Sport

Mikaela Shiffrin és Alexis Pinturault bejelentkezett a kristálygömbökre

Alpesisí. Az olasz Federica Brignone nyerte a courcheveli női óriás-műlesikló világkupafutamot

Az október végén az ausztriai Söldenben indult alpesisí-világkupa­szezonban – most, hogy az észak-amerikai kontinensről újra Európába jöttek a kristálygömbökért küzdők – kezd letisztulni, kik esélyesek arra, hogy a kétszeres olimpiai bajnok osztrák Marcel Hirscher visszavonulása után elfog­lalják a megüresedett trónt, illetve hogy a nőknél felvegyék a kesztyűt az amerikai Mikaela Shiffrinnel, aki bár csak 24 éves, de már két téli olimpiáról tért haza aranyéremmel, és az elmúlt három évben ő nyerte az összetett világkupát is.

Mikaela Shiffrin és Alexis Pinturault bejelentkezett a kristálygömbökre
Mikaela Shiffrin sebességével nem volt gond, de a courcheveli pályán hibázott, ettől még ő vezeti az összetett pontversenyt
Fotó: AFP/Jeff Pachoud

A férfiaknál a francia Alexis Pinturault egy kis előnyre tett szert. Ő nyerte az idénynyitót óriás-műlesiklásban, majd a nyolcadik futamon hazai pályán, Val d’Isère-ben a műlesiklást (a rossz időjárás miatt az óriás-műlesiklást törölték). A 28 éves francia világbajnoknak ez volt a huszonötödik vb-győzelme, ráadásul ezzel a sikerrel az összetett vk-pontverseny élére került. Rajta kívül a norvég Henrik Kristoffersen (műlesiklás), a német Thomas Dressen (lesiklás), az osztrák Matthias Mayer és a svájci Marco Odermatt (mindkettő szuper-G), a svájci Beat Feuz (lesiklás) és az amerikai Tommy Ford (óriás-műlesiklás) szerzett egy-egy győzelmet. Odermattról jó tudni, hogy a felnőttek közt most szerezte első futamgyőzelmét a 2018-ban a junior világbajnokságon öt számban (!) aranyérmes fiatalember. Karácsonyig hagyományosan Olaszországban, Val Gardenában és Alta Badián teszi próbára magát a férfi mezőny két-két számban.

A nőknél a tegnapi courcheveli óriás-műlesikló verseny már a tizedik volt, és bár a harmadánál se tart a vk-sorozat, Mikaela Shiffrin előnye a pontversenyben máris tetemes. Pedig „csak” két műlesikló-viadalt nyert, de szorgosan gyűjtögeti az értékes helyezéseket a többi számban is.

Dupláznia másnak még nem sikerült, de az elit bejelentkezett. Óriás-műlesiklásban a franciországi verseny előttig az új-zélandi Alice Robinson és az olasz Marta Bassino nyert, a két lesiklóverseny első helyezettje a cseh Ester Ledecká és az osztrák Nicole Schmidhofer lett, a szuper-G-győzelmeket a német Viktoria Rebensburg és az olasz Sofia Goggia jegyezte. De a szlovák Petra Vlhová is behúzott egy elsőséget St. Moritzban, a párhuzamos műlesiklást. (Ezt a versenyt Shiffrin fáradtságra hivatkozva kihagyta.)

A francia alpok Három-völgy néven ismert síterepeinek egyikén, Courchevelben tizenhétezer néző volt kíváncsi a hölgyek versenyére, és nem kellett csalatkozniuk, kivéve azokat, akik a tavalyi győztes Shiffrin címvédésében bíztak. Akkor ezzel a tophelyezéssel csúcsot döntött az ifjú amerikai, a nőknél ő lett minden idők legfiatalabb alpesisízője, aki elérte az ötven vk-győzelmet. Idén azonban meggyűlt a baja ezzel a helyszínnel, az óriás-műlesiklás első futamában csupán tizenkilencedikként ért célba, a kora délutáni másodikban kettővel előrébb rukkolt. Rossz napja volt Goggiának is, bár az amerikai lányt megelőzte.

A versenyen új győztest avattak, a norvég Mina Fürst Holtmann legjobbként utolsóként indult, de négy század másodperccel elmaradt az olasz Federica Brignone idejétől, a harmadik a svájci Wendy Holdener lett. Folytatás december 21–22-én Val d’Isère-ben.

Kapcsolódó írásaink