Sport

Minden idegszálunkkal a walesiekre koncentrálunk

Labdarúgás. A 2020-as Európa-bajnokság selejtezőkörében szigetországi riválisunk győzött Bakuban, így holnap ki-ki meccset játszik válogatottunk Cardiffban

Teljes mértékben a walesiek elleni záró Eb-selejtezőre fókuszál a magyar labdarúgó-válogatott, amely immár az egyetlen kiadó helyért küzd a csoportjában.

Minden idegszálunkkal a walesiekre koncentrálunk
Harry Wilson (7-es mezben) rendre gyorsabb volt Gara Garayevnél, gólt is lőtt
Fotó: AFP/Sputnik/Murad Orujov

Az uruguayiak elleni arénanyitó 1–2-es mérkőzés áldozattal járt, már a találkozó alatt lehetett látni, hogy Kalmár Zsolt sérülése súlyos, késő estére az is kiderült, hogy a középpályásnak bokatörése van. Nagyon balszerencsés az utóbbi időben, az elmúlt félévben már több hónapot kihagyni kényszerült krónikus térdszalaggyulladása miatt. Mostani sérülése sem gyógyul gyorsabban. Kalmár helyére nem hívott be új játékost a kapitány, aki rögzítette: Korhut Mihályra eltiltás, Kádár Tamásra, Willi Orbánra és Kalmár Zsoltra sérülés miatt nem számíthat Walesben.

Noha péntek este a mi csoportunkban nem játszottak mérkőzéseket, mégis alakult a magyar válogatott sorsa is, noha minden futballszurkoló őszintén reméli, hogy a mondat folytatásának nem lesz kedd estétől értelme: matematikailag is biztossá vált, hogy MarcoRossi csapata legrosszabb esetben kap még egy esélyt, részt vehet a Nemzetek Ligája márciusi osztályozóin. Onnan két mérkőzést megnyerve juthat tovább egy csapat, a papírforma alapján lehet az első ellenfél az izraeli, a második pedig a román válogatott. Őszintén szólva az sem tűnik könnyebb útnak, mint nyerni Cardiffban.

A rivális walesi válogatott szombat este életben tartotta a továbbjutási reményeit azzal, hogy Kieffer Moore és Harry Wilson egy-egy góljával magabiztosan nyert Bakuban az azeriek ellen. A két legnagyobb sztárjuk közül Gareth Bale kezdett, majd a hatvanadik percben éppen az ő helyére állt be Aaron Ramsey.

Miután a horvátok Fiuméban nyertek a szlovákok ellen, csoportelsőként továbbjutottak a valós esélyeknek, tudásnak megfelelően. Továbbra is a magyar válogatott áll a második helyen a csoportban (12 pont), de reálisan nézve csak akkor jut tovább, ha nyer Walesben. Maradjunk a realitásnál: a szlovákok minden bizonnyal megnyerik utolsó mérkőzésüket kedd este Nagyszombatban az azeriek ellen. Ha így lesz, akkor a mi mérkőzésünk eredményére fókuszálva a következő lesz a helyzet: magyar győzelem, magyar továbbjutás, walesi győzelem, walesi továbbjutás – döntetlennél pedig az egymás elleni eredmények miatt szlovák továbbjutás.

Egyébként az is kiderült, hogy a Cardiff City nagyjából harmincháromezres stadionjában kedd este román játékvezető dirigálja majd a mérkőzést. Az aradi születésű, orvosi diplomát is szerzett Ovidiu Alin Haţegan még nem vezetett a magyar válogatottnak vagy valamelyik klubcsapatunknak.

Európa-bajnoki selejtezők

C csoport: Észak-Írország–Hollandia 0–0, Németország–Fehéroroszország 4–0.
A csoport állása: 1. Németország 18 pont/7 mérkőzés, 2. Hollandia 16/7, 3. Észak-Írország 13/7, 4. Fehéroroszország 4/8, 5. Észtország 1/7.

D csoport: Svájc–Georgia 1–0, Dánia–Gibraltár 6–0.
A csoport állása: 1. Dánia 15 pont/7 mérkőzés, 2. Svájc 14/7, 3. Írország 12/7, 4. Georgia 8/8, 5. Gibraltár 0/7.

E csoport: Azerbajdzsán–Wales 0–2, Horvátország–Szlovákia 3–1.
A csoport állása: 1. Horvátország 17 pont/8 mérkőzés (továbbjutott), 2. Magyarország 12/7, 3. Wales 11/7, 4. Szlovákia 10/7, 5. Azerbajdzsán 1/7.

F csoport: Spanyolország–Málta 7–0, Románia–Svédország 0–2, Norvégia–Feröer-szigetek 4–0.
A csoport állása: 1. Spanyolország 23 pont, 2. Svédország 18 (mindkettő továbbjutott), 3. Románia 14, 4. Norvégia 14, 5. Feröer-szigetek 3, 6. Málta 3.

G csoport: Szlovénia-Lettország 1–0, Ausztria–Észak-Macedónia 2–1, Izrael–Lengyelország 1–2.
A csoport állása: 1. Lengyelország 22 pont, 2. Ausztria 19 (mindkettő továbbjutott), 3. Szlovénia 14, 4. Izrael 11, 5. Észak-Macedónia 11, 6. Lettország 0.

I csoport: San Marino–Kazahsztán 1–3, Oroszország–Belgium 1–4, Ciprus–Skócia 1–2.
A csoport állása: 1. Belgium 27 pont, 2. Oroszország 21 (mindkettő továbbjutott), 3. Skócia 12, 4. Ciprus 10, 5. Kazahsztán 7, 6. San Marino 0.

J csoport: Bosznia-Hercegovina–Olaszország 0–3, Finnország-Liechtenstein 3–0, Örményország-Görögország 0–1.
A csoport állása: 1. Olaszország 27 pont, 2. Finnország 18 (mindkettő továbbjutott), 3. Görögország 11, 4. Örményország 10, 5. Bosznia-Hercegovina 10, 6. Liechtenstein 2.

Vasárnapi eredmények

A csoport: Koszovó–Anglia 0–4, Bulgária–Csehország 1–0.
A csoport állása: 1. Anglia 21 pont, 2. Csehország 15 (mindkettő továbbjutott), 3. Koszovó 11, 4. Bulgária 6, 5. Montenegró 3.

B csoport: Szerbia–Ukrajna 2–2, Luxemburg–Portugália 0–2.
A csoport állása: 1. Ukrajna 20 pont, 2. Portugália 17 (mindkettő továbbjutott), 3. Szerbia 14, 4. Luxemburg 4, 5. Litvánia 1.

A további mérkőzések lapzárta után értek véget.

Már továbbjutottak

Anglia, Csehország, Ukrajna, Portugália, Hollandia, Németország, Horvátország, Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Ausztria, Belgium, Törökország, Franciaország, Oroszország, Olaszország, Finnország.

Helyrebillenhet a mérleg

Tizenkettedik alkalommal találkozik holnap a magyar labdarúgó-válogatott Wales csapatával, amellyel szemben egyelőre negatív a mérlege. A magyar együttes négy, a walesi gárda öt alkalommal győzött, s kétszer született döntetlen. A 11 találkozó közül hét volt tétmérkőzés: két világbajnoki csoportmeccs – mindkettő az 1958-as tornán, ahol döntetlen miatt ismételtek – és öt Eb-selejtező. Cardiffban az eddigi négy összecsapáson két hazai és egy vendégsiker született, egyszer ikszeltek a csapatok. A walesi fővárosban az egyetlen magyar győzelem (0–3) 1985-ben született. Tichy Lajos, a magyar válogatott csatára szerezte a legtöbb magyar gólt: öt mérkőzésen ötször talált a szigetországiak kapujába. (MK)

Kapcsolódó írásaink