Sport

Se himnusz, se nemzeti zászló

Atlétikai világbajnokság. Két kalapácsvetőnk közül az olimpiai bajnok Pars Krisztián kiesett, de az Eb-bronzérmes Halász Bence elsőre megdobta a mai finálé selejtező szintjét

Három világsztár is megvédte bajnoki címét Dohában a negyedik napon: Laszickene női magasugrásban zsinórban harmadszor nyert, Warholm férfi 400 m gáton idén egyetlen versenyén se kapott ki, Edris pedig a férfi 5000 méteren olyan döntőben győzött, amelyben három Ingebrigtsen is futott. Az ötödik nap nagy kérdése az volt, lesz-e döntősünk a legmagyarabb számban, amelyben a 13 magyar vb-érem közül hat született. Nos, Halász Bence elsőre megdobta a finálé-szintet.

Se himnusz, se nemzeti zászló
Laszickene függetlenként nyert
Fotó: AFP/Philippe Millereau

Beszédes kedvében volt a norvég Karsten Warholm azt követően, hogy férfi 400 méteres gátfutásban sikerült megvédenie világbajnoki címét Dohában. Abban a számban, amelyben jó esély volt nagy csatára és akár világcsúcsra is, hiszen nemcsak ő, de az amerikai Rai Benjamin is futott 47 mp-en belüli időt a szezonban. „Azt gondoltam, mindjárt meghalok, de akkor is megéri” – mondta a 23 éves gátas a BBC riporterének a futás alatti érzéseiről, hozzátéve, hogy „egyenesen úgy éreztem, leáll a szívem”. Nem véletlen persze, hogy Warholm ezt emelte ki futásából. Két évvel ezelőtt Londonban szinte sokkot kapott – és az erről készült kissé riasztó fotók bejárták a világsajtót – miután bomba meglepetésre győzött. Most neki állt a zászló, az idén verhetetlen volt, ráadásul 46.92 mp-et futott, s ez a világ második legjobb eredménye. Ennél jobbat csak az amerikai Kevin Young ért el (46.78 mp) 27 évvel ezelőtt. De bármennyire is esélyes volt a norvég, gátfutásban elég egy rossz mozdulat, egy megkoccolt gát, és megtörik a ritmus. Az aranyéremért a 22 éves Benjamin is szívesen megszakadt volna, de a katari Abderrahmane Samba is felvette a nyúlcipőt. Végül a mindvégig 13 lépésre gátazó, bal lábbal lendítő Warholm 47.42 m mp-es idővel nyert, Benjamin második (47.66), Samba első katari érmesként harmadik lett (48.03).

Különös versenyt hozott a férfi 5000 méteres síkfutás, arra még sosem volt példa, hogy a mezőnyben három testvér is fusson. A norvég Ingebrigtsen trió taktikázását azonban az afrikai futók azonnal kiiktatták azzal, hogy kezdettől nagyon kemény tempót diktáltak. Szétesett a mezőny. Háromezernél azonban a 19 éves Jakob (Európa-bajnok 1500 és 5000 méteren) és Filip is felzárkózott az élbolyba, sőt, az utolsó kört Jakob kezdte meg elsőként. Úgy látszott, megtörténhet a csoda, de a célegyenesben megzsibbadt, s az etiópok elhúztak a célba már csak ötödikként, szó szerint beeső ifjú Ingebrigtsen mellett. Muktar Edris megvédte bajnoki címét, az ezüst a honfitárs Selemon Baregáé lett a stadionban összeverődött etióp szurkolók örömére.

A harmadik címvédő ezen a napon az előző két vb aranyérmese, a független színekben induló Marija Laszickene volt. Női magasugrásban 204 cm-ig mindent elsőre ugrott, s ez pont elég volt az újabb győzelemhez. Az ő nyelve is megeredt, de még a verseny előtt, amikor a teljes orosz csapat tokiói olimpiai kizárásának réme kapcsán jelezte, ha kell, elköltözik Oroszországból. (Marija litván nemzetiségű, egy Nyugat-Kaukázusi faluban született.) Közismert, az orosz sportolók a tiltott szerek használatát állami támogatással űzték. Aki a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szerint tisztának bizonyult, az független színekben, egyedi engedéllyel versenyezhetett az elmúlt években és most is Dohában. Hát így lett aranyérmes Laszickene. A ezüstöt a 18 éves ukrán ifjúsági olimpiai bajnok, Jaroszlava Mahucsik szerezte meg, harmadikra abszolvált 204 cm-es ugrással (ez korosztályos világcsúcs).

Ugorjunk az ötödik napra. A tíz számból négyben rendeztek döntőt, lapzártáig egyik sem fejeződött be. Az viszont hamar kiderült, hogy a férfi kalapácsvetők A csoportjából hárman, a B-ből pedig négyen dobták meg a 76,50 méteres szintet. Pars Krisztián 73,05-ös harmadik kísérlete kevésnek bizonyult, de Halász Bence bátran kezdett, s első dobásával (76.90) kipipálta ezt a fellépést. A döntőt ma este 20.40 órakor ren­dezik.

A vb-akkreditációját is bukta Salazar

Nagyot bukott Alberto Salazar amerikai tréner, többek között az olimpiai és világbajnok hosszútávfutó, a szomáliai brit Mo Farah edzője, s a vb-n holland színekben versenyző, etióp vb-címvédő Sifan Hassan mestere. A 61 éves edző Jeffrey Brown  endokrinológussal szövetkezve intravénásan doppingolta versenyzőit. Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége 5800 oldalas vizsgálati anyagot tett le az asztalra. Salazar tagadja a vádakat, szerinte legális szert használtak. Az amerikai szövetség mindenesetre felfüggesztette a tréner vb-akkreditációját. Az atléták közül Hassan Dohában még nem szólalt meg, Mo Farah pedig már 2017-ben beszüntette az együttműködését Salazarral.

Kapcsolódó írásaink

Állócsillagok tündöklése

ĀAtlétikai világbajnokság. Negyedik vb-aranyérmét nyerte a jamaicai Fraser-Pryce 100 méteren és az amerikai Christian Taylor hármasugrásban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom