Sport

Oroszveréssel jutottak be az elődöntőbe a magyarok

Vízilabda-Európa-bajnokság. Megszakította a spanyol férficsapat a szerbek győzelmi sorozatát a Duna Arénában – Női együttesünk ma este a fináléba jutásért küzd

Telt ház előtt a magyar férfi válogatott 14–10-re nyert az orosz csapat ellen a budapesti Európa–bajnokság negyeddöntőjében, így Vargáék pénteken Montenegróval küzdenek a fináléba jutásért. Női csapatunk ma visszavághat a vb-vereségért a spanyoloknak az elődöntőben (19 óra, tv: Sport1).

Oroszveréssel jutottak be az elődöntőbe a magyarok
Vámos Márton két remek gólt dobott az orosz válogatottnak
Fotó: MH/Purger Tamás

Nem lehetett panasz sem a színvonalra, sem az izgalmakra a férfi negyeddöntőkön a Duna Arénában. A sorozatban négy kontinensbajnokságon győztes szerb válogatottól a spanyolok nem ijedtek meg, remek védekezéssel és kapusteljesítménnyel 6–6-os döntetlent értek el. Az ötméteres párbajt a spanyolok 4–3-ra megnyerték, így ők játszanak a fináléba jutásért a lapzártánk után befejeződött horvát–görög párharc győztesével. Az orosz válogatott a vártnál sokkal nehezebb ellenfele lett a magyar válogatottnak, Merkurovék bátran tüzeltek, s a 14. percben még döntetlen volt az állás (4–4). A harmadik negyedben Vámosék sebességet váltottak, s látványos gólokkal 10–6-ra elhúztak, az oroszok azonban kettőre felzárkóztak (10–8).

Az utolsó negyedben Hárai, Manhercz, Varga és Angyal góljaival csapatunk bebiztosította a 14–10-es győzelmet. „A védekezésre jobban kell figyelni, de sikerült az oroszokat túllőni” – nyilatkozta Märcz Tamás  szövet­ségi kapitány.

„Igazából számunkra most kezdődik majd az Európa-bajnokság, nagyon várjuk már, hogy ismét szoros meccset játszhassunk” – nyilatkozta Gyöngyössy Anikó, a magyar válogatott centere a spanyolok elleni elődöntő előtt. A remekül védő Gangl Edina szerint a csapatuk védekezése összeállt, ez pedig kulcskérdés lesz a spanyolok elleni elődöntőben. Ahogyan fogalmazott: körülbelül nyolc gólon kellene tartani a spanyolokat a győzelemhez. Ez nehéz feladat lesz, hiszen a két válogatott a tavalyi világbajnokságon is az elődöntőben találkozott, a spanyolok két negyedben lőttek tízet, s végül 16–10-re nyertek. Van miért tehát visszavágni, s a hazai szurkolók segítségével talán sikerülhet…

Férfi negyeddöntők: Spanyolország–Szerbia 6–6 (1–2, 4–1, 1–2, 0–1), ötméteresekkel 4–3, Montenegró–Olaszország 10–8 (3–3, 4–3, 2–1, 1–1), Magyarország–Oroszország 14–10 (3–2, 3–3, 4–3, 4–2).

Kapcsolódó írásaink