Sport

Maradt a nehezebb út

A magyar labdarúgó-válogatott kétgólos vereséget szenvedett Wales vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó, keddi játéknapján, így márciusban pótselejtezőre kényszerül.

Maradt a nehezebb út
Szoboszlai Dominik (k), valamint a walesi Aaron Ramsey (b) és Joe Allen a Wales - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A szigetországiak a 15. percben Aaron Ramsey fejesével szereztek vezetést, majd a második félidő elején a Juventus játékosa állította be a végeredményt is, amellyel a három éve elődöntős Wales a horvátok mögött csoportmásodikként kijutott a jövő évi kontinenstornára.

A magyarok a kudarccal a negyedik helyre csúsztak vissza az ötösben, mert a sereghajtó Azerbajdzsánt legyőző Szlovákia is megelőzte.

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a tavaly őszi Nemzetek Ligája alapján még a márciusi pótselejtezőn kijuthat a részben budapesti rendezésű Eb-re. Ehhez két meccset kell majd nyernie, az ellenfelek a pénteki sorsoláson derülnek ki, az első találkozót mindenképpen idegenben játssza a nemzeti együttes.

A magyarok az 1986-os világbajnokság óta nem jutottak ki egyenes ágon világtornára.

Nem kezdett olyan megilletődötten, vagy ijedten a magyar válogatott, mint Horvátországban, vagy négy napja a Puskás Aréna megnyitóján Uruguay ellen, Marco Rossi szövetségi kapitány láthatóan agresszív futballt kért játékosaitól. Eleinte nem ízlett a szigetországiaknak a magyarok sok futással párosuló mezőnyjátéka, ami védekezésben hatékonynak bizonyult ugyan, ám támadásban már nem sokat ért, mivel a sok pontatlan passz miatt nem sikerült megtartani a labdát.

A három hiányzó miatt felforgatott magyar védelem első megingását kihasználta a walesi csapat, amely így 15 perc után előnybe került: Nagy Zsoltot átjátszották, így Langnak kellett kiváltania a jobb szélen meglóduló Bale-re, középen pedig üresesen maradt Ramsey, aki fejjel nem is hibázott ziccerben. A gól nem változtatott a játék képén, a szigetországiak irányítottak, a magyarok gyors ellentámadásokban bíztak, de az akciók rendre elakadtak.

Aaron Ramsey (b) gólöröme
Aaron Ramsey (b) gólöröme
Fotó: Paul ELLIS / AFP

A walesiek a gólhoz hasonló támadás végén a második ziccerüket elhibázták Moore révén, viszont nem sokkal később először a magyarok is veszélyeztettek, Szalai okosan visszafejelt labdája után Szoboszlai lőhetett volna gólt, de Hennessey óriásit védett, majd a kipattanó után Sallai próbálkozását is hárította. A szünetig több helyzet nem volt, a magyarok - két megingást leszámítva - szervezetten védekeztek, de támadásban szinte semmiféle veszélyt nem jelentettek, mert előre játékban rendkívül pontatlan volt a középpályás sor.

A második játékrész a lehető legrosszabbul kezdődött, egy szabadrúgást követően azonnal megduplázta előnyét a hazai csapat. A második kapott gól alaposan megtörte a magyarokat, akik szinte teljesen beszorultak a hátralévő időben. A megtizedelt védelem viszont állta a sarat a nyomás alatt, a hátvédek rengeteg lövést blokkoltak, helyenként önfeláldozóan mentettek, s rendre kisegítették egymást.

A hátsó egység teljesítményéről árulkodó, hogy a sok hazai lehetőség ellenére Gulácsi a 75. percben védett először bravúrral. A támadójátékról pedig az a legbeszédesebb, hogy a walesi hálóőrnek jószerivel dolga sem akadt, mivel a magyar együttes a félpályát is csak elvétve lépte át, így pedig még a szépítésre sem volt reális esélye.

Az utolsó negyedórában a walesiek egyre inkább a biztonságra törekedtek, ezért ekkor csökkent a magyar kapura nehezedő nyomás is. Összességében Wales végig jobban futballozva megérdemelten nyerte meg a találkozót, és jutott ki az Eb-re.

A szlovákok győzelemmel csoportharmadikok lettek

A szlovák labdarúgó-válogatott 2-0-ra nyert otthon az azeriek ellen kedden, ezzel a Walesben vereséget szenvedő magyar csapatot megelőzve a harmadik helyen zárt az Európa-bajnoki selejtezők E csoportjában.

A szlovákok a magyarokhoz hasonlóan a Nemzetek Ligájában elért eredményük alapján pótselejtezőn harcolhatják ki a részvételt a kontinensviadalon.

A kijutott és pótselejtezős válogatottak

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat keddi zárónapján utolsóként a magyarokat legyőző walesi labdarúgó-válogatott jutott ki a jövő évi kontinensviadalra.

Az Eb-t rendhagyó módon 12 ország egy-egy városában, köztük Budapesten rendezik. A Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad majd otthont.

    A 2020-as Eb biztos résztvevői:
    -------------------------------
Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország, Ukrajna, Wales

    A 2020-as Eb biztos pótselejtezős csapatai a Nemzetek Ligája alapján:
    ---------------------------------------------------------------------
A: Izland
B: Bosznia-Hercegovina, Szlovákia, Írország, Észak-Írország
C: Skócia, Norvégia, Szerbia
D: Georgia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország
    feltöltéssel (a divízió a pénteki sorsoláson dől el):
Bulgária, Izrael, MAGYARORSZÁG, Románia (A vagy C divízió)

Eb-selejtezők, E csoport, 10. (utolsó) játéknap:
Wales-MAGYARORSZÁG, Cardiff - 2:0
Szlovákia-Azerbajdzsán, Nagyszombat - 2:0

Percről percre:

1. perc - Kezdődik a mérkőzés! Hajrá, magyarok!

1. perc - Dzsudzsák máris lőtt, mellé!

10. perc - Nagy a hajtás, a magyar fiúk cseppet sem ijedtek meg a walesi sztároktól, kiegyenlített a meccs.

13. perc - Az első veszélyes walesi támadás után Bale csavart, Gulácsi kezébe érkezett a labda.

15. perc - GÓL - Vezet Wales, Ramsey fejelt a kapuba közelről, Gulácsi nem tudott hárítani.

19. perc - Megkönnyebültek a vezető gól után a walesiek, közben Szlovákia vezet Azerbajdzsán ellen, nem elég nekünk az iksz sem.

27. perc - Az első veszélyes magyar helyzet, egy középre adott szabadrúgás után Baráth fejelt távolról, alig kerülte el a kaput.

30. perc - Szoboszlai túlcselezte magát a ellenfél tizenhatosánál, elesett egy lábban, de büntetőt nem kapott, az elvesztett labdával elindultak a walesiek, fejelésig jutottak, de szerencsére nem talált kaput.

33. perc - Óriási egyenlítési lehetőség maradt ki, Szalai visszafejelt labdáját Szoboszlai ziccerből a kapusba lőtte, Sallai ismétlését is fogta Hennessey.

36. perc - 4-4 a kapuralövések száma, 2-2 el is találta a célt, sajnos az állás még mindig 1-0.

45. perc - Vége az első félidőnek, nem hosszabbított a játékvezető.

Objektum doboz

45. perc - Kezdődik a második félidő!

47. perc - GÓL - 2-0 Walesnek, ismét Ramsey, egy szabadrúgás után került hozzá a labda, közelről most sem hibázott. Ez így már sok, hármat kéne lőni a magyaroknak a sima kijutáshoz.

50. perc - Morrell helyett Ampadu folytatja az ellenfélnél.

51. perc - Bale lőhetett jó helyről szabadot, nem sokkal kerülte el a magyar kaput a labda.

60. perc - Kovács érkezik Nagy Ádám helyére.

65. perc - James tekert, nem sokkal mellé.

66. perc - Pátkai sárgult be egy fault után.

71. perc - Kovács is sárgát kap, hajtanak a walesiek még most is.

72. perc - Az ellenfélnél Lockyer kapja a második sárga színű lapot, sajnos az első nem az övé volt.

73. perc - Dzsudzsák jön le, Varga Roland a helyén a végjátékra.

77. perc - Sokat tartózkodunk az ellenfél térfelén, de meddő a fölény eddig.

86. perc - Kettő-nullra vezet Szlovákia is, igaz ez így mit sem ér számukra.

90. perc - 3 perc a ráadás.

90+3. perc - VÉGE: 2-0

Hatalmas az öröm Walesben.

Nem volt meglepetés a magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapatában a Wales elleni sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

Objektum doboz
Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink