Sport

Zsóri Dániel nyerte a Puskás-díjat

Első magyarként Zsóri Dániel nyerte az év legszebb góljáért járó, idén tizenegyedszer átadott Puskás Ferenc-díjat, amelyet hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) milánói gáláján vehetett át.

Zsóri Dániel nyerte a Puskás-díjat
Zsóri Dániel a díj átvétele után magyarul mondott beszédet
Fotó: AFP/Marco Bertorello

A 18 esztendős futballista február 16-án a Debreceni VSC színeiben a későbbi bajnok Ferencváros elleni hazai NB I-es találkozón a 81. percben csereként állt be élete első felnőtt élvonalbeli mérkőzésére, majd a 93. percben 15 méterről ballal a kapu jobb alsó sarkába ollózott 1-1-es állásnál, így győzelemhez segítve csapatát.

Az azóta már a MOL Fehérvár FC-hez szerződő játékos a színpadon elmondta, óriási megtiszteltetés, hogy a legnagyobb magyar játékosról elnevezett díjat első magyarként nyerhette el.

A Puskás-díj a gála első elismeréseként került terítékre, a végső döntést meghozó zsűrit - korábban a szurkolók szavazata döntött - öt-öt legendás férfi és női futballista alkotta: a férfiak között két korábbi aranylabdás, a brazil Ronaldo, valamint az angol Michael Owen szerepelt, valamint ott volt minden idők legeredményesebb vb-góllövője, a német Miroslav Klose, az olasz tankcsatár Christian Vieri, valamint a korábban bombagóljairól is ismert védekező középpályása, az elefántcsontparti Yaya Touré. A nőket a norvég Ann Kristin Aarones, az amerikai Brandi Chastain, a kínai Han Tüan, a skót Julie Fleeting és az olasz Patrizia Panico képviselte.

Zsóri mellett Lionel Messi és Juan Fernando Quintero volt jelölt, előbbi egy csodálatos emeléssel, utóbbi pedig bomba szabadrúgással került a legjobb három közé a tíz jelölt közül.

A díjat Michael Essien, a Chelsea és a Real Madrid korábbi középpályása adta át, miközben a kamera az arcára fagyott mosollyal ülő, ötödik jelölése után is „hoppon” maradt Messit mutatta.

„Óriási megtiszteltetés, hogy a legnagyobb magyar játékosról elnevezett díjat első magyarként nyerhettem el. Köszönöm a családomnak, a hozzám közel álló embereknek, a klubjaimnak. Ugyanakkor az utamnak még nagyon az elején járok” - mondta a színpadon Zsóri.

Zsóri Dánielnek Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is gratulált. Facebook-bejegyzésében azt írta a kormányfő: „A Puskás-díj visszatér.”

Objektum doboz

A fiatal magyar támadó Puskás-díjas találata:

Objektum doboz

Horváth Zsolt: Ez csak az út eleje

Zsóri Dániel menedzsere szerint az, hogy a 18 esztendős futballista a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) gáláján elnyerte az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat, csak az út eleje.

„Leírhatatlan érzés, Milánó felé beszélgettük, hogy mi lesz ha ő nyeri a díjat. Ahogy azonban már fogalmaztam, ez csak az út legeleje és egy olyan építőkocka kell, hogy legyen az ő karrierjében, amivel minél magasabbra el tud jutni” - mondta az MTI-nek Horváth Zsolt.

A menedzser természetesen felelevenítette a most már történelminek számító találatot is:

„Nem tudtam személyesen ott lenni ezen a találkozón, ugyanis éppen a következő mérkőzésre készültem televíziós szakkommentátorként otthon, a gólnak a pillanatát nem is láttam, csak hallottam a morajlást és a kommentátor, Ujvári Máté reakciójából azonnal éreztem, hogy valami extra dolog történt, lúdbőrözött a hátam hosszú percekig, mérhetetlenül büszke voltam Danira” - emlékezett vissza a február 16-i eseményekre Horváth Zsolt.

Az immár a MOL Fehérvár FC-t erősítő játékos a Debrecen színeiben a későbbi bajnoki a Ferencváros elleni hazai NB I-es találkozón a 81. percben csereként állt be élete első felnőtt élvonalbeli mérkőzésére, majd a 93. percben, 15 méterről ballal a kapu jobb alsó sarkába ollózott 1-1-es állásnál, így csapatának megszerezte a győzelmet.

„A Fehérvár érdeklődése már több hónappal a gól előtt megvolt, Kovács Zoltán sportigazgatóval már korábban elkezdtük a párbeszédet annak érdekében, hogy figyeljék Danit, mert hatalmas potenciál van benne. De kerestek olyan kalandorok, akik a nagy hullámot szerették volna meglovagolni” - válaszolta Horváth Zsolt arra a kérdésre, hogy mennyire „égtek a telefonok” a találatot követően.

Zsóri Dániel képviselője ugyanakkor leszögezte, messzemenő következtetéseket nem szabad levonni ebből a gólból, a futballista jó úton halad, ennek pedig ez a gól volt a legeleje.

A díj eddig nyertesei:

2009: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United) - FC Porto-Manchester United, Bajnokok Ligája-negyeddöntő

2010: Hamit Altintop (török, Bayern München) - Kazahsztán-Törökország, Európa-bajnoki selejtező

2011: Neymar (brazil, Santos) - Santos-Flamengo, brazil bajnoki mérkőzés

2012: Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce) - Fenerbahce-Genclerbirligi, török bajnoki mérkőzés

2013: Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris Saint-Germain) - Svédország-Anglia, barátságos mérkőzés

2014: James Rodríguez (kolumbiai, AS Monaco) - Kolumbia-Uruguay, világbajnoki nyolcaddöntő

2015: Wendell Lira (brazil, Goianesia) - Atlético-GO - Goianesia, brazil Goiás állami bajnokság

2016: Mohd Faiz Subri (malajziai, Penang) - Penang-Pahang, malajziai bajnoki mérkőzés

2017: Olivier Giroud (francia, Arsenal) - Arsenal-Crystal Palace, angol bajnoki mérkőzés

2018: Mohamed Szalah (egyiptomi, FC Liverpool) - Liverpool-Everton, angol bajnoki mérkőzés

Kapcsolódó írásaink