Sport

Az elnök nem csak leköszön: megbukott

Dopping. Katowicében háromnapos nemzetközi konferenciát tart a WADA a reformterveiről

Nyilak lövöldözése zajlik már egy ideje a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) háza táján. És ez nem is csoda. A hatalmas pénzekből élő, teljhatalmú cég finoman szólva sem kezelt jól jelentős problémákat.

Meg vannak számlálva a napjai a WADA élén a 78 éves brit Craig Reedie-nek. Ráadásul a sajtó figyelmét most, ha nem lennének rázós ügyek, akkor se tudná elkerülni. A lengyelországi Katowicében tegnap kezdődött ugyanis a szervezet háromnapos nemzetközi konferenciája, és a napirendek között a WADA Kódex újragondolása is szerepel. A német olimpiai bizottság (DOSB) elnöke, Alfons Hörmann kifejezetten sarkosan nyilatkozott egy nappal az esemény előtt a dpa hírügynökségnek: „Ha valaki megkérdezne engem vagy bárki mást a DOSB-nél, hogy száz százalékig bízunk-e a WADA-ban, nem hinném, hogy sokan válaszolnának egyértelműen igennel.” Elsősorban a központilag irányított orosz doppingolás és annak félrekezelése vívta ki a német sportvezető nemtetszését. Hörmann a helyszínről tudósító szingapúri The Straits Timesnak egyértelműen leszögezte: a WADA elveszítette hitelességét, évek óta rossz döntéseket hoz, és ezért elsősorban az első számű vezető a felelős.

Az orosz ügyön túl, amely mára eszkalálódott, és immár a sportnagyhatalom tokiói olimpiai részvétele is kérdéses, csak gyenge utánlövés Reedie-től az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) négyéves nyomozását követő Salazar-bukás után közzétett, megkésett kijelentése is, miszerint minden, a Nike Oregon Projektben (ez annak az beavertoni edzőközpontnak a neve, ahol a közép- és hosszútávfutók az amerikai tréner irányításával dolgoztak) részt vevő atlétát ellenőrizni fognak. Reedie ezt a BBC-nek nyilatkozta két napja. De ezzel nem mondott semmi újat. Különösen hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság feje, Thomas Bach jóval korábban pont ezt kérte a a WADA-tól.

Amúgy sok csoda nem várható az újbóli ellenőrzéstől. A szeptember végi atlétikai vb idején lebukott és azonnal eltiltott tréner, Alberto Salazar tanítványai közül a leghíresebb, a négyszeres olimpiai aranyérmes brit Mo Farah például soha nem bukott le egyetlen doppingellenőrzésen sem. A Nike ugyan egy hónapja bezárta az edzőtábort, de leszögezte, a csoport atlétáit sose csípték fülön. Ami persze meglepő azok után, hogy a tréner és orvos segítője évek óta tiltott teljesítményfokozókkal üzletelt. (Lehet, hogy fülest kaptak az ellenőrzésekről?)

Katowicében, hazai pályán nem lenne meglepő, ha a lengyel sport- és turisztikai miniszter, Witold Bańka annyira jól szerepelne, hogy meggyőzné a WADA megújulását sürgető erőket arról, képes visszaállítani az elveszített renomét. Már májusban őt jelölték a WADA tisztségviselői az elnöki posztra, de a hivatalos döntést a vezető testület ülése itt mondja majd ki . 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom