Sport

Szenvednek a legendák a Dakar-rali új terepén

Autósport. Ázsiába költözött a sivatagi show, ahol már öt kategóriában indultak a versenyzők

Először ad otthon a Dakar-ralinak Szaúd-Arábia, ahol nincs hiány homokból, és ennek megfelelően az ismeretlen sivatagi terep máris erősen próbára tette a mezőnyt. Az első napon kiégett a kétszeres Le Mans-győztes francia Romain Dumas autó­-ja, a másodikon a versenyen először induló Forma–1-es világbajnok, Fernando Alonso sziklának hajtott.

Szenvednek a legendák a Dakar-rali új terepén
Légi kíséretet is kaptak a harmadik etap egy részén Fernando Alonsóék
Fotó: AFP/Franck Fife

Tizenkét nap alatt ötezer kilométeres gyorsasági, összesen 7500 km-es távot kell megtennie az idén Dél-Amerikát elhagyó és Ázsiába költöző hagyományos sivatagi autó-motoros show résztvevőinek. A vasárnap Dzsiddából induló negyvenkettedik flúgos futamon – 2011 óta először – nem állt rajthoz magyar autóversenyző, így a honi szurkolóknak be kell érniük azzal, hogy a 342 fős mezőnyből válasszanak maguknak kedvencet. Elég nagy a kínálat. Kezdve a Dakar-ralival a Le Mans-i 24 órás és az Indy 500-as aszfaltos autóverseny után most ismerkedő kétszeres Forma–1-es világbajnoktól, Fernando Alonsótól az olyan, a sivatagi ralin rutinos rókákig, mint a tizenháromszoros Dakar-győztes francia Stéphane Peterhansel vagy a címvédő katari Nasszer al-Attijah, avagy a motorosoknál címvédő ausztrál Toby Price.

Az első napi terep sziklásabb, hegyesebb volt, mint legutóbb Peruban (egyébként 2009 óta zsinórban Dél-Amerika volt a Dakar-rali helyszíne, amely az eredeti, névadó afrikai ralividéket biztonsági okból hagyta el, konkrétan 2008-ban az akkor épp mauritániai versenyt terrorveszély miatt törölni is kellett), de a tavaly áprilisban bejelentett versenyszakaszok leküzdéséhez zömmel sivatagi homokon kell vezetniük a résztvevőknek. A verseny szervezői öt évre írtak alá Szaúd-Arábiával, a közvetítési jogokat a NBCSN kapta, úgyhogy lesz idő megszokni a terepviszonyokat a még mindig népszerű és talán épp az új helyszínen új lendületet kapó technikai sportág versenyzőinek.

Jól követhető a verseny a Dakar.com oldalán és a #dakar2020 közösségi felületeken, amelynek érdekessége, hogy 68 nemzet sportolója adta le nevezését, köztük 59 úgynevezett Dakar-legenda (ők azok, akik legalább tízszer megmérették már magukat a viadalon). Idén először a hagyományos négy kategória mellé – autó, kamion, motorkerékpár, quad – külön géposztályt kaptak a négykerék-meghajtású buggyk.

Tegnap, a harmadik futam rajtja és célja is Neom volt, közte 504 km-es (427 km gyorsasági) etap várt az immár húsz járgánnyal szűkült, 322 fős mezőnyre. Az autók kategóriá­jában a két spanyol, Carlos Sainz és a navigátor Lucas Cruz a Bahrain JWC istálló színeiben nyert, 3 perc 31 másodpercet vert a Toyota Gazoo Racing jobbik kettőse, a címvédő Nasszer al-Attijah vezette és a francia Matthieu Baumel dirigálta duóra. Fernando Alonsóék a csapat másik kocsijában hét percet sem kaptak, és befutottak az ígéretes ötödik helyen, míg a legnagyobb favorit Peterhansel még mindig csak kapaszkodik, ezúttal futamhetedikek lettek. Összesítésben is Sainzék vezetnek, előnyük a tavalyi győztessel szemben szűk öt perc, Alonsóék harminckettedikek.

Kedden a legnépesebb mezőnyben, a motorkerékpárok verse­nyé­ben három Monster Energy Honda végzett az élen, közülük az amerikai Ricky Brabec volt a leggyorsabb 4 óra 8 perc 23 másodperces idővel. Ezzel az ötödik helyről az élre ugrott. Toby Price, a címvédő jelenleg a kilencedik. De még nagyon sok van hátra. A kaminosoknál a számos Kamaz Master-csapat egyike, az orosz Karginov–Mokejev–Leonov trió nyerte a futamot, jól alakul a versenyük, az első nap hetedikek, a másodikon harmadikok voltak. Összetettben feljöttek a második helyre a Vjazovics kormányozta fehérorosz trió mögé.

Kapcsolódó írásaink

Nagyon sportos nyarunk lesz

ĀSportnaptár 2020. A labdarúgó Európa-bajnokság négy mérkőzését a Puskás Arénában rendezik – Magyarországról rajtol el a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny