Sport

Kosárlabda: Véget ért az ausztrál csoda, Gasol döntőbe vezette a spanyolokat

Őrült meccsen, kétszeri hosszabbítást követően 95-88-ra győzte le Spanyolország Ausztráliát a Kínában zajló kosárlabda-világbajnokság első elődöntőjében pénteken.

Kosárlabda: Véget ért az ausztrál csoda, Gasol döntőbe vezette a spanyolokat
Marc Gasol (jobbra) ismét a spanyolok egyik nyerőembere volt
Fotó: AFP/Xinhua/Zhang Chenlin

Több szempontból is történelmi találkozót láthatott a közönség: az ausztrálok először játszhattak elődöntőt, és kétszeri hosszabbításra sem volt még példa a vb-k kieséses szakaszában.

Az ausztrál együttes közel állt hozzá, hogy meglepetést okozzon, még a negyedik negyed közepe táján is náluk volt az előny, Marc Gasol vezetésével azonban felzárkóztak a spanyolok és hosszabbításra mentették a meccset.

Az NBA-s Toronto Raptors centere volt a spanyol diadal egyik kulcsfigurája a maga 33 pontjával, de nemcsak ő, Ricky Rubio és Sergio Llull is óriásit játszott. Rubio 19 pontja mellett kiosztott 12 gólpasszt és leszedett 7 lepattanót, és volt 4 blokkja is. A madridi Llull 17 ponttal járult hozzá csapata sikeréhez, ráadásul a legfontosabb pillanatokban sült el a keze: a második hosszabbításban két triplát is elsüllyesztett a „kenguruk” gyűrűjébe.

Patty Mills (a labdával) nagyon élt a spanyol védők között. Az ausztrálok irányítója 34 pontot hozott össze
Patty Mills (a labdával) nagyon élt a spanyol védők között. Az ausztrálok irányítója 34 pontot hozott össze
Fotó: AFP/Noel Celis

Az ausztráloknál az egész vb-n brillírozó Patty Mills ma is parádézott, az ő 34 pontja, valamint a padról beszálló magasember, Nic Kay 16 pontos és 11 lepattanós mutatója is kevés volt ahhoz, hogy tovább íródhasson a szigetország kosárlabda-tündérmeséje.

Bár Ausztrália lepattanókban 57-43-ra verte Gasolékat, a hispán gárda védekezése összességében elég jól működött: mezőnyből 38, a hárompontos vonalon túlról pedig 25 százalékon tudták tartani riválisukat, emellett 22 eladott labdára kényszerítették a zöld-sárga mezeseket.

Objektum doboz

Spanyolország sikerével 13 év után szerez ismét vb-érmet, 2006-ban Japánban aranyat nyertek az ibériaiak. Sergio Scariolo tanítványai a vasárnapi fináléban a francia-argentin párharc továbbjutójával csapnak majd össze. Amennyiben a döntőt is behúzza a spanyol együttes, úgy illusztris társaságba kerülnek: eddig csak az Egyesült Államok, Jugoszlávia, a Szovjetunió és Brazília ünnepelhetett egynél többször világbajnoki címet.

Kosárlabda-világbajnokság, elődöntő:
Spanyolország-Ausztrália 95-88 (22-21, 10-16, 19-18, 20-16, 9-9, 15-8) - kétszeri hosszabbítás után

Kapcsolódó írásaink