Sport

Ez a csoda: a csoportban a harmadik áll a legjobban

Labdarúgás. Csupán öt hely sorsa ígér igazi izgalmakat az Európa-bajnoki selejtezők novemberi szakaszában, de ezekből az egyik a magyaroké lehet Cardiffban

Húsz hely kel el a huszonnégyből a labdarúgó Eb őszi selejtezőin. Az októberi mérkőzések után a torna résztvevőinek egynegyede, hat csapat már ismert, további kilenc esélye legalább hetvenöt százalékos. Öt további helyért tusakodnak még, ebből az egyik a magyaroké lehet.

Ez a csoda: a csoportban a harmadik áll a legjobban
Rodrigo, akinél egy csatár sem szerzett eddig több gólt a spanyol válogatottban a mostani keretből, a továbbjutást érő találatát ünnepli Svédországban
Fotó: AFP/Anders Wiklund

Hat válogatott, a belga, az orosz, az olasz, az ukrán, a lengyel és utolsóként kedd este a spanyol már matematikailag is kiharcolta a részvételt. Mind a hat gárda neve az első két kalap valamelyikében szerepelt a sorsoláskor, ebben az esetben nehéz lenne meglepetést emlegetni. További kilenc válogatott esélye nagyon jó, érdemes megemlíteni, hogy közülük a kedden az íreket legyőző svájciak helyzete különleges. Egyelőre csak a harmadik helyen állnak a csoportban, de könnyebb a helyzetük, mint az előttük álló kettősnek, a még egymás ellen játszó dánok­nak és íreknek. Kiemelendő, hogy a negyedik kalapba sorolt válogatottak közül kizárólag a magyaroknak van még továbbjutási esélye, illetve megemlítendőek még a románok, akiknek józan számítás szerint nyerni kellene a már továbbjutott spanyolok otthonában a továbblépéshez.
Nézzük gyorsan a csoportokat! Az A-ban az angolok továbbjutnak, ha legyőzik otthon Montenegrót vagy idegenben Koszovót, vagy utóbbi ellen szereznek legalább egy pontot. Több mint valószínű, hogy az első két helyen végeznek majd a csoportban, sokkal érdekesebb a harc a második helyért – látszólag. Az ötödik kalapos Koszovó csak egy ponttal áll a csehek mögött, és még játszik riválisával, igaz, Plzeňben. A másik mérkőzése sem lesz könnyebb: az angolokat fogadja.
A B csoportban az ukránok továbbjutottak, és követik őket a címvédő portugálok, ha megnyerik az utolsó két mérkőzésüket otthon Litvánia, majd idegenben Luxemburg ellen. Kicsit reménykedhetnek a szerbek, de amellett, hogy nyerniük kellene otthon az ukránok ellen, még szükségük van a portugálok botlására is.

A C csoportban a hollandok és a németek azonos pontszámmal állnak, a három ponttal mögöttük álló északírek a papírforma alapján csak akkor reménykedhetnek, ha két hátralévő meccsük egyikén megverik a két óriás egyikét. A hollandokkal otthon, a németekkel idegenben játszanak. Ha csak az egyik ellen nyernek (ez alapfeltétel), még az is kell nekik, hogy a németek kikapjanak otthon a fehéroroszoktól, az Oranje pedig, ugyancsak pályaválasztóként, az észtektől – egyik sem valószínű.

A D csoport bonyolult, a svájciak egyelőre harmadikok, de a reális erőviszonyok alapján nyerni fognak a georgiaiak és a gibraltáriak ellen is. Ha így lesz, biztos továbbjutók, hiszen az előttük álló dán és ír válogatott közül egyik (de lehet, hogy mindkettő) pontot fog veszíteni az egymás elleni, dublini meccsen. Ráadásul az írek egy mérkőzéssel többet is játszottak, de kiejtik a dánokat, ha megverik őket.

Az E csoport a miénk, ezt többször is átszámoltuk már, a lényeg: a magyar válogatott továbbjutó, ha győz Cardiffban. Az F csoportból a spanyolok már biztos Eb-résztvevők, a svédek sorsa kicsit a La Roja kezében van. Az északi válogatott egy ponttal megelőzi a románokat. Ha november 15-én nem kap ki Bukarestben, megőrzi a második helyét, mivel utána nyilván megveri otthon a feröerieket. Ha nem szerez pontot Romániában, két ponttal riválisa mögé kerül. Ám visszaelőzheti, ha ha megveri a feröerieket, ellenben a románok nem nyernek Madridban. Elég lehet a románoknak az is a svédek legyőzése esetén, hogy egy pontot szereznek Spanyolországban, de csak akkor, ha otthon nem 1-0-ra verik a svédeket.

A G csoportban a lengyelek már révbe értek, az osztrákokért sem kell nagyon izgulni, elég, ha otthon az észak-macedónok vagy idegenben a harmatgyenge lettek ellen összesen két pontot szereznek. A H csoport a franciák hazai döntetlenje után még (kicsit) izgalmas, azonos pontszámmal áll az élen a világbajnok és a török legénység. Ha a törökök nyernek otthon az izlandiak ellen, mindkét csapatot, értsd a magukét és a franciát is továbbjuttatják. Ha kikapnak, még javíthatnak, nehéz elképzelni, hogy ne nyernének Andorrában. A franciáknak két pont maximálisan elég, előbb otthon játszanak Moldovával, majd idegenben Albániával. Az I csoportból a belga és az orosz válogatott már továbbjutott. A J-ből az olasz is, és nagy valószínűséggel követi majd a Squadra Azzurrát a finn is, amelynek biztosan elég, ha legközelebbi mérkőzésén megveri otthon a liechtensteinieket.

Eb-selejtezők, keddi eredmények. D csoport: Svájc–Írország 2–0, Gibraltár-Georgia 2–3. Az állás: 1. Dánia 12 pont (6 mérkőzés), 2. Írország 12 (7), 3. Svájc 11 (6), 4. Georgia 8 (7), 5. Gibraltár 0 (6). F csoport: Svédország–Spanyolország 1–1, Románia–Norvégia 1–1, Feröer-szigetek–Málta 1–0. Az állás: 1. Spanyolország 20 (továbbjutott), 2. Svédország 15, 3. Románia 14, 4. Norvégia 11, 5. Málta 3, 6. Feröer-szigetek 3. G csoport: Izrael–Lettország 3–1. Az állás: 1. Lengyelország 19 (továbbjutott), 2. Ausztria 16, 3. Szlovénia 11, 4. Izrael 11, 5. Észak-Macedónia 11, 6. Lettország 0. J csoport: Liechtenstein–Olaszország 0–5, Görögország–Bosznia-Hercegovina 2–1, Finnország–Örményország 3–0. Az állás: 1. Olaszország 24, 2. Finnország 15, 3. Bosznia-Hercegovina 10, 3. Örményország 10, 5. Görögország 8, 6. Liechtenstein 2.

Kapcsolódó írásaink