Sport

Pelé nem akar kimenni a házából

Labdarúgás. A futballkirály fia beszélt a TV Globónak édesapja súlyos állapotáról és az újabban jelentkezett depressziójáról, a szomorú hír azonnal körbeszaladt a nemzetközi médiában

A BBC Pelé fiára, a korábbi kapusra, Edinhóra és a TV Globóra hivatkozva közölt aggasztó híreket a futball királyáról. A nyolcvanadik évében járó szupersztárt súlyos betegségei mellett depresszió is gyötri. Esete kapcsán áttekintettük, mi lett az idén éppen ötven éve világbajnoki címet nyert brazil válogatott tagjaival.

Pelé nem akar kimenni a házából
Pelé és Kylian Mbappé 2019 áprilisában, akik tinédzserként vb-döntő-gólt rúgtak
Fotó: AFP/Franck Fife

Az első mexikói világbajnokságon, 1970-ben minden mérkőzését megnyerve lett világbajnok a brazil válogatott. Feltette a koronát az előző tizenkét évre, 1958-tól kezdődően négy világbajnokságból hármat is megnyert. (A negyediken kiesett a csoportszakaszban, részben Pelé sérülése miatt, részben pedig azért, mert a Goodison Parkban kikapott a magyaroktól.) A Mario Jorge Zagallo által a trónt visszafoglaló „mexikói” csapatot nagyon sokan mindmáig a futballtörténelem legerősebb válogatottjaként ünneplik.

Pelé, a csapat első számú csillaga akkor már harmadszor lett világbajnok. Pályafutása koronáját jelentette a nagy győzelem, a következő évben aztán elbúcsúzott a válogatottól, majd a Santostól is, aztán a hetvenes évek közepén az Egyesült Államokban tért vissza, a Cosmos játékosaként segített népszerűsíteni a „soccert”. Végleges visszavonulása óta gyakorta bukkant fel a futball nagyköveteként, népszerűsége töretlen volt.

Ezért is viseli nehezen, hogy az elmúlt években betegségei elhatalmasodtak rajta. Kétszer operálták, tavaly húgyúti fertőzés miatt életveszélyes állapotban került kórházba. Megmentették, de depressziós lett, járókerettel tud csak közlekedni – nem szeretné, hogy bárki is így lássa.

Pelé volt a mexikóvárosi világbajnoki döntőben az olaszokat 4–1-re legyőző brazil csapat harmadik leg­idősebb tagja. Társai közül Félix (Félix Minéli Venerando) 2012-ben, a csapatkapitány Carlos Alberto Torres 2016-ban, az autóbalesetben fia­talon életét veszítő Everaldo (Everaldo Marques da Silva) 1974-ben elhunyt.

A többiek közül a középhátvéd Brito (Hércules Brito Ruas) már régen nyugdíjas, nyolcvanévesen is remek fizikai erőben van – idegeit soha nem koptatta edzősködéssel. Piazza (Wilson da Silva Piazza) hetvenhat évesen is vállal tiszteletbeli funkció­kat, ő Brazíliában a Profi Sportolók Szövetségének elnöke. Clodoal­do (Clodoaldo Taveres de Santana) csupán húszéves volt a világbajnoki cím megnyerésekor. Az elmúlt évtizedekben élete klubjánál, a Santosnál töltött be különféle tisztségeket, volt elnökhelyettes és igazgató is. Gérson (Gérson de Oliveira Nunes) játékosként rengeteget beszélt a pályán, ezért kapta a papagáj becenevet. Visszavonulása után sem „állt be a szája”, televíziós kommentátor és rádiós lett.

A három remek csatár közül a fia­talon visszavonuló center, Tostao (Eduardo Gonçalves de Andrade) orvosi diplomát szerzett, de csak keveset praktizált, az ország egyik leghíresebb futballelemzőjeként, szakkommentátoraként fogalmazott meg időnként kifejezetten vitriolos mondatokat az utódokról. Azt nem mondhatták róla, hogy nem tudja, miről beszél…

A két szélső közül Jairzinho (Jair Ventura Filho) maradt a futball világában, több világbajnokságon is felbukkant szakkommentátorként, mindig szívesen adott interjút. Amellett, hogy szenzációsan játszott Mexikóban, a brazilok minden meccsén szerzett gólt, a modern időkben alighanem arról a legnevezetesebb, hogy ő fedezte fel Rióban Ronaldót, a Fenomént. Roberto Rivellino futballiskolákat vezetett, rövid ideig Japánban edzősködött, és ő is működött szakkommentátorként. A csapat szövetségi kapitánya, Mario Zagallo 89 évesen visszavonultan él, már ritkán ad interjút. Nemrégiben kivételt tett, a brazilok mind az öt világbajnoki aranyának tevékeny részeseként összeállította a maga brazil álomtizenegyét: Taffarel – Carlos Alberto, Aldaír, Piazza, Roberto Carlos – Gérson, Dunga – Jair­zinho, Ronaldo, Pelé, Rivellino.

Pelé úton a világhírnév felé: az 1958-as vb-n a franciáknak három gólt lőtt
Pelé úton a világhírnév felé: az 1958-as vb-n a franciáknak három gólt lőtt
Fotó: AFP/dpa

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom