Sport

Késely Ajna óriási úszással ezüstérmes 800 gyorson

Késely Ajna ezüstérmet nyert 800 méter gyorson a glasgow-i rövidpályás Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

Késely Ajna óriási úszással ezüstérmes 800 gyorson
Az ezüstérmes Késely Ajna a 800 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Késely a szerdai előfutamból eddigi legjobb rövidpályás eredményét (8:21.25) alaposan megjavítva, 8:13.66-tal a második helyen jutott tovább. A csütörtöki döntőben a rajt után erősen kezdett, a táv egynegyedénél közel két másodperccel volt gyorsabb, mint délelőtt.

Hasonlóan alakult a különbség 400 méter után is, ugyanakkor az olasz Simona Quadarella jó másfél testhosszal ellépett, így Késely a másik olasszal, Martina Rita Caramignolival csatázott a második helyért, és csatlakozott hozzájuk a liechtensteini Julia Hassler is. Az utolsó 50 méterre Késely és az olasz szinte egyszerre fordult, de a magyar ekkor jól érzékelhetően rákapcsolt és az ezüstérmet összességében simán hozta.

Késely pályafutása negyedik érmét szerezte felnőtt világversenyen, egy éve ugyancsak Glasgow-ban a nagymedencés kontinensviadalon két második és egy harmadik hellyel zárt.

A fiatal úszó a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte a mostani Eb-n, amelyen szerdán Hosszú Katinka Jakabos Zsuzsannát megelőzve védte meg címét 400 méter vegyesen.

„Azért a szívem csücske a Duna Aréna... Ez a rövidpálya egy kis játék a számunkra, van még mit fejlődnöm a fordulókban, de harmincegy van belőlük, és mindegyikből jól kidelfinezni szinte lehetetlen - értékelt Késely Ajna. - Az országos csúcsot szerettem volna megdönteni, de nem vagyok csalódott egy egyéni csúccsal és ezüstéremmel a kezemben. A döntőben nagyon izgultam, sokkal több önbizalomra lenne szükségem. Kicsit még picinek érzem magam a felnőttek között, de még jó sok évem van, nem ez volt az utolsó versenyem.”

Rövidpályás úszó-Európa-bajnokság, Glasgow
Női 800 méter gyors, végeredmény
1. Simona Quadarella (Olaszország) 8:10.30
2. Késely Ajna 8:11.77
3. Martina Rita Caramignoli (Olaszország) 8:12.36

Holló negyedik, Gyurta hetedik hetedik 400 vegyesen

Holló Balázs a negyedik, Gyurta Gergely pedig a hetedik helyen végzett 400 méter vegyesen. Előbbi 4:05.13, utóbbi 4:06.95 perces idővel ért célba.

A délelőtti előfutamban Holló az ötödik, Gyurta a hatodik legjobb eredményt érte el, de mivel a leggyorsabb, a brit Duncan Scott visszalépett, mindketten eggyel előbbre léptek a finálé előtt.

Az első úszásnemben, a pillangón Gyurta kezdett jobban, ötödikként fordult a hátra, míg Holló hatodikként. Féltvánál Gyurta versenyben volt a bronzéremért, Holló viszont kissé lemaradt. Az utolsó száz métert Gyurta már csak hatodikként kezdhette, és nem tudott felzárkózni, Holló ugyanakkor hatalmas hajrával feljött a negyedik helyre.

A számot a hazai közönség előtt szereplő Max Litchfield nyerte.

„Ezúttal kijött belőlem a mazochista énem. Számítottam rá, hogy az utolsó százon a legtöbben elfáradnak és itt lehet majd nagyot robbantani. Azért az egyik szemem sír, amiért nem szereztem érmet, de nem szabad telhetetlennek lennem, hiszen ez volt az első versenyem, és mindkét fő számomban döntőt úszhattam” - mondta Holló.

Gyurta a futam után arról beszélt, hogy a végére „elfogyott”, ráadásul szűk három héttel ezelőtt Dohában úszott olimpiai A-szintet 1500 méter gyorson, és elsősorban arra készült. „Most egy kicsit fáradtabb voltam, nem volt meg bennem az a frissesség, amely a négy vegyeshez kell. De nem vagyok elégedetlen, kiúsztam magam” - tette hozzá.

Férfi 400 m vegyes, végeredmény:
1.  Max Litchfield (Nagy-Britannia) 4:01.36 perc
2. Ilja Borogyin (Oroszország) 4:03.65
3. Danyil Pasznyikov (Oroszország) 4:04.98
4. Holló Balázs 4:05.13
...7. Gyurta Gergely 4:06.95

Hosszú a legjobb idővel döntős 100 vegyesen, Bohus országos csúccsal búcsúzott

A magyar elődöntősök közül elsőként Bordás Beatrix állt rajtkőre 50 méter pillangón. A 27 éves versenyző csak a 19. időt úszta az előfutamban, de amiatt, hogy egy nemzetből legfeljebb ketten mehetnek tovább, többen is kiestek előle. Az elődöntőben elért 26.48 másodperces ideje viszont összesítésben az utolsó, azaz a 16. lett.

Következett Bohus Richárd, aki délelőtt 14 századdal megjavította saját országos csúcsát, és az 51.08 másodperces időből még tovább tudott faragni: az 50.65-ös eredménye nyolcadik helyen ért volna döntőt. A szabály szerint azonban a két elődöntő első két helyezettje automatikusan finalista, így ő kiszorult, hiába volt jobb az első futam másodikjánál is.

A vegyes zónában újságírók, de még a sportolók is értetlenül álltak az eset előtt, amikor „kiderült a megoldás”. Hosszú Katinka is elképedve reagált csapattársa balszerencséjére.

Hosszú Katinka elsőként jutott a fináléba
Hosszú Katinka elsőként jutott a fináléba
Fotó: AFP/Stephane Kempinaire

„Ilyen szinte sosincs, erre nem igazán tudok precedenst említeni. Azért nem vagyok elkeseredve, mert jobbat is úsztam, mint azt előre gondoltam volna. Ahhoz képest, hogy egy hete pihenek, ez nagyon jó” - nyilatkozta Bohus, aki gyakorlatilag még most is a felkészülés időszakában jár, ugyanis két hét múlva egy Győrben sorra kerülő versenyen szeretné teljesíteni 100 méter háton az olimpiai A-szintet.

Az utolsó magyar elődöntős Hosszú Katinka volt, a háromszoros olimpiai bajnok 100 méter vegyesen 58.35 másodperces teljesítménnyel első helyen jutott tovább. A 30 éves klasszis azt mondta, egy pillanatra sem zavarta, hogy az előfutamban nem az övé volt a legjobb teljesítmény. Ugyanakkor a sebességét továbbra is lassúnak tartja a súlyzós edzések miatt. Hozzátette, nagy csatára van kilátás a pénteki fináléban.

Kapcsolódó írásaink