Sport

Kosárlabda: Megint a veterán Scola volt az argentinok nyerőembere

Az egész világbajnokságon fantasztikusan kosarazó Luis Scola ismét igazolta, hogy nem fog rajta az idő. Az argentinok veteránja a franciák elleni elődöntőben is csapata legjobbja volt, a meccset 80-66-ra nyerték a dél-amerikaiak.

Kosárlabda: Megint a veterán Scola volt az argentinok nyerőembere
Luis Scola nem lassít, az elődöntőben is parádézott a 39 esztendős argentin klasszis
Fotó: AFP/Xinhua/Zhang Chenlin

A 39 esztendős Scola 20 ponttal és 13 lepattanóval vezette sikerre társait. Az irányító Facundo Campazzo is újabb extra teljesítménnyel rukkolt ki: 12 ponttal, 7 lepattanóval és 6 assziszttal járult hozzá a sikerhez, míg Gabriel Deck 12 pontot tett hozzá a diadalhoz.

A francia együttes az első félidőben még egészen jól tartotta a lépést az argentinokkal, Campazzo a szünet előtt közvetlenül, az utolsó pillanatban bevert egy triplát, ami láthatóan megtörte a gallokat.

A hét pontra nőtt hátrányt nemhogy ledolgozni nem tudták, az argentinok fokozatosan még tovább növelték a különbséget. A dél-amerikai brigád kőkemény védekezésével nem igazán tudott mit kezdeni a francia csapat: az eddigi hat vb-meccsükön egészen kiváló, 52,4 százalékkal dobtak a mezőnyből, ez a mutatójuk 38 százalékra esett vissza, a büntetővonalról meg botrányosan rosszul, 55 százalékkal céloztak.

Nagy volt az argentinok öröme a lefújás után
Nagy volt az argentinok öröme a lefújás után
Fotó: AFP/Greg Baker

Azért a két NBA-sztár megtette a magáét a franciáknál, Evan Fournier és Frank Ntilikina egyaránt 16-16 pontig jutott, ez viszont most csak arra volt elég, hogy vasárnap a bronzéremért csatázhassanak az ausztrálokkal.

Objektum doboz

A szintén vasárnap sorra kerülő döntőben Argentína ellenfele Spanyolország lesz. Marc Gasolék a korábbi elődöntőben kétszeri hosszabbítás után verték 95-88-ra Ausztráliát.

Kosárlabda-világbajnokság, elődöntő:
Argentína-Franciaország 80-66 (21-18, 18-14, 21-16, 20-18

"Sokkal jobbak voltak ma az argentinok. Az első perctől az utolsóig agresszívabban játszottak és csapatként is jobban működtek. Lezárták a passzsávokat és nem hagytak nekünk jó dobóhelyzeteket, teljesen domináltak a meccsen" – értékelt a találkozót követő sajtótájékoztatón Rudy Gobert, a franciák centere.

Objektum doboz

Vincent Collet francia szövetségi kapitány szerint Argentína megérdemelte a győzelmet, és dél-amerikaiak sikerének egyik kulcsa az volt, hogy agresszívabban játszottak tanítványainál: „Ki szoktuk emelni, hogy a kellő agresszivitás kulcsfontosságú. Na, ma nem voltuk elég agresszívak. Nem tudtuk végrehajtani a figuráinkat, az argentinok ráadásul nagy nyomást helyeztek ránk, gyakran még a labdát is nehéz volt felhoznunk. Emellett sok büntetőt is kihagytunk, és támadólepattanókban is jobb volt az ellenfél, ezekből szintén sok pontot értek el” - idézi a szakvezető szavait a FIBA honlapja.

„Óriási meccset játszottunk. Az edzői stáb tökéletesen kitalálta a taktikát, mi pedig megértettük és hiba nélkül végrehajtottuk. Tudtuk, hogy egy ilyen szintű csapat legyőzéséhez, mint a franciák, kiváló védekezésre lesz szükségünk, közben pedig tartanunk kell magunkat a saját stílusunkhoz, de megcsináltuk. Tisztában voltunk vele, hogy a franciák nagyon erősek támadásban, de azt is tudtuk, hogy képesek vagyunk őket megállítani. Ez az önbizalom a támadójátékunkhoz is kellő magabiztosságot adott, így ültek a dobásaink” - fogalmazott Facundo Campazzo, az argentin csapat irányítója.

Sergio Hernández szerint a kiváló védekezés mellett azzal nyertek, hogy rá tudták erőltetni az akaratukat az ellenfélre
Sergio Hernández szerint a kiváló védekezés mellett azzal nyertek, hogy rá tudták erőltetni az akaratukat az ellenfélre
Fotó: AFP/Meng Yongmin

A győztes hadvezér, Sergio Hernández úgy vélte, legfőképpen azért nyertek, mert ők diktálták a tempót: Nagyon jó a francia csapat, de teljesen más stílusban játszanak, nem futnak annyit, mint mi. Tudtuk, hogy ellenünk is a megszokott stílusukban fognak kosarazni. Úgy vélem, a gyorsaságunkkal győztük le őket, rájuk kényszerítettük a játékunkat, védekezésben pedig olyan teljesítményt nyújtottunk, amilyet még egy csapattól se láttam korábban.” - összegzett az argentin szövetségi kapitány.

Kapcsolódó írásaink