Sport

Továbbjutás tartalékosan, nagy szívvel

Jégkorong. Az olimpiai részvételért küzdhet a magyar jégkorong-válogatott augusztusban a lettekkel, a franciákkal és az olaszokkal Rigában

Kellemes meglepetésre a magyar férfi jégkorong-válogatott 4–1-re legyőzte az esélyesebb brit csapatot a nottinghami olimpiai selejtezőtornán, így augusztusban a 2022-es pekingi téli olimpián való részvételért harcolhat Rigában.

Továbbjutás tartalékosan, nagy szívvel
A mérkőzés hőse, Rajna Miklós 48 lővésből 47-et hárított
Fotó: Mjsz.hu

A magyar válogatott több kulcsjátékosa sérülés és csapata bajnoki szereplése miatt nem vett részt a nottinghami olimpiai selejtezőtornán. Ennek ellenére sikerült visszavágnia a brit csapatnak a 2018-as budapesti divízió 1/A-csoportos világbajnokságon történtekért, amikor a britek óriási csalódást keltve 15,8 másodperccel az utolsó találkozó végső dudaszava előtt egyenlítettek, s ők jutottak az első osztályba. „Mindig jó érzés visszavágni – nyilatkozta Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – A románok ellen hosszabbításban megnyert találkozó sebességével nem voltam elégedett, de a britek ellen az első harmadban remekül játszottunk, a második húsz percben pedig – noha rengeteg időt töltöttünk saját harmadunkban – remekül működött a védekezésünk, s kulcsfontosságú pillanatokban lőttük a gólokat. A győzelemben döntő szerepe volt a 47 védést bemutató Rajna Miklósnak.”

A mérkőzés legjobbjának megválasztott, 98 százalékos hatékonysággal védő Rajna szerint a csapatmunka diadala volt ez a siker: „Okosan játszottunk, nagy nyomás alatt önfeláldozóan védekeztünk. Mindenki tette a dolgát, blokkolt, korcsolyázott. Így idegenben tudtunk nyerni egy A csoportos válogatott ellen”.

Az egész tornán remek védőteljesítményt bemutató, a britek ellen az első gólt szerző Stipsicz Bence úgy látta, már lehet álmodozni az olimpiai részvételről. „Ez a siker fontos lépés volt az úton, ugyanúgy kell tovább dolgoznunk. Ha így harcolunk, akkor bármi megtörténhet. Ez a rendszerezett játék és küzdeni akarás kell a ljubljanai világbajnokságon, majd a rigai selejtezőn is” – hangsúlyozta Stipsicz.

Most jön azonban a neheze! Csapatunk bejutott az olimpiai selejtező sorozat utolsó szakaszába, amelyben 12 válogatott szerepel három csoportban, s a csoportgyőztesek indulhatnak a 2022-es téli olimpián. Rajnájék nagyon erős csapatokkal, a lett, a francia és az olasz válogatottal mérkőznek majd Rigában, ahol a not-tinghaminél is nagyobb bravúr kellene ál­maik megvalósításához. Csapat­unk 56 éve szerepelt utoljára téli olimpián.

Kapcsolódó írásaink