Sport

Korlátozza a FIFA az ügynöki díjakat

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség illetékes testületének javaslata alapján a FIFA  korlátokat vezet majd be az ügynöki díjazásban és limitálja a játékos-kölcsönadások számát.

Korlátozza a FIFA az ügynöki díjakat
Gianni Infantino, a FIFA elnöke a szeptember 23-i FIFA-gálán
Fotó: AFP/Marco Bertorello

A szervezet közlése szerint egyetértés alakult ki arról, hogy a jövőben a játékosügynökök az átigazolási összegnek legfeljebb a tíz százalékát kérhetik el, amennyiben az eladó klubot képviselik. A futballista jövedelméből három százalékra tarthatnak igényt, illetve hatra abban az esetben, ha a vevő klubot is képviselik az ügyletben. Az ügynökök egyidejűleg nem járhatnak el az eladó és a vevő klub képviseletében.

„Az összes ügynöki díjat a FIFA-n keresztül fizetik majd ki” - áll a nemzetközi szövetség közleményében.

A döntéseket sok kirívó eset ismeretében hozta meg a FIFA. Ezek egyike volt, hogy 2016-ban Mino Raiolának a hírek szerint mintegy 27 millió eurót, a teljes vételár 26 százalékát fizette ki a Juventus, amely 105 millió euróért értékesítette Paul Pogbát a Manchester Unitednek. Raiola további milliókat kapott Pogbától és a Unitedtől is.

A szervezet szabályalkotó testülete várhatóan az októberi, kínai ülésén hagyja majd jóvá a módosításokat, melyek 2020-ban és 2021-ben léphetnek életbe.

Az egyre gyakoribbá váló kölcsönadások visszaszorításáért is lépéseket tervez a FIFA: a 2021-2022-es idénytől kezdve egy klub maximum nyolc játékost adhat és ugyanennyit vehet kölcsön. Ez alól kivételt jelentenek a 21 éves vagy annál fiatalabb labdarúgók, akik a több játéklehetőség reményében váltanak ideiglenesen egyesületet. A szabály később tovább szigorodik, 2023-2024-ben már csak hat-hat labdarúgó mehet vagy jöhet kölcsönbe.

A legnagyobb kluboknál bevett gyakorlat, hogy sok kiegészítő játékost igazolnak és ezek kölcsönadási díjaiból rendszeres jövedelemre tesznek szert.

Kapcsolódó írásaink