Sport

Futballszeretetünkhöz méltó stadiont kapunk mi, magyarok

Labdarúgás. Ma este az uruguayi válogatott vendégjátékával felavatjuk az új Puskás Arénát, Közép-Európa harmadik legnagyobb futball-létesítményét

Eljött a nagy nap, hatvanhat év után ismét nemzeti futballarénát avatunk Budapesten. A Puskás Aréna a kontinens egyik legszebb és legmagasabb komfortfokozatú, várhatóan az UEFA legelőkelőbb minősítését kiérdemlő stadionja lesz.

Futballszeretetünkhöz méltó stadiont kapunk mi, magyarok
Lovrencsics Gergő (ötös mezben) tapasztalatára nagy szüksége lesz a csapatnak
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Skardelli György főépítész tervei alapján készült óriási ékszerdoboz valóban lenyűgöző kívülről és belülről egyaránt. Az aréna már bevallottan készen áll a jövő évi Európa-bajnokság megrendezésére is, teljesen felszerelt, minden igényt kielégít, az öltözőktől a sajtóhelyeken át a lelátói ülésekig egyaránt. Mindenhonnan jól látni – függetlenül attól, hogy akadtak, akik már másba nem tudván belekötni, az ellenkezőjét állították –, s tényleg már alig várja az ember, hogy a teli lelátókról megszólaljon a biztatás, a Ria, Ria, Hungária.

Végre van nemzeti stadionunk. Olyan, amelybe órák alatt elkapkodták a jegyeket, s amely a méreteivel, a monumentalitásával Közép-Európában is párját ritkítja. (A futball­értelemben vett klasszikus Közép-Európában csupán az olaszoknak van két, a Puskás Arénánál is nagyobb stadionja. Mindkettő többször volt már a BEK/BL-sorozat döntőjének is a színhelye.) Az aréna, noha kapacitása nem közelíti meg a hajdani Népstadionét, hatalmas, mégis, benn a városban, tömegközlekedéssel, két metróvonaltól is gyalogsétával elérhető.

A koppenhágai Parken kivételével kevés, hasonló léptékű stadion épült a belvároshoz közel szerte Európában.
A magyar labdarúgó-válogatott az elkövetkező napokban, hetekben, hónapokban sokat tehet azért, hogy a Puskás Aréna,
a Népstadion­hoz hasonlóan, a magyar labdarúgás szentélye legyen. Nem feltétlenül a ma esti, uruguayiak elleni mérkőzésen, ez inkább egy nem lebecsülendő gálamérkőzés a világklasszisokból álló, Edinson Cavanit, Diego Godint, Luís Suárezt felsorakoztató Celeste ellen, hanem kedden Cardiffban, s ha ott nem sikerül nyerni, március­ban a Nemzetek Ligája osztályozóin.

A kapitány a mai mérkőzés előtt azt ígérte, nem tartalékolja a játékosait Cardiffra, aztán Gulácsi Péternek mégis „szabadságot” adott, de ennél is fontosabb, hogy olyan gondjai támadtak a védelem összeállítását tekintve, hogy nem is igazán taktikázhat. Talán még jól is jön neki a „felkészülési mérkőzés” – ami egyébként, túl azon, hogy nívós ellenfelet garantál az új aréna avatására – egyszersmind UEFA-előírás miatti kötelem is: játszani kell.

Röviden


Multifunkcionális lesz a Puskás Aréna, amely a futballmérkőzések mellett többek között koncertek, világkongresszusok rendezésével a turizmust is növeli majd – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese. Könnyid
László azt mondta: a Puskás Aréna a vallásturizmusnak is óriási lehetőség, hiszen a 2020-as eucharisztikus világkongresszus nyitó szentmiséjét is ott tartják majd. Emellett a létesítmény 1500 fő befogadására alkalmas konferencia-helyszínére olyan vendégeket várnak, akik 50-80 százalékkal többet költenek, mint a szabadidős motivációjú látogatók.
A rendőrség és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) arra kéri

a Puskás Arénába érkezőket, hogy a közösségi közlekedést vegyék igénybe. A Kerepesi út-Thököly út-Hungária körút által határolt területre 15 órától nem lehet gépjárművel behajtani. A lezárt területen belül a gyalogosforgalmat nem korlátozzák. Hétköznapi csúcsidei menetrend szerint közlekedik majd 2-es és 4-es metró, sűrítve jár az 1-es villamos, és a Thököly úton közlekedő valamennyi autóbusz megáll a Cházár András utcai és Stefánia úti megállókban. A kapukat 16 órakor nyitják meg, 17.30-kor kezdődik a hivatalos megnyitó, 19 órakor pedig az Uruguay elleni mérkőzés.

A Puskás Aréna készpénzmentes lesz. Ez azt jelenti, hogy csak érintős bankkártyával, NFC-s fizetőeszközzel (MobilApp), és a szerződött operátor által kibocsátott készpénzhelyettesítő kártyával lehet majd fizetni a kereskedelmi egységekben.

Az eseményre az MLSZ különleges műsorfüzetet készített, ami 500 forintos áron lesz megvásárolható, csak a helyszínen. A 116 oldalas, színes, képekkel gazdagon illusztrált kiadványból az olvasók megismerhetik a stadion történetét a kezdetektől a Puskás Aréna megnyitásáig. Külön fejezet foglalja össze Gera Zoltán pályafutását.

Búcsúzik a 21. század eddigi legjobb magyar játékosa

Gera Zoltán az este egyik ünnepeltje
Gera Zoltán az este egyik ünnepeltje
Forrás: MH/Hegedüs Róbert

A stadionavató programjának fontos része az elmúlt másfél évtized egyik legjobb magyar játékosának, Gera Zoltánnak a búcsúztatása. Az utánpótlás-válogatott jelenlegi szövetségi edzője játékosként 97-szer szerepelt a „meggypiros mezben”, ezzel negyedik az örökranglistán Király Gábor, Dzsudzsák Balázs és Bozsik József mögött. Huszonhat szerzett góljánál a 21. században a válogatottunkban szereplő futballisták közül senki sem szerzett többet, de „abszolút értékben” vett tizenötödik helye egy olyan listán, amely Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Schlosser Imre, Tichy Lajos és Sárosi György nevével kezdődik, fantasztikus teljesítmény. Szerénységére, emberi nagyságára mi sem jellemzőbb, hogy nem akart több mint egy évvel a visszavonulása után pályára lépni, úgy vélte, nincs olyan állapotban, hogy segíteni tudná a csapatot.

De ünnepelhetjük majd őt a gyep szélén látva. S amikor – nem nehéz megjósolni – dörgő ünnepléssel búcsúzik majd tőle a több mint hatvanezres publikum és a tévénézők több százezres tömege, talán sokan végigpörgetik majd magukban pályafutása legfontosabb állomásait és mérkőzéseit. A pécsi kezdeteket, a Ferencvárossal nyert három bajnoki címet és az öt (!) Magyar Kupa-győzelmet. Vagy akár az angliai légióskarriert, a West Bromwich Albion­ban és Fulhamben töltött éveket, a londoni klub tagjaként a Juventusnak rúgott gólját, amely a csodálatos Európa-liga-menetelés része volt. Egy internetes szavazás eredményére gondolva állítható, ő lőtte a 2016-os Euró­pa-bajnokság legszebb gólját, mégpedig a később győztes portugáloknak, de azért is rengeteget tett, hogy a magyar válogatott, 1986 óta először, végre eljusson egy nagy tornára. Igazi vezéregyénisége volt Dárdai Pál (majd Bernd Storck) válogatottjának, amelyet – tőle amúgy nem igazán megszokott módon – még látványos fejes góllal is segített.

A negyvenéves Gera Zoltán különleges alakja a 21. századi magyar futballnak, vir­tuóz technikája mellé kiváló emberi tulajdonságok párosultak. Talán elsőként merte a nyilvánosság előtt vállalni, milyen mély gödörből küzdötte ki magát, s hogy abban milyen fontos szerepe volt megtalált hitének.

A kontinens huszadik legnagyobb futballstadionja épült fel a fővárosunkban
A kontinens huszadik legnagyobb futballstadionja épült fel a fővárosunkban
Forrás: MH

Kapcsolódó írásaink