Sport

Kenderesi Tamás írásbeli megrovást kapott az úszószövetségtől

Szerdán délután összeült a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) Fegyelmi Bizottsága, hogy meghallgassa a július végén, a dél-koreai vizes világbajnokságon zaklatási botrányba került Kenderesi Tamást, és meg is hozta a döntést az ügyben.

Kenderesi Tamás írásbeli megrovást kapott az úszószövetségtől
Kenderesi Tamás komolyabb következmény nélkül megúszta a zaklatási ügyét
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az olimpiai bronzérmes úszót a MÚSZ írásbeli megrovásban részesítette, emellett szövetségi támogatásainak féléves megvonásáról is döntést hozott, bár azt egy évre felfüggesztették.

A MÚSZ szerdai közleménye szerint a Fábry György vezette bizottság az úszó által elmondottakat, valamint a Koreai Köztársaságból megkapott hivatalos bírósági jegyzőkönyvben foglaltakat figyelembe véve megállapította, hogy Kenderesi Tamás egyrendbeli szándékos fegyelmi vétséget követett el, megsértvén a szervezet etikai szabályzatát.

A Magyar Úszó Szövetség illetékes bizottságának azért kellett közel négy hónapot várakoznia, mert nem került a birtokába hivatalosnak tekinthető, a nemzetközi jog előírásai szerint hitelesített, nyomtatott formájú és pecséttel ellátott bírói végzés.

A 22 éves Kenderesinek azért kellett a szervezet fegyelmi bizottsága előtt felelnie, mert a júliusi kvangdzsui világbajnokság idején egy helyi szórakozóhelyen elkövetett meggondolatlan tettéért a helyi hatóságok szexuális zaklatással vádolták meg. Az úszót előbb bevitték a rendőrségre, majd ugyan kiengedték, de megtiltották neki, hogy elhagyja az országot. Dél-Koreából végül több mint 700 ezer forintos pénzbírság megfizetése után térhetett haza. A válogatott úszó elismerte, hogy hozzáért a koreai nőhöz, de tagadta, hogy zaklatott volna.

Kapcsolódó írásaink