Sport

Bulgária ellen kell nyernie a válogatottnak

A magyar labdarúgó-válogatottnak először Bulgáriában kell győznie a jövő évi Európa-bajnokság pótselejtezőinek pénteki sorsolása alapján, majd siker esetén az izlandi-román párharc nyertesével csaphatna össze az Eb-részvételért.

Bulgária ellen kell nyernie a válogatottnak
Nehéz dolga lesz a válogatottnak, de egy a cél!
Fotó: Robert Szaniszlo / NurPhoto / AFP

A sorsoláson az is kiderült, hogy ha március 26-án Bulgáriában győz Marco Rossi együttese, akkor öt nappal később Budapesten fogadhatja következő ellenfelét a kijutásért.

A Nemzetek Ligája eredményei alapján a B és D divízióban kialakult a pótselejtezők négyes mezőnye, így ott csak azt kellett kisorsolnia a görögök Európa-bajnok csatárának, Angelosz Hariszteasznak, melyik elődöntő győztese legyen a finálé házigazdája. Az A divízióból viszont csupán Izland nem jutott ki a kontinensviadalra, így ott a C-ből kellett feltölteni a mezőnyt: a 2004-es Eb-döntő hőse pedig elsőként Izraelt húzta ki, ami azt jelentette, hogy az a csapat maradt a C divízióban és játszik Skócia vendégeként az elődöntőben, míg Magyarország mellett Bulgária és Románia átkerült az A-ba. A Nemzetek Ligája sorrendje alapján utóbbi játszik Izlandon, a magyarok pedig Bulgáriában.

A magyar válogatott négy éve pótselejtezőn harcolta ki a részvételt. Amennyiben ez most is sikerül, két csoportmérkőzését a múlt pénteken átadott Puskás Arénában játszhatja, a harmadikon pedig Németország vendége lesz Münchenben.

Objektum doboz

Az elődöntőket, azaz a Bulgária-Magyarország meccset is március 26-án, a döntőket március 31-én rendezik majd. A négy kijutó csapat a negyedik kalapba kerül majd az Eb-sorsoláson, amit egyébként már november 30-án meg is tartanak, így utána azt is tudni lehet majd, a divíziók győztesei melyik Eb-csoportba kerülnek majd.

„Bulgária ugyan mögöttünk áll a világranglistán, de erős csapatról van szó, amely saját közönsége támogatását élvezve játszhat ellenünk. El kell végeznünk ezt az extra munkát, hogy ott lehessünk a részben budapesti rendezésű Eb-n” - idézte Marco Rossi szövetségi kapitányt a Magyar Labdarúgó Szövetség Twitter-oldala.

Ez egy rendkívül fontos mérkőzés, melyhez felelősségteljesen fogunk hozzáállni. Nem foglalkoztunk előzetesen azzal, mi lenne számunkra a legjobb - idézte Georgi Dermendzhievet, a bolgár válogatott szövetségi kapitányát a topsport.bg című oldal.

„Nem szabad eufóriába esnünk és a múlttal foglalkozunk. Kielemezzük az ellenfelet annak érdekében, hogy a játékosok minél jobban fel tudjanak készülni. Tény, hogy van esélyünk, amit szeretnénk kihasználni. A magyar labdarúgás folyamatosan fejlődik, jól játszik a válogatottja, de ennél jóval részletesebben meg kell ismernünk. Nem szabad, hogy feleslegesen örömködjünk, nem éghetünk meg Magyarország ellen„.

A pótselejtezők elődöntőinek párosítása

A divízió:
Izland-Románia
Bulgária-Magyarország

B divízió:
Bosznia-Hercegovina - Észak-Írország
Szlovákia-Írország

C divízió:
Skócia-Izrael
Norvégia-Szerbia

D divízió:
Georgia-Fehéroroszország
Észak-Macedónia - Koszovó

A playoffban több párosítás már a sorsolás előtt is ismert volt

Az egyes divíziókban a legmagasabban rangsorolt csapat fogadja majd a legalacsonyabban rangsoroltat, a második pedig a harmadikat, majd a két győztes játszik a kijutásért. A párharcokban egy meccs dönt, adott esetben hosszabbítással, tizenegyesekkel.

Az A divízióban Izland kapja majd a csoportba sorsolt legalacsonyabban rangsorolt ellenfelet, a második pedig a harmadikat. A B-ben kész párok vannak, Bosznia az északíreket, Szlovákia az íreket fogadja.

A C divízióban Skócia ellenfele lesz a Bulgária/Izrael/Magyarország/Románia négyes egyik tagja, a másik ágon pedig Norvégia-Szerbia meccs lesz. A D-ben sincs már kérdés, ott Grúzia-Fehéroroszország, Észak-Macedónia-Koszovó meccseket rendeznek.

Húsz csapat simán jutott ki, ők azok

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Maradt a nehezebb út

ĀKét góllal győzte le Wales csapata a magyar válogatottat, Ramsey fejelt a kapuba közelről negyedóra után, majd ismét ő talált be, egy szabadrúgás után hozzá kerülő labdát vágott a hálóba a második félidő elején

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom