Sport

Csecsemők a sporttáskák mellett

Allyson Félix visszavonulóra kényszerítette a kisbabát váró nőket évek óta kisemmiző Nike sportszermárkát, a sikerrel megvívott csata után pedig átment a Gaphez

Újfajta verseny van kialakulóban a versenysportban a nők között: vajon ki, milyen hamar tud visszatérni a versenyzésbe a gyereke születése után. Az atlétikai világbajnokságon Allyson Félix tűnt ki a tizenharmadik vb-aranyérmével és azzal, hogy tíz hónappal korábban szült. A labdarúgásban Sydney Leroux tért vissza három hónapos kisbabája mellől a pályára. És a napokban Alex Morgan válogatott focista kapcsán kezdték el számolgatni, a szülés után szűk kilencven napja lesz a visszatérésre a tokiói olimpián.

Csecsemők a sporttáskák mellett
A tíz hónapos Camryt is magával vitte a dohai világbajnokságra Allyson Félix
Fotó: MH/Twitter

Évtizedek óta ismert, hogy az élsportoló nők számára – bizonyos hormonális változások miatt –, könnyebb a sikeres visszatérés. Sokan éltek is az olimpiai ciklusokhoz igazított szülés „eszközével”. Megbeszélve a születendő gyermek apjával, családjával, de a tágabb sportcsaláddal, sok esetben a klub- és szövetségi edzővel is. Manapság sincs ez másként. Csak az egyeztetéseket kiterjesztették másokra, így a szponzorokra is. (Sajnálatos, hogy a csecsemők jogait nem képviseli senki ebben a történetben és kevés szó esik arról, hogy egy kisbabának mennyire fontos az édesanyja állandó jelenléte, a nyugodt, stresszmentes légkör.)

A szponzorokkal azért kellett beszélni – és ebben a rövidtávfutó Allyson Félix járt élen –, mert a fránya, mindent az üzlet és a hasznosság szemüvegén keresztül néző világcégek nem átallottak sokkal kevesebb juttatást kínálni azoknak, akik egyéni szerződésük idején gyereket vállaltak és ezzel hosszabb-rövidebb időre átmenetileg kiestek a sportesemények főszereplői közül.

A csatabárdot Félix ásta ki a Nike sportruházati világmárka ellen, amikor az eredeti gázsiját hetven százalékkal csökkenteni akarta a szponzora az anyaság örömére. A tervezett diszkrimináció felbosszantotta a 2018. november 28-án császármetszéssel megszületett Camry anyukáját, aki azt mondta magának, ha ő, az atlétika egyik legismertebb szereplője nem tud megküzdeni a maga és immár a gyermeke jogaiért, akkor ki.

Allyson Félix májusban tálalt ki a The New York Times hasábjain azt kérve a Nike-tól, ne büntesse azért, mert kisbabája született és egy ideig nem tud olyan magas színvonalon versenyezni, mint korábban. Nagyon sok hasonló cipőben járó világsztár csatlakozott hozzá, egyre gyűltek a hasonlatos szorik, és a közvélemény kezdett erőteljes nyomást gyakorolni a mamutcégre, amely még ugyanebben a hónapban kijelentette: „a jövőben anyagilag nem büntetjük azokat, akik gyereket várnak”.

„Van ereje a hangunknak” – állapította meg elégedetten Allyson Félix, majd hét év után otthagyta a Nike-t. A Gap pedig méltányos ajánlatott lett, s lett így új szettjének, az Athletanak az arca. Elmondása szerint nem akart ő aktivistaként feltünni, de komolyan elgondolkodtatta, milyen módon próbálnak a sportvilág körüli szereplők befolyást gyakorolni az életére. És másokéra. Az elődei fogcsikorgatva, de aláírták az előnytelen szerződésmódosításokat, de amióta ő a hat olimpiai aranyérmével megvívta ezt a harcot, az élsportoló nőkkel nem lehet hasonló méltánytalanságot elkövetni.

Allyson Félix pedig boldog. Örül, hogy képes volt csak a családra és a kisbabájára gondolni, amikor megtervezték a gyermekvállalást. És annak is örül, hogy az amerikai atlétikai szövetség kivételt tett vele, s bár nem volt még csúcsformában a vb-válogatónak számító amerikai bajnokság idején, de a vezetők bíztak benne, hogy mire eljön a világbajnokság ideje, legalább váltóban ott a helye a csapatban. Meg is hálálta: a 4×400 méteres női és a 4×400 méteres vegyesvátlóban is aranyérmes lett.

Ha nincs is ilyen hivatalos rekord, Sydney Leroux, az Orlando Pride amerikai válogatott labdarúgónője az, aki három hónapos és egy napos anyukaként focipályára lépett, miután a 88. percben becserélték a Sky Blue FC ellen New Yerseyben. A hetvenhétszeres válogatott színesbőrű sportolónő kislánya, Roux június 28-án született, s a 29 éves édesanya rendkívül hamar, harminc nap múlva edzésbe állt. „Hosszú volt az út, de megcsináltam” – összegezte Sydney, akinek a párja Dom Dwyer is focista, és a visszatérés napján ő is játszott, sőt, egyenlítő gólt lőtt. Sydney Leroux aznapi Twitter-üzenetét azzal kezdte: „Imádom ezt a sportágat. Az elmúlt év annyi fent és lenttel járt, de megfogadtam, visszatérek, nem számít milyen nehéz”. A csatolt képen pedig az látszik, amint az alapvonalnál a vállán szundikáló kislányával együtt megöleli őt sporttársnője.

A legfrissebb szenzáció Alex Morgan nevéhez fűződik. Ő is világbajnok focista, ő is az Orlando Pride játékosa, az ő férje, (Sevando Carrasco) is ezt a sportágat űzi, és ők is kislányt várnak. Mégpedig áprilisban. Már mindenki azt számolgatja, hogy a tokiói olimpia labdarúgó mérkőzéseinek kezdetéig három hónapos se lesz a kisbabája. Hihetetlen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom