Sport

Komoly büntetés az ablakban

Dopping. Tokiót és a labdarúgó-Eb-t is bukhatják az orosz sportolók azok után, hogy a betiltott moszkvai doppinglaborban a versenyzők adatbázisát, biológiai útlevelét is manipulálták

Kétes dicsőség az oroszoké. Sportolóik minden más nemzetnél nagyobb számban vesztették el világversenyeken szerzett érmeiket amiatt, hogy fennakadtak a doppingellenőrzéseken. Összesen 43 olimpiai medált kellett visszaszolgáltatniuk, négyszer többet, mint bárki másnak, és évek óta az oroszok központi doppingolásától és a csalássorozattól hangos a sportvilág. Immár az a tét, hogy az orosz versenyzőket testületileg kitiltják a tokiói játékokról, de veszélyben a labdarúgó-Eb-szereplés, sőt a rendezés is.

Komoly büntetés az ablakban
Az orosz Marija Sarapova örömkönnyei az eltiltását követő első tenisztornán
Fotó: AFP/Don Emmert

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legfőbb irányító testülete 2019. december 9-én Párizsban hoz döntést a megszellőztetett és a megfelelőségi bizottság által javasolt retorziókról, amelyek soha nem tapasztalt szigorúsággal büntetnék az orosz sportolókat, sőt az egész orosz válogatottat. A botrány égig ér, ezt elismeri Jurij Ganusz, a 2008-ban alapított Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) új vezetője is. Hivatalos weboldalukon még nem oltják a tüzet, de a két utolsó anyag egyike egy friss négyéves eltiltásról szól az elmulasztott doppingvizsgálatokért (Roscsupkin Konstantin súlyemelő), a másik pedig a WADA négy nappal korábbi, de az oldalra csak tegnap felkerült közleményét hozza. Ebben a nemzetközi szervezet megállapítja, hogy az oroszok en bloc nem felelnek meg a Doppingellenes Kódexnek (értsd: testületileg csaltak és manipulálták az adatokat).

A The Guardian úgy véli, az oroszok négyéves teljes eltiltást kaphatnak, miután a WADA által felkért nyomozók bizonyítottnak látták, hogy a moszkvai állami doppinglaborban, amelynek akkreditá­cióját már rég megvonták, idén januárban számos adatot tüntettek el az adatbázisból. Felvetve ezzel azt, hogy nem csak azok tesztje volt pozitív, akiknek az eredménye az üvegcsék alapján annak bizonyult. Vagyis még annál is nagyobb a baj, mint négy éve gondolták. (Az adatbázis kikérése azért volt fontos a WADA-nak, mert azt mondták, ha az oroszok elismerik az állami doppingolást megállapító McLaren-jelentést és kiadják a moszkvai labor adatbázisát, akkor szó lehet róla, hogy a megújult orosz doppingellenes harc előfeszítéseit elismerjék és kikerüljenek a büntetőzónából.)

Ezek után az ország versenyzői vélhetően nemcsak a tokiói olim­pián, de négy év alatt a többi világversenyen sem állhatnak rajthoz orosz színekben. Az ügy azért vet ilyen hullámokat, mert a riói olimpián se atlétájuk, se súlyemelőjük, se parasportolójuk nem indulhatott, és a pjongcsangi téli olimpián ugyan rajthoz állhatott egy, a szokásosnál kisebb küldöttség, de nem nemzeti színekben. Azóta úgy tűnt, új lapot kapnak, de nem...

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping-csoport vezetője lapunknak azt mondta, a tiszta sportolók védelmében muszáj erőt mutatni, mert a csalás az csalás. És ha azt államilag szervezett manipuláció részeként végzik, ahogy azt a McLaren-jelentés leírja, akkor a büntetés nem maradhat el. Megítélése szerint szomorú, hogy a kollektív büntetés olyanokat is sújthat, akik tisztán készülnek, sok esetben nem is az országban, és rendszeresen vesznek részt doppingellenőrzésen. Azt is elmondta, hogy a labdarúgó-kontinensviadalról netán eltiltás­ra kerülő orosz válogatott (ne feledjük, az UEFA és a FIFA is aláírta a WADA kódexét) esete bonyodalmakhoz vezet, de a sportnak nem tenne jót, ha elsiklanának a bizonyított állami doppingolás felett. Ideje a történet végére kitenni a pontot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom