Sport

Lehet, hogy nem lesz negyedik állomás Sanghaj

Forma–1. A Nemzetközi Automobil-szövetség közleményben jelezte: az áprilisi Kínai Nagydíj kapcsán, ha szükséges, megteszi a megfelelő lépéseket

Dől a dominó, elővigyázatosságból egyre több világverseny megrendezésének a jogát vonják vissza a nemzetközi sportszövetségek a koronavírus terjedése miatt Kínától. Egy évvel elhalasztják a fedettpályás atlétikai világbajnokságot, és a Forma–1 irányító testülete is jelezte: folyamatosan monitorozza a helyzetet.

Lehet, hogy nem lesz  negyedik állomás Sanghaj
A brit Lewis Hamilton, a 2019-es Kínai Nagydíj győztese roppant népszerű volt a sanghaji versenypályán, de lehet, hogy rajongói 2020-ban nem szelfizhetnek vele
Fotó: AFP/DPA/Hoch Zwei

Legutóbb 2011-ben fordult elő, hogy egy, a versenynaptárba kiírt Forma–1-es futamot törölni kellett. Akkor a politikai helyzet feszültsége miatt értékelték úgy a szervezők, hogy nem biztonságos megrendezni a gyorsasági autóversenyt Bahreinben. Most pedig könnyen lehet, hogy a Kínai Nagydíj – amelyet április 17–19-én rendeznének Sanghajban – jut a törlés sorsára egészségügyi kockázatai miatt. Ezzel együtt a hetekkel korábbi, március 20–21-i Forma–E kínai (Sanyában, a dél-kínai üdülőparadicsomban tervezett) futama is kieshet a sorozatból.

A BBC-s Andrew Benson F–1-szakíró írta meg mindezt először, és azóta is folyamatosan frissíti a Forma–1-es vezérkar és a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) álláspontját a sanghaji futammal kapcsolatosan. A két megasportszervezet a helyzettel kapcsolatosan a folyamatos monitorozás kifejezést használta, és valóban aggodalomra adhat okot, hogy Vuhan, a fertőzés gócpontjának tartott kínai nagyváros csupán 690 kilométerre van Sanghajtól, ahol 2004 óta rendeznek F–1-es futamot. A szövetség tegnap közleményben is megerősítette: „A FIA mérlegelni fogja a versenynaptárok következő futamait, és ha kell, megteszi a szükséges lépéseket, hogy megvédje a globális motorsportközösséget, illetve a társadalom még szélesebb köreit.”

A döntéshozásban nagy szerepet játszik majd a FIA orvosi bizottságának elnöke, a 74 éves francia Gérard Saillant professzor. Természetesen figye­lembe veszik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatásait is.

Ez utóbbit tették a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél (WA), amely meglehetősen gyorsan úgy döntött, hogy a március 13–15-i, Nancsingba tervezett atlétikai fedettpályás világbajnokság megrendezését elhalasztja egy évvel. Sportszakmai szempontból ez összekavarja majd az atlétikai világversenyek rendszerét, ugyanis eddig páros években tartották ezeket a vb-ket (legutóbb 2018-ban Birmingham volt a házigazda), és sokak olim­piai felkészülési ciklusaiból is hiányozhat idén ez a verseny, de tisztességes döntés a kínai várossal szemben, ahol impozáns új csarnokot és szállodákat építettek a versenyre.
A pontos időpontot még meg kell találják a naptárban.

Korábban lapunk is megírta, hogy Jancsingban törölték a február közepére kiírt első kínai alpesisí-világkupa futamait, az ország női gyeplabda-válogatottjának nemzetközi találkozóit, több sportág olimpiai kvótaszerző viadalait,
és a Kínai Labdarúgó-szövetség minden korosztályban elhalasztja a hazai rendezésű válogatott mérkőzéseket.

Kapcsolódó írásaink