Sport

Kumamotóból rögös úton lehet Tokióba jutni

Kézilabda. Junior világbajnokainknak a felnőttek között kell helytállniuk

Nagy a tét a magyar válogatott számára a ma kezdődő olim­piai kvalifikációs világbajnokságon, amelyben zömében fiatal játékosokból álló csapatunknak az első hétben kellene végeznie, hogy esélye maradjon a nyári játékokon való részvétel kiharcolására.

Lehet ünneplés, de lehet újabb bukás is a magyar női válogatott számára a távoli Japánban, Kumamotóban, ahonnan nagyon nehéz úton lehet eljutni a jövő évi tokiói olimpiára. Már a csoportkörből sem lesz egyszerű a továbbjutás, mert Kazahsztán és Szenegál mellett a spanyol, a román és a montenegrói csapat közül minimum egyet le kell győzni, mivel csak három együttes jut a középdöntőbe.

„A csapat elég erős akár ahhoz is, hogy az elődöntőbe jusson, de bármi előfordulhat. A csoportellenfe­leink erősek, igaz, mi is azok vagyunk” –­ nyilatkozta Kim Rasmussen szövetségi kapitány, aki 2016 óta irányítja a csapatot, amely a két évvel ezelőtt vb-n csak a 15. lett. A legjobb hét közé kerülés a magyar szövetség elvárása a csapattal szemben, mert a márciusi olimpiai selejtezőn a világbajnokság 2–7. helyezettje szerepelhet, illetve a legjobb hat helyezett, amely korábban még nem szerzett olimpiai részvételi jogot. Ezért a hetedik helyezésnél rosszabb eredmény is elég lehet a bonyolult kvalifikációs rendszer miatt.

Megerőltető hét vár a másfél évvel ezelőtti junior-világbajnok csapatra építkező együttesünkre, mert hét nap alatt öt meccset kell játszania a csoportkörben: ma Kazah­sztán, vasárnap Spanyolország, kedden Montenegró, szerdán Szenegál, pénteken pedig Románia lesz az ellenfél. Kovacsics Anikó csapatkapitány szerint hiba lenne a kazahokat lebecsülni, mert akkor megnehezíthetik a kezdést. Rasmussen azt tervezi, hogy mindenkit pályára küld a a nyitányon. Bár az első 10-15 perc még nehézkes lehet, bízik abban, hogy a játékosai mihamarabb levetkőzik a tornák elejére jellemző idegességüket.

A vasárnapi mérkőzés már sokkal nehezebbnek ígérkezik, a spanyol válogatott erőssége Nerea Pena, aki a nyáron igazolt az FTC-től Siófokra. A tavalyi Európa-bajnokságon Kovacsicséknak sikerült a spanyol világklasszist kikapcsolni, s így nyertek is 32–26-ra. A rajt előtt Rasmussen kijelölte a 16 fős keretet, a jobbátlövő Kiss Nikolett és a beálló Pásztor Noémi maradt ki. „Nagyon nehéz volt meghozni a döntést, de ez kellemes teher, mert mindegyik játékos nagyon jól dolgozott az elmúlt időszakban, mindenkivel elégedett voltam. Úgy érzem, mindegyik poszton kiegyensúlyozottak vagyunk, több lehetőséggel” –­ mondta a kapitány.

Csapatunk öt csoportmérkőzéséből hármat is a Kumamotótól több mint 40 kilométerre lévő Jacusiróban játssza majd.

 A magyar válogatott világbajnoki csoportmérkőzései (magyar idő szerint). Ma: Magyarország-Kazah­sztán 10 óra, vasárnap: Spanyolország-Magyarország 10, kedd: Magyarország-Montenegró 7, szerda: Magyarország-Szenegál 11, péntek: Románia-Magyarország 11 (a világbajnokság mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti).

Kapcsolódó írásaink