Sport

Elhalasztották a Forma-1-es időmérőt a tájfun miatt

A közelgő tájfun miatt elhalasztják a Forma-1-es Japán Nagydíj időmérőjét - jelentette be az F1 vezetősége. Az előzetesen szombatra időzített eseményt vasárnap reggel, néhány órával a futam előtt rendezik majd meg. Szakértők szerint az évszázad vihara éri el Japánt.

Elhalasztották a Forma-1-es időmérőt a tájfun miatt
Az időmérő után nem sok idejük lesz a versenyzőknek a pihenésre
Fotó: AFP/Hoch Zwei/Dpa Picture-alli

A napokban központi téma volt a Hagibis tájfun Suzukába való megérkezése és csütörtökön már valószínűsíthető volt, hogy elhalasztják a szombati Formula-1-es időmérőt, ám hivatalos közleményt csak most tettek erre vonatkozóan. A módosult időmérő magyar idő szerint vasárnap hajnali 3 órakor kezdődik. Az időmérő után nem sok idejük lesz a versenyzőknek a pihenésre, ugyanis magyar idő szerint 7:10-től már kezdetét veszi a futam. A hivatalos közlemény szerint csak a Porsche Carrera Cup futamát rendezik meg vasárnap, más betétfutamot nem. A vihar miatt egyébként a rögbi világbajnokság két meccsét is törölték.

A tájfunhelyzet kezelésére létrejött egy válságstáb, amelyben az FIA, a FOM, a pálya és a futam promótere képviselteti magát. Péntek este 18 órára tervezték azt az egyeztetést, amelyen döntést kívántak hozni a sportesemény elhalasztására vonatkozóan. A formula.hu úgy tudja, az egyeztetést azért hozták előre, mert a helyi hatóságok és szervek is léptek a meteorológiai előjelzések miatt. A vasúttársaságok péntek reggel jelezték, hogy szombaton nem közlekednek majd a vonatok, így a stáb kénytelen volt korábban tárgyalni az elhalasztást illetően.

A Hagibis október 5-én alakult ki, majd alig 18 óra alatt robbanásszerű intenzitással fokozódott 5-ös erősségű tájfunná. Ezen rövid idő alatt a trópusi vihar 96 kilométeres óránkénti sebessége 257 kilométeresre nőtt. A tájfun várhatóan Kantó vagy Tokai térségben éri el a legnagyobb japán szigetet, Honsut - írja a The World News. 

A vihar magyar idő szerint péntek hajnalban mintegy 400 kilométerre nyugatra volt a Japánhoz tartozó, de a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre délre fekvő Ogaszavara-szigetektől, és észak-északnyugati irányba halad körülbelül óránkénti 25 kilométerórás sebességgel. A szél sebessége a tájfun körül 180 kilométer óránként, de 250 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó széllökéseket is mértek már.

Szakértők szerint bár a tájfun biztosan erejét veszti mire eléri a szigetet, még így is komoly károkat okozhat, ezért arra szólították fel az embereket, hogy az érintett területeken időben hagyják el otthonaikat.

Kapcsolódó írásaink