Sport

Ikerorientált kampány

Labdarúgás. Minden idők egyik legkiválóbb kapusa, a spanyol Iker Casillas jelöltetni kívánja magát országa futballszövetségének elnöki posztjára

Minden idők egyik legsikeresebb kapusa pályázik a Spanyol Labdarúgó-szövetség élére: Iker Casillas. Több mint ritkaság, hogy az egyik legnagyobb európai futballszövetség vezetésére egy (papíron) még aktív játékos kandidáljon.

Ikerorientált kampány
A tavaly szívinfarktussal diagnosztizált Iker Casillas felépült, és új kihívásra vágyik
Fotó: AFP/Sputnik/Grigory Sysoev

Repül az idő, idén már húsz éve, hogy egy akkor még teljesen ismeretlen, egy norvégiai Bajnokok Ligája-mérkőzésre szinte az iskolapadból kirángatott kapus bemutatkozhatott a Real Madrid első csapatában, sőt májusban minden idők legfiatalabb Bajnokok Ligája-döntős kapusa lett. Abban és a következő tizenöt szezonban – egy rövid periódustól eltekintve – ő volt a „királyi klub” első számú hálóőre, tizenkilenc fontos címet, köztük három BL-elsőséget, két Világkupa-győzelmet, öt spanyol bajnoki címet szerezve. Legalább ilyen tekintélyes pályafutást futott be hazája válogatottjában, a spanyol „Furia Roja” legnagyobb diadalainak, a két Európa-bajnoki címnek, s közben a világbajnoki elsőségnek főszereplője volt. Azon kevesek egyike, akik U20-as és felnőtt korosztályban is világbajnokok lettek.

Miután klubot és országot váltott, 2015-től négy idényen keresztül az FC Porto kapuját őrizte, mígnem tavaly az idény végén szívinfarktust diagnosztizáltak nála. Meglepően gyorsan újra edzésbe állt, hivatalosan újra tagja a „Sárkányok” keretének, de tétmérkőzésen azóta sem védett, s vélhetően már nem is fog.

Új kihívást keresett magának, 38 évesen jelölteti magát a Spanyol Labdarúgó-szövetség, az RFEF elnöki posztjára. A választás valószínűleg az idei esztendő második felében, de mindenképpen május után esedékes, noha Casillas szeretné előrehozni. Egyelőre, csak a hivatalban lévő presidente, Luis Rubiales jelezte rajta kívül indulását a Nemzeti Sporttanácsnál. Más hírforrások szerint fontolgatja az indulást Mariano Rajoy, korábbi (2011–2018) miniszterelnök, valamint a katalán Albert Rivera korábbi parlamenti képviselő is. A Marca című napilap felmérése szerint elsősorban Casillas vagy a korábbi kormányfő elnöklését fogadnák szívesen az olvasók. Kettejük között is nagy a különbség: a kapus 56, Mariano Rajoy 37 százalékot kapott az ankéton. A 2018 óta az elnöki székben ülő Rubiales nagyon népszerűtlen, mindössze az olvasók hét százaléka választaná újra. Ellenben nem ők voksolnak, hanem a szövetség közgyűlésének 140 választott tagja.

A spanyol labdarúgó-szövetséget korábban már két egykori válogatott futballista is vezette, José Luís Pérez-Paya (1970–1975) és Ángel Maria Villar (1988–2017).

Kapcsolódó írásaink

Pelé nem akar kimenni a házából

ĀLabdarúgás. A futballkirály fia beszélt a TV Globónak édesapja súlyos állapotáról és az újabban jelentkezett depressziójáról, a szomorú hír azonnal körbeszaladt a nemzetközi médiában

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom