Sport

Sokkolta a szerződésbontás a maradni akaró Dzsudzsákot

Labdarúgás. Összeveszett az edzőjével Kádár Tamás, ezért száműzték az ifjúságiak közé a Dinamo Kijevnél – A válogatott védőnek orosz kérője lehet

Az Európa-bajnoki pótselejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott két meghatározó játékosa, Dzsudzsák Balázs és Kádár Tamás is bizonytalan helyzetbe került. Dzsudzsákkal váratlanul szerződés bontott az arab al-Ittihad FC vezetése, Kádárt pedig a Dinamo Kijev szakvezetése a második csapatához száműzte.

Sokkolta a szerződésbontás  a maradni akaró Dzsudzsákot
Nem erre számított Dzsudzsák Balázs. Moszkvába költözhet Kádár Tamás
Fotó: MH/Purger Tamás

„Sokkolt a bejelentés” – ismerte el Dzsudzsák Balázs, akinek menedzsere, Vörösbaranyi József egy héttel ezelőtt még arról számolt be, hogy a 108-szoros magyar válogatott nyáron lejáró szerződésének egyéves meghosszabbításáról tárgyalnak az Egyesült Arab Emírségek 14 csapatos élvonalában 11. helyen álló klubbal. Mindezek után a klub néhány órával a téli átigazolási időszak lejárta előtt bejelentette, hogy közös megegyezéssel szerződést bontottak a magyar játékossal.

A klub elnöke, Ali Husszain al-Logani elnök a szakításról elmondta: a csapat légiósainak foglalkoztatásáról a vezetőedző, Jorge Da Silva véleményezése után döntöttek, és annak kizárólag szakmai okai voltak. Sokkal élesebben fogalmazott egy televíziós interjúban Mohammed al Jamahi alelnök. „Ugyan nagyra értékeljük Dzsudzsákot, aki sokat segített a csapatnak az elmúlt másfél évben, de az elmúlt időszakban a teljesítménye mind védekezésben, mind támadásban megromlott. Harminchárom évesen nem tud már a posztjának megfelelően teljesíteni. S úgy láttuk, nem törekszik arra, hogy kihozza magából a maximumot. Ezért igazoltunk a helyére egy fiatalabb játékost, a holland Navarone Foort” – hangsúlyozta az alelnök, aki azt is elmondta, hogy a menesztett futballista további hónapokra járó bérét természetesen kifizetik neki.
A jelenleg klub nélküli, szabadon igazolható Dzsudzsák a helyi al-Ittihad című lapnak  nyilatkozott: „Teljesen váratlanul ért, sokkolt a klub döntése, és nem ismerem azokat az okokat, amelyek miatt megváltak tőlem. A klubnál mindenkivel, így a vezetőkkel, a szakmai stáb tagjaival, valamint a játékostársakkal is jó volt a kapcsolatom, így ez biztosan nem állhat a válás hátterében. Még nem gondolkodom a folytatáson, először szeretném megérteni a döntés hátterét.”

Saját magát hozta nehéz helyzetbe Kádár Tamás, aki a Nemzeti Sport Online értesülése szerint a törökországi edzőtáborban összeveszett Olekszij Mihajlicsenkóval, a Dinamo Kijev vezetőedzőjével, ezért került át a második csapathoz, ahol az ifikkel edz együtt. Igor Csiganyik kijevi újságíró szerint az 57-szeres magyar válogatott talán így akarja megkönnyíteni a távozását az anyagi gondokkal küzdő klubtól. A 29 éves védő iránt orosz klubok érdeklődnek, az egyik kérő a Dinamo Moszkva. Kérdéses azonban, hogy az orosz klub hajlandó-e több millió eurót fizetni Kádárért.

A két válogatott játékos ügyében kerestük Marco Rossit, a magyar válogatott szövetségi kapitányát, aki – amíg Kádárék helyzete nem tisztázódik – nem akar erről nyilatkozni.
 

Tizenhatmillióval csökkent a játékos piaci értéke
 

A Transfermarkt statisztikája szerint az eddigi legértékesebb magyar labdarúgó Dzsudzsák Balázs volt, akiért 2012-ben a Dinamo Moszkva 18 millió eurót fizetett az Anzsi  Mahacskalának. Hét év alatt a piaci értéke 16 millióval csökkent, jelenleg kétmillióra becsülik, de két évvel ezelőtt az al-Ittihad Kalba ingyen szerezte meg a szintén emírségekbeli al-Wahda csapatától, ahonnan most ingyen távozhat. Dzsudzsák értékvesztéséről Egervári Sándor volt szövetségi kapitányt kérdeztük: „Fordulatosan alakult Balázs eddigi pályafutása, amely azonban hazai viszonylatban így is irigylésre méltó. A külföldi bajnokságokban is jó ideig szinten tartotta magát, ezért juthatott el a 108. válogatottságig. Most azonban nehéz helyzetbe került, Kádár Tamással együtt. Ha a következő hetekben nem tudnak folyamatosan edzeni, az befolyásolhatja a teljesítményüket a sorsdöntő mérkőzésen a válogatottban.”
(SM)

Kapcsolódó írásaink

Harmadik generációs védő

ĀLabdarúgás. Az AC Milan legutóbbi tizennégy bajnoki trófeájából tizenegyben részes volt játékosként a Maldini család egy-egy tagja

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom