Sport

A tatamin már jelesre érettségizett Özbas Szofi

Cselgáncs. Másfél hónap alatt három nemzetközi juniorviadalon győzött

A gyengélkedő magyar cselgáncs nagy reménysége Özbas Szofi, aki történelmi mesterhármast ért el: hét hét alatt a 63 kilósok súlycsoportjában megnyerte a junior Európa-bajnokságot, a világbajnokságot, majd a hétvégén az izsevszki U23-as Európa-bajnokságon is aranyérmes lett. A Ceglédi VSE versenyzőjét tanulás közben zavartuk Szolnokon.

A tatamin már jelesre érettségizett Özbas Szofi
Özbas Szofi okkal boldog és elégedett
Fotó: IJF.org

– Másfél hónap alatt három nemzetközi vizsgán vett részt a tatamin. Nagyon elfáradt?

– Hát, nem volt könnyű. Elsősorban mentálisan. A múlt heti oroszországi Európa-bajnokságon már fizikai fáradságot is éreztem, de ennek ellenére a negyeddöntőben a német Schmidt, majd az elődöntőben az orosz Koljagyenkova ellen is ipponnal nyertem. Utána pedig azzal a szerb Anja Obradoviccsal vívtam a döntőt, akit már a marrákesi világbajnokságon is legyőztem. A győzelem pedig, minden fáradságot feledtet.

– A három aranyérme közül, melyiket volt a legnehezebb megszerezni?

– Nehéz választani, mert amikor elkezdődik egy verseny, én már csak a feladatra összpontosítok, arra, hogyan tudom az ellenfelemet legyőzni. De számomra ez nem jelent nehézséget, mert erre készültem. A finnországi junior Európa-bajnokságon viszont szerencsém volt, mert az elődöntőben a nálam magasabb lengyel Natalia Kropska vezetett, de néhány másodperccel a vége előtt megkapta a harmadik intését, s így leléptették. Fortuna kisegített.

– Még mindig naponta ingázik Szolnok és Cegléd között?

– Igen, anyukám visz testvéreimmel az edzésekre.

– Októberben elmúlt tizennyolc éves, nem gondolt arra, hogy jogosítványt szerezzen?

– Most a tanulás fontosabb. És így legalább az utazások alatt együtt van a család, s beszélgethetünk. Testvéreim is dzsúdóznak, a hatéves Levent nagyon ügyes, olyan mozgékony, mint én voltam. A tizenöt éves Yasin ezüstérmes lett az ifjúsági bajnokságon. Nagyon büszke vagyok rá.

– Amikor kerestem, tanult. Mit?

– Németet, mert jövőre abból is érettségizem. A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tizenkettedikes tanulója vagyok. Az őszi versenyek miatt elég sokat hiányoztam az iskolából. Az érettségi és az egyetemi felvételi miatt viszont a következő hónapokban szeretnék minél többet bejárni az iskolába. Ezért jövőre edzőimmel nagyon tudatosan megtervezzük, hogy milyen versenyeken indulok az érettségig.

– Jövőre Tokióban is lesz egy nagy vizsga, az olimpia. Van esélye, hogy tizennyolc évesen kiharcolja a részvételt?

– Óriási élmény lenne az ifjúsági olimpiai után a felnőttre is kijutni. De realista vagyok, s tudom, hogy a felnőtt élmezőny nagyon erős. Jelenleg tizennyolcadik vagyok a világranglistán, és az első huszonkettő indulhat az olimpián. Ez a helyezés azonban még változhat, hiszen hátravannak a kvalifikációs versenyek, amelyeken az erős mezőnyben nem lesz könnyű ranglistapontokat szerezni. Ami biztos, jövőre junior-világbajnokság is lesz, amelyen jó lenne megvédenem a címemet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom