Sport

Csoportgyőzelmet ért a magabiztos siker

Vízilabda-Európa-bajnokság. Magyar–spanyol gólpárbajban dől el ma az elsőség és az egyenes ági negyeddöntőbe jutás a Duna Arénában, Märcz Tamás együttese a máltaiakkal játszik

A magyar női válogatott 13–10-re nyert a görög együttes ellen, így csoportelsőként a B csoport negyedik helyezettjével mérkőzhet majd a negyeddöntőben az Európa-bajnokságon. A férfi csapatunk feladata ma este (19 óra, tv: Sport1) a gólkülönbségjavítás Málta ellen.

Két, három forduló után még veretlen válogatott, a magyar és a görög mérkőzött az A csoport rangadóján. Az első negyed teljesen kiegyenlített játékot hozott. Garda Krisztina különleges találatával indult a meccs (labdája az ellenfél védőjének fejéről jutott a kapuba), ám utána a görögök fordítottak, viszont nem tudtak két góllal is elmenni. A negyed utolsó pillanatai ismét a magyar együttesé voltak, Leimete Dóra szinte a dudaszóra lőtte a kapuba a labdát, 4–4-re alakítva az állást.

A második játékrészben előbb Gurisatti Gréta válaszolt az újabb görög gólra, majd egy viszonylag hosszabb „gólcsend” után Illés Anna révén sikerült újra vezetni. Erre még válaszoltak a görögök, de aztán hamarosan – a mérkőzés folyamán először – kétgólos előnybe került Bíró Attila válogatottja: Parkes Rebecca centerből kétszer is a kapuba talált. A második negyed 8-6-os magyar előnnyel ért véget.

A harmadik nyolc perc a korábbiaknál kevesebb gólt hozott, de ezt nem nagyon bántuk, mert ebben a görögök volt ludasak. A másik oldalon ellenben Garda Krisztina és Vályi Vanda révén 10–6-ra hízott az előny. Kellett ehhez a kiváló magyar kapusteljesítmény is. A negyedikben Parkes Rebecca folytatta a sort, ám a görögök 15 (!) perc után gólt dobtak, s ettől belelkesedtek. Feljöttek 11–9-re, szerencsére utána Garda dobott egy fontos gólt, s elmúlt minden veszély: 13–10-re (4–4, 4–2, 2–0, 3–4) nyert a magyar csapat.

Elsősorban a rossz helyzetkihasználása miatt - 27 lövésből 11 gól, ami 40 százalékos hatékonyság - a magyar férfi válogatott döntetlent játszott a spanyol csapattal a C csoport rangadóján. Így a mai utolsó csoportmérkőzésen dől el, hogy együttesünk vagy a vb-ezüstérmes spanyol gárda jut egyenesen a negyeddöntőbe, míg a másodiknak játszania kell a nyolc közé jutásért. A spanyolok gólkülönbsége jelenleg kettővel jobb, viszont a ma 19 órakor kezdődő összecsapáson már tudni lehet majd, milyen különbségű győzelemre lesz szüksége a csapatunknak az első hely megszerzéséhez, a spanyolok ugyanis délelőtt játszanak a törökökkel.

„Nem játszottuk még ezt a műfajt. Nem könnyű kergetni egy áhított eredményt, hiszen a szembelévő csapat is szeretne jól teljesíteni, megmutatni magát az Európa-bajnokságon. Extrát ugyanakkor szerintem nem kell kitalálni, egyszerűen jól kell játszani és akkor meglehet az óhajtott fölényes győzelem” ­– nyilatkozta bizakodva Märcz Tamás szövetségi kapitány.

Kapcsolódó írásaink