Sport

A Fehérvár legyőzésével elhúzhat a címvédő

Labdarúgás. A hazai pályán negyvenhat mérkőzés óta veretlen Ferencváros újabb csúcsdöntésre készül a Groupama Arénában

Ma jön a századik bajnoki párharc: a listavezető Ferencváros a második Fehérvárt fogadja a labdarúgó NB I. 21. fordulójának rangadóján (19.30, tv: M4 Sport) a Groupama Arénában. Az eddigi Fradi-mérleg 45 győzelem, 28 döntetlen, 26 vereség a fehérvári együttes ellen.

A Fehérvár legyőzésével elhúzhat a címvédő
Nikolics Nemanja derűlátó
Fotó: Molfehervarfc.hu

A Ferencváros több szempontból is kedvezőbb helyzetben várhatja a rangadót, mert tíz napja nem játszott tétmérkőzést, így rápihenhetett a bajnoki elsőséget jelentősen befolyásoló meccsre. A Fehérvár pedig láthatólag nincs formában, támadójáték gyatra volt az Újpest elleni keddi, 0–0-ra végződött Magyar Kupa mérkőzésen Szegeden.

Ráadásul a címvédő előnye úgy három pont a Fehérvár előtt, hogy két mérkőzéssel kevesebbet játszott ellenfelénél, így győzelmével jelentős előnyt szerezhetne a Fehérvárral szemben.„Másfél hét szünet után lépünk pályára, mivel ezúttal rövid volt januárban a felkészülési időszak, az előző hetekben próbáltuk ezt bepótolni, hiszen nemcsak a következő mérkőzésben kell gondolkodnunk, hanem fel kell készülnünk az egész tavaszi szezonra – nyilatkozta Szergej Rebrov, az FTC ukrán vezetőedzője. – Ugyanúgy készülünk a Fehérvár ellen, mintha Nikolics nem igazolt volna a csapathoz. Igyekszünk feltérképezni az erősségeiket és a gyengeségeiket, de leginkább magunkkal foglalkozunk.”

Kovácsik Ádám, a Fehérvár kapusa azt nyilatkozta az együttes honlapján, hogy nem számít sok gólra, szerinte egy találat dönt majd a három pont sorsáról, mert mindkét csapatra jellemző, hogy jól szervezi meg a védekezését. „Tudjuk, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz a Groupama Arénában, ahol a Ferencváros csaknem három éve nem szenvedett vereséget a bajnokságban. Ugyanakkor tavaly tavasszal mi nyerni tudtunk ott a Magyar Kupában, ebből mindenképp erőt meríthetünk” – jelentette ki Kovácsik.

A Fehérvárra visszatért Nikolics Nemanja szerin: „A Fradi otthonában nagyon nehéz lesz nyerni, az a legfontosabb, hogy a lehetőségeinket kihasználjuk, s nem szabad a védekezésben hibázni.”

A Ferencváros veretlenségi sorozata 15 meccs óta tart a bajnokságban pályaválasztóként pedig egymás után 46 találkozót vívtak meg veretlenül a zöld-fehérek.

Az NB I. 21. fordulója, ma: Debrecen–Mezőkövesd 17, Zalaegerszeg-Újpest 17, Kaposvár–Budapest Honvéd 17, Puskás Akadémia–Kisvárda 17, Diósgyőri VTK–Paks 17 (tv: M4 Sport), Ferencváros–Fehérvár FC 19.30 (tv: M4 Sport)

Kiállítás a Fradi–MTK örökrangadókról

A Ferencváros–MTK labdarúgó-örökrangadók 119 éves történetéről nyílt pénteken MetróArt kiállítás, amelynek 36 tablója egy hónapon keresztül látható az M2-es, az M3-as és az M4-es vonal szerelvényein. Szegedi Péter sporttörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy az FTC és az MTK vetélkedése az egész magyar futballkultúráról is szól, és messze túlmutat a labdarúgáson. „Bár az MTK ugyan sosem volt deklaráltan zsidó klub, a zsidóság számára jó azonosulási lehetőséget jelentett, míg Ferencváros munkáskerületnek számított, ezért a kisemberek csapatának tartották” – fogalmazott a sporttörténész, aki a tablók szövegeit Dénes Tamás sportújságíróval együtt írta. (MS)

Kapcsolódó írásaink