Sport

Beismerte betegségét a négyszeres világbajnok

Ritmikus gimnasztika. Alekszandra Szoldatova két éve tartó küzdelme a bulimiával azzal zárult, hogy felfüggesztette versenyzését és igyekszik meggyógyulni

Az élsportolók számára a siker és a világhír sok mindent feledtetni tud. A mindennapos fájdalmat, a kínlódást, a győzelemhez vezető út rendkívüli nehézségeit. De vannak olyan betegségek, amelyek leküzdése még a rendkívüli akaraterővel rendelkező sztároknak is irtózatos nehézséget jelent. S néha nem is sikerül. Alekszandra Szoldatova négyszeres világbajnok az orosz hírügynökségnek nyilatkozott bulimiájáról, s cáfolta öngyilkossági kísérletét.

Beismerte betegségét  a négyszeres világbajnok
Ki gondolta volna, hogy Alekszandra Szoldatova betegen küzd az Eb-aranyéremért
Fotó: AFP/Sputnik/Nina Zotina

Nemcsak az öngyilkosságával kapcsolatos hírekről, de többéves egészségügyi problémájáról is őszintén beszélt az orosz állami médiaóriás, a TASZSZ tévékamerái előtt a hazájában rendkívül népszerű huszonegy éves, Moszkvában edző, baskíri fiatal lány, Alekszandra Szoldatova. Fontos, hogy megszólalt, s még fontosabb, hogy meg is nyílt a stúdióban, ráadásul az interjú tényét 400 ezres követőtáborával is megosztotta Insta-oldalán. A négyszeres világbajnok sportolónő bizonnyal sokat merít majd a felé irányuló szeretet-megnyilvánulásokból, a közel ezer hozzászólásból és ötvenötezer lájkból. Egy olyan pszichiátriai betegség esetén, amely kóros falási rohamokból és az elfogyasztott tápláléktól való intenzív megszabadulási kényszerből (röviden bulimia) áll, s amelyet az ebben szenvedők a végsőkig igyekeznek titkolni környezetük elől, komoly pozitívum, hogy sikerült átlépje azt a határt, hogy fel tudta vállalni betegségét. Szoldatova ráadásul azt is megtette, hogy megjelent, ha nem is a versenyszőnyegen, a ritmikus gimnasztika moszkvai Grand Prix-jének gálashowján, s mindenki láthatta, tud még mosolyogni. Nyilván lesznek még nehéz napjai, de olyanok aligha, mint amikor a betegségtől legyengülten tavaly szeptemberben egy portugál nemzetközi tornán elájult a szercserék közti szünetben.

„Ez a szörnyűség két éve kísértett, nagy szenvedésekkel járt és nagyon nehéz beszélnem róla” – mondta a kamerák előtt Alekszandra, s hozzátette, ha a sport és az egészsége között választhatott, mindig az előbbi nyert. Más kérdés, hogy közben majdnem elvesztette önmagát.

A teljesen kétségbesett tornásznő hónapokig készült az első vallomás­ra, de csak 2018 nyarán árulta el a titkát az edzőnőjének, Anna Djacsenkónak, aki igyekezett segíteni. De a bulimia nem könnyen orvosolható baj. Amikor a társai közt volt és edzett, minden szépnek és egyszerűnek látszott, de esténként egyedül bolyongott az utcákon és sírt, mert nem tudta, mit tegyen. De úgy vélte, palástolnia kell mentális küzdelmét. Ez volt a legnagyobb hiba.

„Mindenkinek azt tanácsolom, akinek hasonló problémái vannak, ne titkolja, ne próbálja egyedül megoldani, mert ez segítők és szakemberek nélkül nem fog menni” – üzente az interjúban Alekszandra. A kórházi kezelések során rengeteg vitamint és folyadékot fogyasztott, ilyenkor úgy érezte, minden megoldódott, de a versenyzés okozta stressz hatására mindig rosszabbul volt, mint korábban.

A 2019-es Európa-bajnokságon (csapatban arany-, egyéniben labdával és szalaggal egy-egy ezüstérem) rosszul volt, de a szövetség elnökének nem merte megmondani, hogy baj van, mert ebben a világban az az elfogadott, hogy az élsportoló egészségével sohasem lehet gond. Ráadásul tényleg boldoggá tette, hogy versenyezhetett. Ezt követően azonban újra rosszul lett. A vezérkar talált számára egy klinikát, de a fent és lent állapotok csak nem javultak. Volt, hogy egy hónapig is bent tartották, s így jutott el valahogy az idei télig, a csuklón megjelenő nyomokig (ügyetlen reggelikészítés), a Szklifoszovszkij Klinikáig, a betegség néven nevezéséig és a médiamegszólalásig. Az élsportot mindenesetre önként felfüggesztette  Alekszandra, becenevén Szása, aki végre belátta: a professzionális versenyzés és a bulimia nem férnek meg egymással, különösen annál, akinek minden erejére szüksége lenne a tokiói olimpiai játékokon.

Kapcsolódó írásaink

Nagyon sportos nyarunk lesz

ĀSportnaptár 2020. A labdarúgó Európa-bajnokság négy mérkőzését a Puskás Arénában rendezik – Magyarországról rajtol el a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny