Sport

A Squadra Azzurra edzőbuktató diadala

Labdarúgás. Fantasztikus évet zártak az olaszok, a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőin övék a legnagyobb gólkülönbség, és a stílusuk már-már brazilos

Talán még Roberto Mancini nem kevés híve sem gondolta volna, hogy az olasz válogatott története legjobb kvalifikációs eredményével masírozik végig a 2020-as Eb selejtezőin. Tízből tíz győzelem.

A Squadra Azzurra edzőbuktató diadala
Ciro Immobile (középen) két góllal is hozzájárult az olaszok kiütéses győzelméhez
Fotó: AFP/Andreas Solaro

„Azt hiszem, egyetlen csapat sem lesz boldog, ha összesorsolják velünk az Európa-bajnokságon” – mondta a sikeres csatárból és sikeres klubedzőből lett kiváló szövetségi kapitány. Sajnálkozott amiatt, hogy örmény kollégája, Abraham Hasmanjan felajánlotta a lemondását a 9–1-es eredmény miatt(végtére is ez egy edzőbuktató dia­dala lett a Squadra Azzurrának), ugyanakkor ünnepelte játékosait,akik a modern futballban szokatlanul nagy különbséggel nyertek. A játékosok maguk is különlegesnek vélték a teljesítményt, a legtöbbet azt emlegették, mennyire élvezték a meccset, a Chelsea brazil születésű, olasz válogatott középpályása, Jorginho egészen odáig ment – nem tudni, mennyire ütötte ezzel szíven a Squadra Azzurráért rajongókat –, hogy brazilos stílusban játszott a csapatuk.

A 9–1 az olasz válogatott történetében majdnem rekord, 1948-ban az Egyesült Államok csapata ellen akadt egy 9–0-s győzelem, az még a mostaninál is fölényesebb volt. A nevük alapján inkább, mint a szerelésük alapján azúrkékek fantasztikus évet zárnak, és az örmények elleni diadallal feltették a koronát az egészre.

Az olasz labdarúgó-válogatott korábban még soha, egyetlen naptári évben sem aratott tíz győzelmet, most igen, megjavítva az 1990-es, az 1994-es, a 2000-es és a 2003-as, kilenc győzelemből álló eddigi csúcsot. A mostani selejtezőkben egyetlen csapat sem zárt az olaszoknál jobb gólkülönbséggel (33), az örmények elleni gólfesztivál kellett a belgák (32) és az angolok (27) megelőzéséhez. Ráadásul Mancini csapata sorozatban a tizenegyedik mérkőzését nyerte meg, ezzel az elmúlt napokban átadta Vittorio Pozzo válogatottjának a magyarok elleni, 1938-as vb-döntőben elért diadalát is magába foglaló, kilenc meccsből álló győzelemsorozatát.

D csoport: Gibraltár–Svájc 1–6, Írország–Dánia 1–1.
A csoport végeredménye: 1. Svájc 17 pont, 2. Dánia 16 (mindkettő továbbjutott), 3. Írország 13, 4. Georgia 8, 5. Gibraltár 0.

F csoport: Spanyolország–Románia 5–0, Svédország–Feröer-szigetek 3–0, Málta–Norvégia 1–2.
A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 26 pont, 2. Svédország 21 (mindkettő továbbjutott), 3. Norvégia 17, 4. Románia 14, 5. Feröer-szigetek 3, 6. Málta 3.

J csoport: Olaszország–Örményország 9–1, Görögország–Finnország 2–1, Liechtenstein–Bosznia-Hercegovina 0–3.
A csoport végeredménye: 1. Olaszország 30 pont, 2. Finnország 18 (mindkettő továbbjutott), 3. Görögország 14, 4. Bosznia-Hercegovina 13, 5. Örményország 10, 6. Liechtenstein 2.

A keddi mérkőzések lapzárta után értek véget.

A Moreno megtette kötelességét, a Moreno mehet

Nem lehetne azt állítani, hogy a spanyol válogatott rossz formában zárta az Európa-bajnoki selejtezőket,
a továbbjutást bebiztosító pénteki mérkőzésen 7–0-ra verte meg Máltát, majd hétfőn 5–0-ra kiütötte Madridban a motiválatlan románokat. Fölényesen megnyerte a csoportját, az RFEF, az országos labdarúgó-szövetség mégis a kapitányváltás mellett döntött. Robert Moreno, aki a széria kezdetén még Luís Enrique segítőjeként dolgozott, majd miután nyáron az egykori Barcelona- és Real Madrid-tréner családi tragédiája miatt lemondott, szövetségi kapitányként ténykedett. De nem tudta meggyőzni az elöljárókat arról – és ebbe vélhetően belejátszott a két októberi döntetlen Svédországban és Norvégiában –, hogy erős ellenfelekkel szemben is képes győzelemre vezetni a válogatottat. Az RFEF már hétfő este kihirdette, hogy nagy bejelentésre készül. Megtörtént, és nem okozott meglepetést: megszületett a megállapodás, Luís Enrique visszatér a válogatott élére. Robert Moreno is hétfőn, de még a románok elleni mérkőzés előtt tudta meg, hogy nem maradhat, játékosai az ősz legjobb teljesítményével búcsúztak tőle.  

A mór megtette a kötelességét, a mór mehet – Moreno is megtette, ő is mehet. Könnyezve búcsúzott a játékosaitól. Vasárnap még azt mondta, tízből tízes az esély arra, hogy marad, igaz, korábban azt is mondta, neki a legfontosabb Luís (Enrique) barátsága, ha a kapitány vissza akar térni, ő félreáll. A spanyol válogatott Vicente del Bosque 2016-os távozása óta ötödször cserélt szövetségi kapitányt, Julen Lopetegui, Fernando Hierro, Luís Enrique, majd Robert Moreno után ismét Luís Enrique következik. Ő vezeti majd a spanyol válogatottat a 2020-as Eb-n.

Kapcsolódó írásaink