Sport

Hosszú Katinka: aranyérmek, Jakabos Zsuzsanna: bronz, Lobanovszkij Maxim: bronz

Hosszú Katinka két arany-, Jakabos Zsuzsanna és Lobanovszkij Maximpedig bronzérmet nyert pénteken az úszók glasgow-i rövidpályás Európa-bajnokságán.

Hosszú Katinka: aranyérmek, Jakabos Zsuzsanna: bronz, Lobanovszkij Maxim: bronz
A győztes Hosszú Katinka öröme 200 pillangó döntője után
Fotó: AFP/Neil Hanna

A délelőtti előfutamból Jakabos egyéni legjobbját fél másodperccel megközelítve 2:04.97 perccel az első, míg Hosszú 2:05.14-gyel a második helyen ment tovább.

A rajt után a két magyar gyakorlatilag fej fej mellett úszott egymás mellett, féltávnál viszont az olasz Ilaria Bianchi vezetett, és 150 méternél egy testhossz előnye volt. Hosszú ugyanakkor elképesztő hajrába kezdett, amivel maga mögé utasította riválisát.

A háromszoros olimpiai bajnok - aki még a 100 méter vegyes döntőjében is érdekelt - 2:03.21 perces idővel csapott célba, míg a győriek úszója 2:05.00-val érintette a falat.

A 30 éves Hosszú 18. elsőségét gyűjtötte be a 25 méteres kontinensviadalokon.

Az Eb szerdai nyitónapján Hosszú aranyat, Jakabos ezüstöt szerzett 400 méter vegyesen.

Az aranyérmes Hosszú Katinka (b) és a bronzérmes Jakabos Zsuzsanna a 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 6-án
Az aranyérmes Hosszú Katinka (b) és a bronzérmes Jakabos Zsuzsanna a 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 6-án
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Jakabos az MTI-nek elmondta: nagyon örül, hogy sikerült megint majdnem olyan jó időt úsznia, mint délelőtt, és hogy a végén érmes helyen ért célba, mert „ebben a számban minden jöhet”.

„Kicsit meglepetés azért, hiszen nem tudhatjuk, ki mennyit tartalékolt. Én tudtam, hogy nagyon erősen úsztam, és ebben sokkal több nem lehet, míg Katkának két perc körüli ideje is van. A végén nagyon érdekes volt, mert ahogyan levegőt vettem, láttam, hol van az olasz és kívülállóként kicsit drukkoltam Katkának, hogy sikerüljön előznie és örülök a győzelmének” - nyilatkozta Jakabos.

A későbbi győztes Hosszú Katinka (b) és a harmadik helyezett Jakabos Zsuzsanna rajtol a 200 méteres pillangóúszás döntőjében a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 6-án
A későbbi győztes Hosszú Katinka (b) és a harmadik helyezett Jakabos Zsuzsanna rajtol a 200 méteres pillangóúszás döntőjében a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 6-án
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Női 200 m pillangó
1. Hosszú Katinka 2:03.21 perc
2. Ilaria Bianchi (Olaszország) 2:04.20
3. Jakabos Zsuzsanna 2:05.00

Hosszú aranyérmes 100 méter vegyesen

A csütörtöki előfutamok során ugyan még csak a második időt úszta, az elődöntőből viszont már az első helyen jutott tovább a magyar kiválóság, akinek a 200 méter pillangó döntője után - mely során nagy hátrányt ledolgozva, óriási hajrával diadalmaskodott - nagyjából negyven perce volt a regenerációra.

Hosszú a dobogó felső fokáról a Himnusz után rögtön távozott, hiszen következett a vegyesúszás sprintszáma, ahol a háromszoros olimpiai bajnok rendkívül szoros csatában 57.36 másodperces idővel védte meg címét.

A 30 éves Hosszú a magyar úszósport történetének 1000. érmét szerezte felnőtt- és utánpótlás-világversenyeket együttvéve, és ez volt pályafutása 19. elsősége a 25 méteres kontinensviadalokon, amivel beérte az örökrangsor élén Cseh Lászlót.

"Megmondom őszintén, ez volt a taktika. Tudtam, hogy az olasz be fog kezdeni, ugyanakkor ő ennél hamarabb meg szokott halni. Az utolsó pillanatokra hagytam a hajrát, nagyon meg kellett nyomnom az utolsó víz alatti szakaszt, de azért még így is maradt bennem a száz vegyes miatt" - elemezte az MTI-nek először a 200 méter pillangó fináléját Hosszú, akinek nagyjából negyven perce volt a két döntő között. 

"Nekem szerencsére ez elég, volt időm levezetni, az ISL-ben például van, hogy negyedóránként kell úszni, és nekem jobb, ha a száz vegyes előtt van egy szám, hiszen alapvetően nem vagyok sprinter" - ttte hozzá.

Hosszú a jubileumi ezredik magyar éremmel kapcsolatban megjegyezte, a pillangó eredményhirdetése közben Jakabos Zsuzsanna súgta meg neki, hogy "rajta áll, vagy bukik a dolog". Megjegyezte, kizárólag az aranyban gondolkodott, hiszen "úgy a szép az ezredik."
       

Női 100 m vegyes
1. Hosszú Katinka 57.36 másodperc
2. Marija Kamenyeva (Oroszország) 57.59
3. Jenna Laukkanen (Finnország) 58.62

Lobanovszkij Maxim bronzérmes 50 méter gyorson

Lobanovszkij Maxim bronzérmet nyert 50 méter gyorson pénteken a Glasgow-ban zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

A 23 éves magyar versenyző 20.76 másodperces országos csúccsal csapott célba.

Lobanovszkij kiváló úszása bronzot ért
Lobanovszkij kiváló úszása bronzot ért
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Lobanovszkij pályafutása első érmét nyerte világeseményen.

Az úszó elmondta: úgy érzi, már két évvel ezelőtt is képes lett volna hasonló eredményre, de egyáltalán nem csalódott amiatt, hogy ez csak most jött össze. 

Hozzátette, nagyon sok mindenen kell még dolgoznia, ráadásul most elsősorban az olimpiára készül, és ez a verseny leginkább a tapasztalatszerzésről szól. Megjegyezte, a jövőben szeretne még több érmet szerezni és rekordokat dönteni.

Férfi 50 m gyors:
1. Vlagyimir Morozov (Oroszország) 20.40 másodperc
2. Florent Manaudou (Franciaország) 20.66
3. Lobanovszkij Maxim 20.76

Kalmár Ákos ötödik 1500 méter gyorson

A magyar versenyző 14:36.66 perces idővel az ötödik helyen került a döntőbe, idejéből közel két másodpercet tudott faragni, helyezésén viszont nem sikerült javítania.

Kapcsolódó írásaink

Késely Ajna óriási úszással ezüstérmes 800 gyorson

ĀA győztes olasz Quadarellát nem tudta utolérni, de így is fantasztikusat hajrázott a 18 éves magyar versenyző - Holló negyedik, Gyurta hetedik lett 400 vegyesen - Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott döntőbe 100 vegyesen