Sport

Bukásával csapatunk távol került Tokiótól

Kézilabda. A magyar női válogatott három győzelemmel és négy vereséggel tizennegyedik lett a kumamotói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon

Még a búcsú sem sikerült, a magyar női kézilabda-válogatott 26–21-re kikapott a címvédő francia csapattól, így a 14. helyen végzett a Japánban zajló világbajnokságon, s csak reménykedhet abban, hogy jövőre olimpiai selejtezőt játszhat.

Bukásával csapatunk távol került Tokiótól
Lukács Viktória huszonhét góljával a legeredményesebb magyar játékos lett
Fotó: Mkksz.hu

A világbajnokság rajtja előtt feltett kérdésre, hogy ünneplés vagy újabb bukás lesz-e, sajnos szomorú választ kaptunk: a magyar női kézilabda-válogatott ugyan egy helyezést javított a két évvel ezelőttihez képest (15.), de így is ez lett minden idők második legrosszabb vb-szereplése. Az újabb bukás azért volt mindenki számára fájdalmas, mert a férfi szakággal ellentétben a nőiben az elmúlt években sorra tűntek fel a tehetségek – akik junior világbajnoki aranyat nyertek –, és három éve a szövetség vezetése a válogatott irányítására a dán Kim Rasmussent szerződtette szövetségi kapitánynak.

Tehát a személyi és anyagi feltétel is adott volt ahhoz, hogy a magyar válogatott visszatérjen a nemzetközi élmezőnybe. A tavalyi Európa-bajnokságon elért hetedik helyezés után úgy nézett ki, Kovacsicsék elkezdték a felzárkózást, de aztán az elmúlt két hétben kiderült, hogy egy év alatt nem előre-, hanem hátraléptek. Csapatunk csak a nála jelentősen gyengébb válogatottak ellen – Kazahsztán, Szenegál, Argentína – nyert, viszont vereséget szenvedett a francia, a montenegrói, a román és a spanyol együttestől is, amelyek közül egyedül az utóbbi juthat a legjobb négy közé.

Különösen a románok ellen elveszített csoportmérkőzés volt bosszantó – csapatunk hatgólos előny után kapott ki –, de ha azt a mecset megnyerjük, a középdöntőben nulla ponttal kezdve, ilyen gyenge támadójátékkal nehéz lett volna elérni a célt, az első hét közé kerülést. Mert például azok a románok, kik Háfráékat egy góllal legyőzték, kilenccel kaptak ki (27–18-ra) az oroszoktól a középdöntőben. Az olimpiai ciklus legfontosabb tornáján csak a kapusok és szélsőink nyújtottak nemzetközi szintű teljesítményt, fiatal kulcsjátékosaink gyengélkedtek, a csapatkapitány, Kovacsics Anikó is csak az utolsó két mérkőzésen mutatta meg, mire képes. „Úgy álltunk neki a franciák elleni mérkőzésnek, hogy próbáljuk meg tisztességgel befejezni ezt a vb-t. Szerintem ez sikerült, bár a meccs végére már nagyon elfogytunk. Ezen a vb-n az egyéni teljesítmények kicsit későn kezdtek javulni, gondolok itt magamra is. A tavalyi Eb-n voltak egygólos győzelmeink, most ezek az egy gólok nem a mi javunkra döntöttek, és ezek ilyen kudarcokat eredményeznek. Nem szabad lehajtanunk a fejünket, mert az élet megy tovább, de ez egy nagy csalódás volt mindannyiunk számára. Hatalmas kudarc, amit nehéz megemészteni, nehéz lesz túllépni rajta” – nyilatkozta a csapatkapitány.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány magára vállalta a felelősséget, kétségtelen, hogy a dán szakember irányításával az elmúlt három évben nem lépett előre a válogatott. A 2016-os Eb-n egy győzelemmel, négy vereséggel a 12., a 2017-es vb-n három győzelemmel, három vereséggel a 15., a tavalyi Eb-n pedig négy győzelemmel és két vereséggel a hetedik lett. Hát, nem egy sikertörténet, de a dán szakember nem gondol a lemondásra: „Imádom a munkám, imádom Magyarországot, majd a szövetség vezetői döntenek a folytatásról. Ugyan csalódott vagyok, de soha sem adom fel.”

A legutóbbi Európa-bajnokságon hetedik helyezett magyar csapat akkor jut ki a márciusi olimpiai selejtezőre, ha a tavalyi kontinenstorna 2–6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy válogatott kivívja az olimpiai szereplést, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom