Sport

A piros-fehér RB Leipzig lehet az új Lautern

Labdarúgás. Gulácsi Péter és Willi Orbán együttese, az RB Leipzig az élről várja a Bundesliga mai tavaszi rajtját, a harmadik helyen álló Bayern München hátránya csak négy pont

Gelsenkirchenben, a Schalke–Mönchengladbach-mérkőzéssel folytatódik ma a német labdarúgó Bundesliga 2019–2020-as idénye.

A piros-fehér  RB Leipzig lehet az új Lautern
Kezd beilleszkedni a lipcsei csapatba a négygólos cseh válogatott, Patrik Schick
Fotó: AFP/DPA/Jürgen Fromme

Nem állítanánk, hogy a két szitu egymás pontos másolata, de azért „kicsit” hasonlítanak egymásra.
A Kaiserslautern vezette a tabellát 1998 elején, az akkori tavaszi idény rajtjánál, soraiban egy magyar kapussal (Szűcs Lajos) és egy magyar hátvéddel (Hrutka János). A szurkolók többsége azt gondolta, hogy majd jön a Bayern, és előz – de nem így történt.

Most az RB Leipzig, egy másik piros–fehér alakulat áll az élen, ugyan nem volt újonc a szezon előtt, mint 1997-ben a Lautern, de a bajnoki cím esélyeseit listázva csak kevesen írták a Bayern és a Borussia Dortmund elé. Ám Gulácsi Péter és a sérüléséből várhatóan áprilisban visszatérő Willi Orbán alakulata vezeti a tabellát, s az elemzők szerint reális esélye van arra, hogy meg is őrizze az előnyét üldözőivel szemben.

Sok múlhat a rajton, a tavalyi „téli bajnok” Dortmund (jelenleg negyedik) akkori példája mutatja ezt: 2019 elején a Bayern hét forduló alatt behozta a sárga–feketék hatpontos előnyét. Most a harmadik helyen álló bajorok lemaradása csak négy pont. (A második helyen a Mönchengladbach tanyázik.)

Ami a még mindig nyitvatartó átigazolási piacot illeti, vitathatatlan, hogy a negyedik helyezett, s az RB Leipzig mögött hét ponttal álló Borussia Dortmund erősített a legjobban. Mindössze húszmillió euróért megszerezte a BL-ősz szenzációját jelentő, angol klubok és a Juventus által is keresett norvég Erling Haalandot az RB Salzburgtól. Tulajdonképpen még pluszforrásokat sem kellett mozgósítani, mivel ugyanennyiért adta el a Benficának Lisszabonba Julian Weiglt.

A lipcsei szurkolók annak is örültek, hogy a Napolihoz igazoló Diego Demmén kívül nem vittek el senkit más klubok a kulcsjátékosok közül. Maradt Timo Werner is, akinél csak Robert Lewandowski szerzett több gólt ősszel a Bundesligában.
Ha már a lengyel Bundesliga-rekordernél tartunk (a szövetségi liga történetében egyetlen külföldi játékos sem szerzett nála több gólt), kicsit kérdéses a formája, tekintve hogy a téli szünetben egy tervezett és állítólag jól sikerült műtétet hajtottak végre rajta. A Bayern egyébként leigazolta a Schalke korábbi csapatkapitányát, az ifjú Alexander Nübelt, de a kapus majd csak a nyáron érkezik. Így aztán szinte változatlan maradt a játékoskeret.

Továbbra is négy magyar játékos szerepel majd a Bundesligában: a már említett két lipcsei focista mellett Szalai Ádám (Mainz) és Sallai Roland (Freiburg). A mainziak a kiesés elkerüléséért, a jelenleg nyolcadik freiburgiak a nemzetközi kupaszereplésért harcolnak.

Kapcsolódó írásaink