Sport

Vajon mi jön ki a Varázsdobozból?

Tenisz. A megreformált Davis-kupa-döntőn a legjobb húsz férfi egyéni játékosból tizenegyjátszik, Madrid kevésbé izzadságos, show-hangulatú csapatfinálét ígér

Kapott hideget és meleget is Gerard Piqué, a Barcelona BL-győztes, világbajnok labdarúgója, amiértelsősorban neki köszönhetően – bár kellett hozzá David Haggerty, a Nemzetközi Tenisz-szövetség elnöke is – alapvetően megváltozott a Davis-kupa teniszcsapatverseny lebonyolítása.

Vajon mi jön ki a Varázsdobozból?
Tavaly a horvát teniszezők nyertek 3:1-re a házigazda franciák előtt
Fotó: AFP/Philippe Huguen

„Időnként a dolgoknak meg kell változniuk, vagy fennáll a kockázata annak, hogy meghalnak” – zárta le elég keményen Gerard Piqué a Davis-kupa reformjával kapcsolatos, bő egy éve zajló vitákat, amelyek a döntő első versenynapjáig sem csitultak. Persze, ahogy hétfőn a játék átvette a főszerepet a madridi Caja Magica (Varázsdoboz) sportkomplexumban, úgy szűntek meg a viták. Végtére is a puding próbája az evés.

Ellenállás elsősorban a profi teniszezők részéről érkezett a világ egyik legrégebbi és legnépszerűbb csapatversenyének erőteljes átszabásával kapcsolatban. Pont azok részéről, akik ugyan tisztelik a hagyományokat, de rendre kihagyták a nemzeti csapatban való fellépéseket. Tény, hogy a legjobbak az utóbbi évtizedben túlságosan sokszor maradtak távol a csapatvilágbajnokságnak számító versenysorozattól, ami annyiból érthető, hogy a hazai és idegenben vívott oda-vissza találkozók a maguk ötszettes, ötmérkőzéses küzdelmeivel egyenként három napot vettek el versenynaptárjukból.

Ezt a csendes sorvadást és üzletileg is tarthatatlan modellt vette észre Gerard Piqué, aki saját ügynökséget alapított, a Kosmos befektetői csoportot, és kidolgozott egy olyan csapatverseny-szisztémát, amely ugyan nagyon sok invesztíciót igényel, de életképes és eladható termékké teszi a szponzorok és a média számára a Davis-kupát. Elképzelését és a Kosmos 25 évre szóló gigaösszegű üzleti tervét a Nemzetközi Tenisz-szövetség (ITF) tavaly augusz­tusi kongresszusán nagy többséggel támogatta, és az idei döntő már ennek szellemében zajlik. Tizenhat csoport helyett tizennyolc résztvevővel – két nemzet válogatottja szabadkártyát kapott –,de csupán egyetlen helyszínen és egyetlen hét alatt.

A nemzeti válogatottak hat háromcsapatos csoportban maximum hárommeccses találkozókat vívnak (két egyes, egy páros, valamennyi mérkőzés két nyert szettig tart). A csoportok legjobbjai és a két legjobb második jut a negyeddöntőbe, az elődöntősök pedig automatikus résztvevői a 2020-as tornának, a finálét a hetedik napon, vasárnap rendezik. A torna összdíjazása brutális: 20 millió dollár (hatmilliárd forint).

„Egy spanyol focista irányít minket. Olyan, mintha én akarnám megváltoztatni a labdarúgó Bajnokok Ligáját” – fakadt ki korábban az ausztrálok csapatkapitánya, Lleyton Hewitt, aki 2003-ban maga is megtapasztalhatta, milyen hazai közönség előtt győztesként felemelni a csapat-vb-trófeát. Roger Federer sem támogatja a változtatásokat. Persze, savanyú a szőlő, a svájci válogatott nem került a legjobbak közé, és a szabadkártyát se ők kapták, hanem a brit és az argentin ötösfogat. A svájci sajtónak egyenesen azt mondta, a Davis-kupából nem lenne szabad Piqué-kupát csinálni.

De az első siker már megvan: a legjobb húsz férfi teniszezőből Federer nélkül is jelen van tizenegy Madridban!

A világranglistavezető spanyol Rafael Nadal érthetően lelkes, és bársérüléssel küszködik, a második Novak Djokovic is üdvözli a változásokat és azt, hogy így sokkal rövidebb ideig kell a szerb válogatott rendelkezésére állnia. A britek örülnek az ölükbe pottyant lehetőségnek, Andy Murray diplomatikusan azt mondta a BBC-nek, hogy ugyan a hazai közönség előtti találkák atmoszférája hiányozni fog, de nyitott a reformokra, és biztos benne, hogy különleges élményt hoz az újfajta madridi finálé azzal, hogy az összes csapat egy helyszínen játszik. A világranglista hetedik Alexander Zverev kihúzta magát a német csapatból, inkább egyéni bemutató tornára utazott Federerrel Mexikóba. Az orosz Daniil Medvegyevnem nyilvánult meg, de fárasztó idei szezonjára hivatkozva lemondta a válogatottságot.

Eredmények, 1. forduló: Oroszország–Horvátország 3–0, Belgium–Kolumbia 2–1, Kanada–Olaszország 2–0, Franciaország–Japán 2–1, Argentina–Chile 3–0, Kazahsztán–Hollandia 2–1. (Három találkozó lapzárta után ért véget.)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom