45, tv: Spíler 2) egy bravúros győzelemmel emelhetnének rajta.

Kitiltották a Cityt az európai kupákból

A pénzügyi fair play súlyos megsértése miatt kitiltotta a nemzetközi kupaporondról a Manchester Cityt a következő két idényre az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), amely 30 millió euró bírságot is kiszabott az angol klubra. Az UEFA közleményéből kiderült, a szabálytalanságok a 2012 és 2016 közötti időszakban történtek, a klub pedig nem működött együtt a kivizsgálás során. A Premier League-ben címvédő együttes közleményben jelezte: fellebbez, a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul.
(AD)

Kapcsolódó írásaink

Ikerorientált kampány

ĀLabdarúgás. Minden idők egyik legkiválóbb kapusa, a spanyol Iker Casillas jelöltetni kívánja magát országa futballszövetségének elnöki posztjára