Sport

Az ellenzők ártanak Budapestnek

Atlétika. Egyhangúlag támogatják a nemzet sportolói a 2023-as vb megrendezését

A nemzet sportolói arra kérik Budapest új vezetőit, hogy járuljanak hozzá a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által Budapestnek ítélt 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez – tájékoztatta a nemzet sportolói nevében Schmitt Pál a Magyar Távirati Irodát.

Az ellenzők ártanak Budapestnek
A mostani lepusztult, ingerszegény, borzalmas környezet helyett ilyen képet festene a tervek megvalósulása esetén az új stadion és környéke. S ez csak az egyik előnye a rendezésnek
Fotó: KKBK

A közlemény szerint a Nemzet Sportolója címet viselő Balczó András, Hammerl László, Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Székely Éva és Varga János aggodalommal figyeli a világbajnokság megrendezésével kapcsolatos híreket. „Meggyőződésünk, hogy a nagy világversenyek rendezése nemcsak Magyarország jó hírét kelti, hanem fokozza a fiatalok érdeklődését a sport iránt, és a magyarok jó szereplésén keresztül hozzájárul az egészséges hazaszeretet erősítéséhez is. Budapest ebben az évben Euró­pa sportfővárosa volt, és bizonyította azt is, hogy a legkülönbözőbb sportágakban képes nagy versenyeket rendezni. Büszkék vagyunk rá, hogy szeretett fővárosunk, Budapest és más nagyvárosok is az országban számos nagy világverseny megrendezésével hozzájárultak hazánk jó híréhez, nemzetközi megbecsültségéhez” – olvasható a közleményben.

Kérdésünkre Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke elmondta: „Mi vagyunk a megválasztott nemzet sportolói, ami nemcsak hatalmas elismerést, hanem felelősséget is jelent. S amikor politikai okok miatt a magyar sport érdekeit sértő döntéseket akarnak hozni, akkor ez ellen fel kell lépnünk. Mind a tizenketten egységesen támogatjuk az atlétikai világbajnokság rendezését, amellyel Budapest csak nyerhet. Egy olyan elhanyagolt területen, a Csepel-sziget északi részén épülne az új stadion, amely az egész környékre kedvező hatással lenne, tehát a beruházással városrészi revitalizáció is történne. Több mint kétszáz ország atlétáinak a küzdelmét a világon kétmilliárd ember nézhetné, amely óriási reklámot jelentene fővárosunknak. Aki tehát az atlétikai világbajnokság megrendezést megakadályozza, az Budapestnek árt” – hangsúlyozta a nemzet sportolója.

A jelen sztársportolói is kiálltak a vb mellett

A közösségi média erejét kihasználva korábban az ország aktív sztársportolói is kifejezték támogatásukat a rendezéssel és a létesítményépítéssel kapcsolatban. A sportok királynőjének képviselői közül Márton Anita, Halász Bence, Krizsán Xénia, Kozák Luca, továbbá Suba László és Németh Zsolt is kiállt a vb-rendezés mellett. A múlt héten Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke és Gyulai Márton, a vb-pályázat ügyvezető igazgatója újra aláhúzta: a tervezett helyszín, a Csepeli-sziget északi részén a Duna-part jelenleg nem elérhető a lakosok részére, egy volt gyárterületről van szó, ahol szennyezett anyag kerül a folyóba, és szemétlerakónak használják. A fivérek hangsúlyozták, hogy egy felmérés szerint a 2017-es londoni világbajnokság gazdasági haszna átszámítva 60 milliárd forint volt és a résztvevők 81 százaléka két éven belül újra visszatért az angol fővárosba. Más sportágak vezetői és versenyzői közül Hosszú Katinka, Gyurta Dániel és Wladár Sándor úszó olimpiai bajnokok fejezték ki, hogy az ügy mellett állnak. Hosszú Katinka például a hazai rendezésű vizes vb sikerével is érvelt.
(AD)

Kapcsolódó írásaink