Sport

Szalai Ádám: Tudtam, hogy lesz igény a teljesítményemre

A magyar labdarúgó-válogatott vezéregyénisége, Szalai Ádám elárulta, mi vezetett a nyári klubváltásához, illetve, hogy milyen szerepet szeretne betölteni régi-új csapatában, a Mainzban.

Szalai Ádám: Tudtam, hogy lesz igény a teljesítményemre
Szalai Ádám legutóbb már kezdő volt a Mainzban
Fotó: AFP/THOMAS FREY

Szalai öt szezon után hagyta el a Hoffenheim együttesét és csatlakozott korábbi klubjához, a szintén Bundesligában szereplő Mainzhoz. A 31 esztendős csatár a Sport TV-nek adott interjújában beszélt a váltás körülményeiről, valamint az egyéni és új csapata céljairól.

Az 57-szeres válogatott center már a nyári felkészülés kezdetekor tudta, hogy váltani szeretne. Mindenképpen a német élvonalban akart maradni, ezért is várt ki egészen az átigazolási szezon végéig. Hoffenheimi időszakának utolsó mérkőzésén nem került keretbe, utána pedig szinte egyből érkezett a Mainz megkeresése, a döntés pedig alig 24 óra alatt megszületett.

A Hoffenheim új edzővel vágott neki az új idénynek, Alfred Schreuder pedig már közel se szánt akkora szerepet Szalainak, mint elődje, az RB Leipzighez távozó Julian Nagelsmann.

„Semmiféle nézeteltérés vagy konfliktus nem volt kettőnk között, hanem egyszerűen igazából éreztette, éreztem én is, illetve láttam, hogy valószínűleg nem passzolok bele ebbe a játékrendszerbe. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ezzel semmi gond sincs. Hiszen tudtam, hogy vagyok olyan állapotban, hogy biztos lesz igény a teljesítményemre más csapatoknál, és ez így is lett. Lett volna lehetőségem országot váltani, azonban úgy éreztem, hogy így lassan 32-höz közel, 10 év Bundesliga után már nem szerettem volna annyira ismét új közegbe, országba beleugrani” - magyarázta Szalai Ádám.

A csatár 2010 és 2013 között már játszott a Mainzban, mégis teljesen más szerepe lesz most, mint akkor.

„Nagyon fiatal csapatról van szó, a leigazolásom célja is az volt, hogy egy olyan játékosra van szükség, aki idősebb, tapasztaltabb, és nem kell neki sok idő a beilleszkedéshez, illetve ismeri a Bundesligát. A feladatom az lesz, hogy kimozduljunk a jelenlegi szituációból, illetve hogy pár idősebb játékossal együtt összekapjuk valamelyest a fiatal keretet, olyan hangulatot vigyünk az edzésekbe és mérkőzésekbe, olyan győzelmi hangulatot, ami egy Mainznál elengedhetetlen. Ez lesz az én feladatom, nagyon hasonló, mint a válogatottnál” - mondta a már 221 Bundesliga-fellépésnél járó Szalai, aki elárulta, a Mainz első számú célja, hogy bennmaradjon az élvonalban.

Egyéni céljai között elsősorban az szerepel, hogy vezéregyéniség legyen a csapatban.

„Akármennyi percet tölthetek a pályán – és aki ismer, tudja, hogy minden percemért meg fogok küzdeni – azt mindenképpen úgy szeretném kihasználni, hogy vezéregyéniség legyek. A nem pályán töltött perceket, az öltözőben és pályán kívüli szerepemet is úgy szeretném elvégezni, hogy az jövőre mindenképpen Bundesligát jelentsen” - hangsúlyozta Szalai.