Sport

Érthetetlen összeomlás

Kézilabda. Női válogatottunk a szünetben még hat góllal vezetett, mégis kikapott a románoktól

A magyar női kézilabda-válogatott, noha a szünetben még hat góllal vezetett, kikapott a románoktól a Japánban zajló világbajnokságon. Így legjobb esetben is csak a tizenharmadik helyen végez a tornán, jelentősen csökkentek esélyei az olimpiai részvételre.

Érthetetlen összeomlás
Kovacsics Anikó hat gólt dobott, jól játszott, de nagyon sportszerűen azt mondta, kézilabdázott volna gyengén, csak nyert volna a csapat. A vereség nagy csalódás
Fotó: MKSZ Facebook-oldala

Az idei vb-n a négy hatos csoportból három-három csapat jut tovább a középdöntőbe. Miután a mi csoportunkból két gyengébb (Szenegál és főleg Kazahsztán) mellett négy erősebb szerepelt, nyilvánvaló volt, hogy az előrelépéshez a három nagy riválisból egyet le kell győznie a magyar csapatnak. Kim Rasmussen válogatottja előbb nagyon simán a spanyoloktól, majd nagy küzdelemben a montenegróiaktól is kikapott, így sorsa a románok elleni meccsen múlt. Ezen a döntetlen is elég lett volna a továbbjutáshoz.

A mérkőzés jól indult, mert az ellenfél 0–5 után szerzett először gólt, sőt még a szünetben is 16–10-re vezetett a magyar csapat. A szünet után ellenben érthetetlenül megzavarodott a csapat, szétesett a védekezése, és bizonytalanná vált a támadójátéka. A második játékrészben mindössze tizenegy gólt dobott, ebből a szempontból ez volt a leg­gyengébb játékrésze a vébén, az eddigi minimum, tizenkettő nem sokkal több, most ellenben elég lett volna a továbbjutáshoz. Ami a kapott gólokat illeti, a tizennyolc rengeteg – s ugyancsak negatív csúcs a mostani tornán. Összegezve: a világbajnokságon öt mérkőzésen tíz félidőt játszott eddig a válogatott, s abban dobta a legkevesebb gólt és kapta a legtöbbet, amelyik a legfontosabb volt. A meccsen összesen hat másodpercen keresztül vezető románok elleni második játékrészben.

Miközben a szurkoló a +6-ról elveszített sorsdöntő meccs kapcsán nyilván felidézheti a sydney-i olimpia döntőjét, amelyet hatgólos vezetésről, 4–14-es utolsó negyedórával bukott el a magyar csapat, vagy akár – hogy ne csak női példát citáljunk – a Veszprém 2016-os BL-döntőjét, amelyet az utolsó 13 percben kilencgólos előnyről veszített el a magyar bajnok. A szövetségi kapitány, a dán Kim Rasmussen személye elleni támadásnak minősítette a történtek egy részét: „Ami történt, személyes támadás volt ellenem a játékvezetők és főleg a delegátus részéről. Ezek az emberek nem is tudják, mennyit ártanak a csapatoknak, sőt az egész sportágnak ezzel a viselkedéssel.” Ilyen bukás után nyilván nincs jó optikája, ha másban keressük a hibást, de Rasmussen igazát támasztja elő a románokat irányító svéd Tomas Ryde véleménye, aki szerint az utolsó hétméteresük nem volt jogos, és hozzátette, sajnálja a magyarokat. Formált azért szakmai véleményt is: „Nagyon hálás vagyok a szél­sőinknek, sokkal jobban játszottak, mint eddig bármikor a tornán, nekik köszönhetően győztünk.” Az MTI tudósítója felidézte, hogy a csoportküzdelmek során a magyar válogatott három felállás ellen sem járt sikerrel: a spanyolok nyitott, a montenegróiak agresszív védekezéssel, a románok pedig létszámfölényes támadójátékkal győztek ellene.

Rasmussen az utóbbira így reagált: „Ez az én felelősségem, az én hibám. Nem igazán tudtam megtalálni a helyes játékot. Nagyon sajnálom, ez nem volt egy jó munka a részemről.”

A magyar válogatott vasárnap az argentinokkal játszik a 13–16. helyért, győzelme esetén pedig az ugyancsak nagy csalódást keltő, címvédő franciák következhetnek, akik szintén csoportnegyedikek lettek. A mostani helyezéssel a magyar válogatott nagyon nehéz helyzetbe került az olimpiai kvalifikációt illetően, mostantól azért kell szurkolnia, hogy a tavalyi Európa-bajnokság 2–6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy csapat kivívja az olimpiai szereplés, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon, mert ebben az esetben a kontinenstornán hetedik helyezett magyarok is részt vehetnek a márciusi selejtezőn.

Az Európa-bajnokságról az a két legjobb csapat szerez részvételi jogot a selejtezőtornára, amely nem vívja ki az olimpián vagy a selejtezőn való szereplés jogát a mostani világ­bajnokságon.

Világbajnokság, csoportkör, 5. (utolsó) forduló, C csoport: Románia–Magyarország 28–27 (10–16). Jacusiro, v.: Kuttler, Merz (németek). Magyarország: Bíró – Schatzl 2, Háfra 4, Tóvizi 1, Tomori 3, Kovacsics 6, Lukács 2, cserék: Klujber 1, Vámos 1, Szabó L. 6, Kovács A. 1, Tóth G., Kiss É., Faluvégi, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen.

További eredmények: Spanyolország–Montenegró 27–26, Szenegál–Kazahsztán 30–20.

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 10 pont, 2. Montenegró 8, 3. Románia 6, 4. Magyarország 4, 5. Szenegál 2, 6. Kazahsztán 0.

Kapcsolódó írásaink