Sport

Lőrincz Tamás aranyéremért birkózhat a vb-n

A már olimpiai kvótás Lőrincz Tamás negyedik hétfői mérkőzését is megnyerte, így bejutott a kötöttfogásúak 77 kilogrammos keddi fináléjába a nur-szultani kvalifikációs birkózó-világbajnokságon.

Lőrincz Tamás aranyéremért birkózhat a vb-n
Lőrincz Tamás döntőbe jutásával olimpiai kvótát szerzett
Fotó: birkozoszov.hu

A háromszoros Európa-bajnok, olimpiai és kétszeres vb-ezüstérmes magyar üzbég, ukrán és litván rivális legyőzésével menetelt a négy közé, ahol már annak tudatában léphetett szőnyegre, hogy a tokiói játékokra biztosította a magyarok helyét a kategóriában.

Az elődöntőben így már "csak" a finálé volt a tét, amiért ugyanakkor nem az előzetesen várt, kétszeres olimpiai bajnok Roman Vlaszovot, vagy esetleg a 2017-es világbajnok Nemes Viktort kellett legyőznie, hanem az őket kiejtő kazah Askat Dilmuhamedovot. A hazai kedvenc nagyszerűen birkózva "takarította el az útból" a kategória klasszisait, ám ezért alaposan meg kellett küzdenie, így abban lehetett bízni, hogy az ereje fogytán van, de abban ennél is jobban, hogy Lőrincz klasszisa érvényesül majd a meccsen.

Az elődöntő fülsiketítő hangzavarban kezdődött, a több ezres hazai publikum óriási üdvrivalgással fogadta a délelőtti programban bravúrt bravúrra halmozó kedvencét, aki erőteljesen kezdett, de Lőrincz is keményen beleállt a csatába, így hatalmas küzdelem vette kezdetét. A harc elsősorban a szőnyeg közepén folyt, mindkét sportoló zártan birkózott, levédték a másikat, akcióra ezért nem volt esély. A bírók először Lőrinczet küldték le (0-1), aki a parterhelyzetet szépen kivédekezte, nem engedte, hogy eldobják, lefordult ellenfele kísérletéről, így hátránya minimális maradt a folytatásra.

A harc folytatódott tovább, melyet csak a szünet tört meg, majd azt követően 40 másodperccel a bíró, jelezve, hogy Dilmuhamedov passzivitása miatt a magyar kap egy pontot (1-1). A ceglédi születésű kötöttfogású "természetesen" leküldette ellenfelét, s fordított emeléssel próbálkozott, a kazah viszont igyekezett felállni, s ugyan Lőrincz elindította a dobást, Dilmuhamedov - ha csak centikkel is, de - elkerülte a billenést.

Az utolsó két percben látványosnak nem nevezhető harc folyt a szőnyegen, s ugyan a kazah próbálkozott, de nem volt benne már átütő erő, így az eredmény nem változott, Lőrincz Tamás nyert utolsó ponttal, s a tavalyi - budapesti - vb után újra döntőbe jutott, ahol a svéd Alex Michel Bjurberg Kessidisszel csap majd össze kedden este.

"Nagyon boldog vagyok, szinte hihetetlen, hogy itt, így győzni tudtam egy kazah ellen" - mondta a meccs után a 32 éves Lőrincz, akinek ez lesz a 13. érme világversenyről, amivel tovább javította magyar rekordját. - "Kemény volt a nap, főleg az első meccs az üzbég ellen. Ott legalább kétszer törtem meg, úgy éreztem nem bírom, de azért mindig bennem volt, hogy ő jobban meg van törve. Most az elődöntőben nem ez volt a terv, én akartam először leküldetni, de most azt mondom, szerencse, hogy így alakult. Nagyon jól ment a védekezés, éreztem, hogy nem tud velem mit kezdeni."

Lőrincz hozzátette, hogy nagyon nehéz éven van túl, rengeteg sérülés, probléma hátráltatta, ráadásul már nem könnyű számára kislányát és ismét várandós feleségét otthon hagynia. Miattuk is nagyon akarta a kvótát és az érmet, mert - mint fogalmazott - ennyi jár nekik.

"Külön öröm, hogy végre az öcskössel együtt döntőzünk, s nagyon remélem, hogy mindkettőnknek meglesz az arany" - utalt Lőrincz Tamás testvérére, Viktorra, aki hétfő este a 87 kilogrammban vív finálét. Beszélt arról is, hogy keddi svéd riválisa nagyon magas, rendkívül kellemetlen stílusú, de képesnek érzi magát arra, hogy legyőzze.

Az elődöntők során az is eldőlt, hogy kedden Torba Erik a vigaszágon folytathatja szereplését, miután legyőzője, a címvédő orosz Szergej Jemelin bejutott a 60 kg fináléjába.

A hétfői délelőtt harmadik magyarja, Lám Bálint (130 kg) egy vereséggel zárta a világbajnokságot.

Kapcsolódó írásaink