Sport

A kalapácsvetés a legmagyarabb versenyszám

Atlétikai világbajnokság. Halász Bence elsőre dobott egy jó nagyot, aztán kockáztatott, s négy érvénytelen kísérlettel nagyon furcsa bronzérmet szerzett

Csodák nemcsak a pályán születnek. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) zsűrijében is. Ennek köszönhető, hogy miközben megszületett a magyar atlétika hetedik kalapácsvető vb-érme, Halász Bence elsőre dobott 78,18 méteres eredményével ugyanúgy bronzérmes lett, mint a 49 centivel megelőzött, de a lengyelek sikeres óvása után dobogóra ugró Wojciech Nowicki. Nem kellett fehér asztal a másik lengyel, Pawel Fajdek eredményéhez: zsinórban negyedszer lett aranyérmes.

A kalapácsvetés  a legmagyarabb versenyszám
Halász Bence bronzérme az első vb-medálunk Dohában
Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

„Fakasszunk vizet a betonból, jöjjön az a legendás magyar virtus!” – kérte Németh Zsolt, a Dobó SE edzője tanítványától, Halász Bencétől a kalapácsvetés döntőjének utolsó kísérlete előtt, és a szombathelyi atléta megpróbálta. Odatette a lábát keményen, ahogy kell a dohai Kalifa Stadion dobókörére. Más kérdés, hogy ezúttal viszont a szer repült szektoron kívülre. Vagyis érvénytelen volt a dobása. Miként négy másik. Pedig Halász kirobbanó formában volt. A selejtezőből egy nappal korábban kiesett kalapácsvető olimpiai bajnokunk, Pars Krisztián is arra hívta fel az M4 Sport riporterének a figyelmét, hogy Bence erejével nincs gond, de a technikája rendezetlen. Node, az ilyesmit nehéz verseny közben a lelátóról, tanácsokkal orvosolni.

Az történt ugyanis, hogy Halász Bence elsőre olyan nagyot dobott (78,18 m), aminél csak a világbajnoki címvédő lengyel Pawel Fajdek ért el jobbat (79,34 m). Ezt követően a magyar atléta kétszer is piros zászlót kapott (a dobókör szélén ülő versenybíró úgy látta, rálépett a dobókörre), viszont még mindig a második helyen állt. Benne volt az aranyérem lehetősége, de mások is feljöhettek még.

„Sok volt az érvénytelen dobásom, de ez talán bocsánatos bűn. Az első jól sikerült dobás után ugyanis próbáltam kockáztatni, többet kihozni magamból” – nyilatkozta a verseny végén (még a lengyel óvás előtt) Halász. Sőt, egyértelműen jelezte a harmadik dobásánál, nem érti, miért érvénytelen. A negyedik körben a francia Quentin Bigot egy centivel túldobta, így lecsússzant a dobogó harmadik fokára, főleg, hogy nem sikerült válaszolni: ezúttal nem rá, hanem kilépett a dobókörből. Fajdek pedig 80,50 méteres dobással megerősítette vezetését. Az ötödik sorozat nem hozott változás a sorrendben, Bence érvényest, de gyengét dobott. Így jutottunk el az utolsó dobásokhoz. A negyedik helyen álló (idei világranglistavezető) Wojcieh Nowicki nem tudott javítani, a legjobbja (77,69 m) nem ért dobogót. Bence megpróbált edzője kérésére „vizet fakasztani”, de szektoron kívülre dobta a kalapácsot, Bigotnak már nem számított, zsebben volt az ezüst, Fajdek meg csak erőlködött, két utolsó kisérletét nem mérette, enélkül is övé lett az arany. Ezzel zártuk a kalapácsvetést.

A versenyzők nyilatkoztak, hazaindultak. De a sportvezetők nem hagyták annyiban. A Nowickit a dobogóra vágyó lengyelek megóvták Halász Bence első dobását, mondván, a lába érintette a dobókör szélét. Összeült a zsűri és a videót elemezve arra jutott, valóban szabálytalan volt a kísérlet, de nem vették el Bence érmét, sőt a dobást se érvénytelenítették, indoklásuk szerint a Dobó SE sportolójának további szereplését befolyásolta az első dobás (értsd: többet kockáztatott, azért hibázott). Furcsa, az biztos, de mivel mi magyarok nem veszítettünk rajta, tudunk együtt élni ezzel.

A hatodik napon lapzártánk után még két győztest avattak, a női 200 métert Dina Asher-Smith nyerte angol csúccsal (21,88 mp), férfi 110 méter gátfutásban pedig az amerikai Grant Holloway (13,10 másodperc) győzött. A média nem szállt le az általunk is megírt Salazar-doppingbotrányról. Már csak azért sem, mert a trénernek több tanítványa is versenyez a vb-n. A BBC-n megszólalt a 2011-es 1500 méteren világbajnok amerikai Jenny Simpson, szerinte nem négy évre, de élete végéig el kellene tiltani az edzőt.

A hetedik nap négy döntője közül az elsőt vártuk a legjobban, női súlylökésben a riói olimpiai bronzérmes, londoni vb-ezüstérmes Márton Anita is ott volt, éjszakai eredményéről lapunk online kiadásában számolunk be leghamarabb.

Kapcsolódó írásaink

Se himnusz, se nemzeti zászló

ĀAtlétikai világbajnokság. Két kalapácsvetőnk közül az olimpiai bajnok Pars Krisztián kiesett, de az Eb-bronzérmes Halász Bence elsőre megdobta a mai finálé selejtező szintjét