Sport

Az Aston Martin gyári Forma-1-es csapata lesz a Racing Point

A 2021-es Forma-1-es idénytől az Aston Martin gyári csapata lesz a Racing Point, amelynek kanadai milliárdos tulajdonosa, Lawrence Stroll üzletrészt vásárolt a brit luxusautó-gyártó cégben.

Az Aston Martin gyári Forma-1-es csapata lesz a Racing Point
A Racing Point jövőre az Aston Martin gyári Forma-1-es csapata lesz
Fotó: AFP / BEN STANSALL

A 60 éves üzletember által vezetett konzorcium 16,7 százalékos részesedést vett meg az Aston Martin részvényeiből 182 millió angol fontért (72,6 milliárd forint), a megkötött és pénteken bejelentett szerződés értelmében pedig a Racing Point a következő F1-es szezonban már az Aston Martin gyári csapataként vesz részt a világbajnoki sorozatban. A pénzügyi gondokkal küzdő brit gyár 10 évre szóló megállapodást írt alá a Stroll vezette céggel.

A kanadai milliárdos 2018 augusztusában vette meg az akkor még Force India néven szereplő Forma-1-es istállót, amely tavaly Racing Point néven indult az autósport elitkategóriájában. A két pilótaülést Stroll fia, Lance, valamint a mexikói Sergio Pérez foglalta el, és az idei évben is ők lesznek a csapat versenyzői.

A pénteken bejelentett megállapodás azt is jelenti, hogy a Red Bull istálló jövőre elveszíti egyik főszponzorát. Az Aston Martin 2016 óta partnere az osztrák F1-es csapatnak, amely 2018 óta hivatalosan Aston Martin Red Bull Racing néven szerepel a vb-n.

Az idei F1-es vb március 15-én, Ausztráliában kezdődik.

Kapcsolódó írásaink