Sport

Fájhat a feje a sportág vezérkarának

Sporttudomány. A profi labdarúgók körében az agyi sérülések és a demencia okozta halálozás kiemelkedően magas az átlagemberekhez képest – mutatta ki egy skót kutatócsoport

A Glasgow-i Egyetem kutatói megdöbbentő megállapításra jutottak korábbi profi labdarúgókat vizsgálva: a játékosok három és félszer nagyobb valószínűséggel halnak meg agyi elváltozások és demencia miatt, mint az azonos korú átlagemberek. A Willie Stewart ideggyógyász vezette csoport eredményeire a BBC hívta fel a figyelmet a minap.

Fájhat a feje a sportág vezérkarának
Alan Shearer góljainak csaknem ötödét fejjel érte el. Két éve vallott demenciájáról
Fotó: AFP/Martyn Harrison

Régóta várt kutatást publikált a Glasgow-i Egyetem, de a skót tudósok eredményeitől nem lett boldog se az angol Labdarúgó-szövetség (FA), se a Profi Labdarúgók Szövetsége (PFA), ugyanis olyan problémára hívták fel a figyelmet, amit sokáig a szőnyeg alá söpörtek. Most azonban, hogy a világon e tekintetben egyedülállóan nagy minta, 7676 elhunyt, egykori hivatásos (1990 és 1976 között született) skót labdarúgó halálozási okait hasonlították össze a hasonló életkorban meghalt 23 ezer fős kontrollcsoport adataival, egyértelművé vált: a focisták körében kimagaslóan magasak az agyi degenerá­ciót mutató betegségek, halálokok.

A Willie Stewart vezette kutatócsoport azok után vágott bele az adatelemzésbe, hogy az egykori West Brom-csatár, Jeff Astle demenciáját és halálát – a boncolás szerint – olyan agyi traumák okozták, amelyeket például a nehéz bőrlabda sokszori fejelése idézhetett elő. Az egykori válogatott 59 évesen hunyt el még 2002-ben, de a családjának meggyőződésévé vált, hogy Jeff a focinak, azon belül az állandó fejelésnek, az agyat károsító ütközéseknek „köszönhette” a halálát. Ők sürgették a glasgow-i kutatócsoportot, s az eredmény is csak a család beleegyezése után láthatott most napvilágot.

És akkor lássuk a megállapításokat: a profi labdarúgók esetében ötször nagyobb a kockázata az Alzheimer-kór kialakulásának, a motoros neuronbetegségek előfordulása négyszer valószínűbb, és a Parkinson-kór megjelenésére is kétszer annyi az esélyük, mint az áltagembereknek.

„Igaz, hogy az adataink szerint az egykori focisták körében sokkal több volt a demens, viszont a többi jellemző halálokok jóval kevésbé érintették őket” – világított rá a szakember. Vagyis azt is sikerült kimutatniuk, a focisták sokkal ritkábban halnak meg olyan betegségek miatt, mint a szívbaj vagy a rák, beleértve a tüdőrákot is.

A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy azok után, hogy bebizonyosodott, mennyire veszélyes a labdarúgás az agyi tevékenységekre, mindent meg kell tenni a kockázatok csökkentése érdekében. Nem írták le ugyanakkor, hogy mire gondolnak, könnyebb labdára, a nyakizmok és a mély hátizmok megerősítésére vagy mire. Astle lánya, Dawn úgy nyilatkozott, megkönnyebbült a kutatás eredményeitől.

Újra elővették a korábbi angol válogatott csapatkapitány, Alan Shearer dokumentumfilmjét is, amelyet a BBC készített vele Demencia, futball és én címmel 2017 decemberében. Shearer a Premier League egyik leggólerősebb csatára, 260 találata volt az angol bajnokságban, ezekből 46-ot fejesből értékesített. Harminc-éves koráig játszott a válogatottban, később a BBC-nél, majd menedzserként is dolgozott, de az utóbbi években demenciával küzd.

A BBC írása végén megszólalnak a futball sportvezetői is, Greg Clark, a FA elnöke és Gordon Taylor a PFA vezérigazgatója. Az eredményeket elismerik, de úgy vélik, további kutatások kellenek, hogy csökkenthetők legyenek a rizikófaktorok.

Kapcsolódó írásaink

Ne bízz a kifőzdében!

ĀSporttudomány. A MOB és Hosszú Katinka is hallgat a táplálkozástudósokra – Beszélgetés az élsportolók megengedett teljesítményfokozásáról és a személyre szabott étkezésről

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom