Sport

Szubjektív toplista a gyengébbik nemről – ahogy a BBC gondolja

Az idei év száz legbefolyásosabb nője közé tizenhármat a sport világa adott, ha úgy vesszük,nem is keveset, de Közép- és Kelet-Európa mintha nem is létezne

A BBC, ahogy 2013 óta mindig, az idén is elkészítette sajátos listáját arról, kit tart a világ 100 leginspirálóbb nőjének. A listán akad tizenhárom élsportoló is.

Szubjektív toplista a gyengébbik nemről – ahogy a BBC gondolja
A vb aranyhajú lánya, Shelly-Ann Fraser-Pryce
Fotó: AFP/KMSP/Philippe Millereau

A brit újságírók szűk csoportja, Liliane Landor, a Channel 4 libanoni születésű egykori külpolitikai vezetője és Fiona Crack, a BBC szerkesztője javaslatára immár hetedszer döntötte el, kik kerüljenek fel arra a szubjektív listára, ami a Száz nő (BBC) címet viseli, és évente igyekszik, egy-két fókuszba emelt szempont alapján a világ legbefolyásosabb ismert és kevésbé ismert nőit számba venni.

Az első listán is voltak élsportolók, többek közt a tizennyolc egyéni Grand Slam-győzelmet szerző teniszező, Martina Navratilova, és a 2019-es toplistáról sem hiányoznak a sportcsillagok. De az is igaz, hogy nem feltétlen a sportteljesítményük értéke alapján, sokkal inkább politikai állásfoglalásuk, rendszeres megnyilvánulásaik mentén kerültek a százak közé. (Ha valaki úgy gondolja, hogy ez a lista bizonyos oldal szereplőinek kedvez, az aligha téved, elég, ha annyit jelzünk, az első évben Dobrev Klára is befért a világ top száz nője közé.)

A 2019-es listán tizenhárom sportolónő nevét olvashatjuk. Olyanokét, mint a jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce, aki a dohai világbajnokságon 10,71 mp-cel nyerte a 100 méteres síkfutást, s a sprintváltó győzelmével immár a kilencedik vb-aranynál tart. Ráadásul sikerrel tért vissza a szülés után, s esélyes az év atlétája címre is. Ugyancsak bekerült a legjobbak közé a brit vágtázó, aki 200 méteren nyert, és százon a fentebbi nő mögött ezüstérmes lett: Dina Asher-Smith. Rajta kívül a nigériai származású, Bahrein színeiben versenyző 21 éves Salwa Eid Naser nevét is ott olvassuk, aki 400 méteren nyert vb-t. De több vb-győztes atlétanő már nincs a listán, pedig lehetne.

Az úszókat csak egy nő képviseli. Nem, nem Hosszú Katinka, aki egyrészt olimpiai és vb-aranyérmei számával, másrészt közösségi médiás aktivitásával is odavaló lenne, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy egyik ötletgazdája és arca a profi úszók új versenysorozatának, az ISL-nek. Nos, nem ő szerepel a felsorolásban, hanem az egyiptomi Farida Osman, aki két éve bronzérmet nyert a vb-n 50 m pillangóúszásban, s tart két Afrika rekordot, viszont az Egyesült Államokban tanul és versenyez. (No comment.)

Nem hiányozhat a felsorolásból a Trump-kormányzat hangos kritikusa, az Egyesült Államok vb-győztes női focicsapatának kapitánya, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szavazásán az év női labdarúgója, harcos LMBTQ-jogi aktivista, Megan Rapinoe. A felsorolatokon kívül egy német kerékpáros, egy japán szumó birkózó, egy iráni tekvandós, két bokszoló (kínai és ausztrál), egy bangladesi krikettjátékos, egy brit paralimpiai úszó és végül Jawahir Roble tartozik a leginspirálóbb nők szűk körébe. Utóbbi érdeme, hogy szomáliai brit létére ő az első színesbőrű, muszlim, hijabot viselő focibíró. Nagy álma, hogy egyszer női vb-meccset vezessen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom