Sport

Lehagyták az európai atlétákat

Atlétika. Nem javított, de nem is rontott közepes osztályzatán a magyar atlétika a dohai világbajnokságon – Az éremtáblázat élén az Egyesült Államok, Kenya és Jamaica

Az atlétika szülőanyjának is tekinthető Európát az amerikai, ázsiai és afrikai versenyzők több számban „lekörözték” a vasárnap befejeződött dohai világbajnokságon. Vajon az öreg kontinens fiataljai számára miért nem olyan vonzó az atlétika?

Lehagyták az európai atlétákat
A női síkfutószámokban az egyetlen fehér bőrű érmes a német Konstanze Klosterhalfen lett
Fotó: AFP/DPA/Sven Simon–Anke Waelis

Jelentősen átalakultak az erőviszonyok a kontinensek között az atlétikában: míg 36 éve, az első világbajnokság éremtáblázatán az első tízbe az európai országok mellett csak a 2. Egyesült Államok és a 9. Jamaica tudott bekerülni, addig az idei vb-n a top tízben csak a 6. Nagy Britannia, a 7. Németország és a 9. Hollandia végzett, összesen 13 medállal. Majdnem ennyit szerzett egyedül Kenya (11) és Jamaica (12), és több mint kétszer ennyi érmet nyert az Egyesült Államok (29). Helsinkiben az NDK tíz aranyával több elsőséget szerzett, mint most az összes európai ország kilenc győzelmével Dohában.

A férfi síkfutó számokban az euró­pai versenyzők többsége csak statiszta volt, egyedül a lengyel  Marcin Lewandowski nyert 1500 méteren bronzérmet. Üde színfolt volt az afrikai versenyzők között a női 5000 méteren harmadik német Kons­tanze Klosterhalfen. A női futómezőnyben ugyan a holland színekben versenyző Sifan Hassan duplázni tudott, de az etióp származású világcsúcstartónak nem sok köze van az európai atlétikához, mert a kubai származású, amerikai Alberto Salazar irányításával, a Nike támogatásával készült. Hassan és edzője sikeres pályafutása rávilágíthat arra is, hogy miért veszítette el vonzerejét a sportok királynője Európában.

A világbajnokság negyedik napján robbant fel a „doppingbomba” Dohában: a doppingszabályok elleni vétség miatt négyéves eltiltást kapott Alberto Salazar, mert az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) bebizonyította, hogy a 61 éves tréner – Jeffrey Brown endokrinológussal szövetkezve – az úgynevezett Nike Oregon Projekt keretében doppingolásra vette rá tanítványait, például Mo Farah olimpiai és világbajnok hosszútávfutót. A gyanú szerint Salazar, valamint Brown vényköteles gyógyszert adagolt intravénásan a versenyzőknek az engedélyezettnél nagyobb dózisban, hogy fokozzák a teljesítményüket.

Mindezek ismeretében nézzük meg, hogy vizsgázott a magyar atlétika Dohában. Az első vb óta atlé­táink eredményessége nem sokat változott, akkor is, most is négy döntős versenyzőnk volt. Meglepő, hogy a Helsinkiben távolugrásban hatodik Vanyek Zsuzsanna 681 centivel most a negyedik, a negyedik Szalma László 812 centis ugrásával hetedik lehetett volna. A dohai 16 fős csapatunkból a kalapácsvető Halász Bence bronzérmes lett. Rajta kívül döntőbe jutott az olimpiai bronzérmes Márton Anita, aki az ötödik helyen végzett (18,86 m) súlylökésben. A gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert 83,42 méteres országos csúccsal biztosította a helyét a fináléban, ahol kilencedik lett. Nguyen Anasztázia távolugrásban 654 centivel bejutott a döntőbe, ahol 626-tal a 12. helyen végzett. Kozák Luca elődöntős volt 100 m gáton, és 12,87 mp-es idei legjobbjával a 13. helyen zárt. A vb-n induló 203 ország közül 43 nyert érmet, köztük egyetlen bronzot Magyarország is.
Tehát nem javított, de nem is rontott közepes osztályzatán a magyar atlétika, amelynek továbbra is a legnagyobb gondja a szűk élmezőny. Mert a kitűnően szervezett és menedzselt utánpótlásprogramok hatására hiába nőtt az atléták száma hazánkban, hiába tűnnek fel az ifjúsági világversenyen tehetségek, olyan nagy a szakadék a hazai és a nemzetközi élmezőny között, hogy kevesen vállalják ennek ledolgozását, netán tiltott szerekkel.
 

A vb éremtáblázata

Kapcsolódó írásaink

Márton Anita ennek az ötösnek nem örült

ĀAtlétika. A nigériai születésű Szalva Eid Naszer bahreini támogatással lett a világ leggyorsabb négyszázas futónője, megközelítette Koch és Kratochvilová eredményét

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom